изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:53 EEST
Реформата в здравеопазването продължава: 150-килограмова жена чака 4 часа линейка и умря    
Здраве
Медиците се заключили при тялото на Боряна заради страх от линчуване


57-годишната Боряна Филипова от врачанския квартал Кулата умря през нощта срещу вторник, преди да дойде линейка. Роднини и близки вчера обвиниха спешния център за смъртта на жената, която ще бъде погребана днес, съобщава регионалният вестник "Конкурент".

Според близките на Боряна тя страдала от няколко заболявания и била с наднормено тегло, като тежала повече от 150 кг. Напоследък боледувала от червен вятър и имала затруднения с дишането. В понеделник около 18 часа жената се почувствала зле и мъжът й Младен се обадил на спешния център във Враца. Екипът пристигнал веднага и след прегледа й поставили урбазон и фурантрил. Докторът предупредил близките да позвънят отново, ако жената се влоши. Към 22 часа Боряна се почувствала зле. Лявата половина на тялото й изтръпнала, не усещала крайниците си. От спешния център обаче заявили, че в момента няма свободна линейка и ще се отзоват при първа възможност.

“Жената започна да посинява - уста, ръце, цялата”,

разказа през сълзи вчера Анета Борисова, роднина на починалата. Близките звънели упорито и на тел. 112, и на тел. 150, но линейка нямало. Извикан е и кметският пълномощник на квартал Кулата Страхил Михайлов, който също звънял за помощ. “Избрах тел. 112 и се представих кой съм, съобщих, че случаят е спешен”, разказа местният първенец.

В 00.03 часа в полунощ Анета Борисова отново звъннала на тел.150 да провери идва ли екип и точно тогава Боряна починала, а линейката пристигнала в 12.15 часа. “Видяхме, че й поставиха сонда, започнаха да й правят изкуствено дишане, ама късно, защото жената умря”, разказаха близките й. Срещу екипа на спешния център изригнал взрив от недоволство на събралите се роднини и съседи на починалата. Медиците се заключили в антрето на къщата, където било тялото на Боряна и се обадили на полицията, защото се страхували от линчуване.

„Обвинявам спешния център във Враца за смъртта на майка ми”,

заяви през сълзи дъщерята Катя Ангелова. Тя смята, че е можела да бъде спасена, ако линейката е пристигнала навреме. Катя показа и двата листа, които са написани от спешните екипи, като във втория не е посочен часът на пристигане, както и че е пациентът е намерен мъртъв. „Ще подадем жалба в полицията за случая, защото искаме да предпазим и други хора от подобни действия”, заявиха роднините на починалата. Те припомниха, че само преди два месеца техен съсед починал и докторите не успели да му помогнат, защото се забавили. Преди това друг жител на квартала също не дочакал линейката и издъхнал.

Потърсихме за коментар и д-р Цветана Генкова от спешния център във Враца, която е била дежурна през нощта. Тя потвърди посещението на екипа в 18 часа, както и получените обаждания за влошеното състояние на Боряна.

“Имаме четири линейки на разположение и всички бяха на повиквания.

Едната пътуваше за София, втората отиде за раждане във филиала в Криводол, другите две бяха на повиквания за трети инфаркт на мъж от Мраморен и бебе с висока температура”, уточни д-р Генкова. Тя допълни, че с Боряна е разговаряно по телефона, а завърналият се с новороденото екип от Криводол, веднага е потеглил за Кулата. „Случаят ще се провери отново, но за мен, екипите са си свършили работата и са действали адекватно”, каза още д-р Генкова.

“Каквото и да се направи сега, жената почина. Кварталът е едва на 4 км от Враца, а чакаме повече от 3 часа линейка. По-добре да преминем към София, на час и половина е столицата”, коментира вчера кметският наместник на Кулата. Близките на починалата и хора от квартала благодариха за съдействието на Страхил Михайлов. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

Реформата в здравеопазването продължава: 150-килограмова жена чака 4 часа линейка и умря | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди