изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:41 EET
Доган бил на разпит в следствието    
Новини Лидерът на ДПС Ахмед Доган е бил привикан на разпит в Националното следствие във вторник, съобщи в. "Труд".

Доган най-вероятно е бил призован във връзка с досъдебното производство за хидровъзел “Цанков камък”, което се води в Софийската градска прокуратура (СГП) , пише вестникът, като се позовава на свои анонимни източници.
В разследването за “Цанков камък” освен прокурори участват и следователи.

През март 2010 г. избухна скандал, след като бе обявено, че Ахмед Доган е взел хонорар от 1,5 милиона лева като консултант на хидропроектите "Цанков камък”, “Доспат”, каскада “Горна Арда” и язовир “Тунджа”. Изплащането на парите било уредено с договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между Доган и Института по минно дело чрез “Минстрой холдинг”, представляван от Николай Вълканов.

От ДПС обаче веднага обявиха, че парите са получени от лидера им за консултантски услуги на частна фирма.
"Доган е един от идеолозите при построяването на „Цанков камък“. Това, че е философ по образование, не му пречи да се занимава с язовири и хидровъзели", каза тогава заместник-председателят на партията Камен Костадинов.

“Доган е разпитан. Не го отричам. Всеки български гражданин е длъжен да дава обяснения”, заяви пред "Труд" градският прокурор на София Николай Кокинов. Но категорично отказа да съобщи подробности.
“Нямаме практика да коментираме кои лица призоваваме като свидетели”, лаконична бе и Стелияна Кожухарова, говорителка на ВКП.

През април главният прокурор Борис Велчев съобщи, че се прави проверка
по обстоятелства, свързани с Ахмед Доган, които касаят имоти и проекта "Цанков камък". Досъдебното производство обаче се води срещу неизвестен извършител, именно заради това, че Доган има имунитет и формално не може да се каже, че той е разследван.

В края на юни Ахмед Доган декларира доход за 2009 г. от друга стопанска дейност в размер на 1 100 154 лева. Това става ясно от списъка с декларации на лицата, които заемат висши държавни длъжности за доходите и имуществото, придобити през 2009 г., публикуван от Сметната палата.

В началото на юли прокуратурата възобнови разследването за смъртта на началника на кабинета на Доган - Ахмед Емин. След мистериозната кончина лидерът на ДПС на два пъти е давал показания, но тогава следователите му ходеха на крака.
“Доган не е бил разпитван, след като разследването бе възобновено”, подчерта Руси Алексиев, зам.-ръководител на районната прокуратура в София.

“Нямам информация дори в какво качество г-н Доган е давал показания”, каза Камен Костадинов, говорител на ДПС пред изданието.  dir.bg

 


Сходни връзки

Доган бил на разпит в следствието | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди