изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-02-02 @ 15:01 EET
Могат ли общините Крушари и Тервел да се превърнат в център на алтернативния туризъм в региона?    
ИкономикаНа територията на общините Крушари и Тервел обаче съществуват редица предпоставки, които би ги превърнало в център за развитие на алтернативния туризъм в област Добрич. Природните ресурси, културно-историческото наследство, стратегическото положение и съдействието от страна на местните власти са едни от основните фактори, благоприятстващи привличането на местни и чуждестранни инвестиции в туризма.

 

- Стратегическо положение
Геостратегическо е местоположението на двете общини, що се отнася до привличането на местни и чуждестранни туристи. Общините разполагат с добри условия за развитие на туризъм на международно и национално ниво. Близостта им до Северното Черноморие създава добри предпоставки за привличането на сериозен туристопоток от лагеруващи в силно развитите курорти на Албена, Златни Пясъци, Варна, Св. Св. Константин и Елена, Слънчев ден и др. Сезонността на предлаганите туристически продукти по Черноморието е проблем, който може да се преодолее със създаването на регионален туристически продукт.  Имайки предвид природните дадености на двете общини, съществува реална възможност за целогодишно предлагане на туристически пакети. Регионът е граничещ с Румъния, което създава предпоставки за привличане на сериозен поток от румънски курортисти. През последните години се забелязва ръст на посетителите в област Добрич идващи от Румъния. По данни на Държавната агенция по туризъм, през 2009 година Румъния води класацията на посещенията с цел туризъм на чужденците в България с 942 071 туристи. Общините осигуряват сигурна връзка между Дунав и Черно море. В област Добрич има развита гъста пътна мрежа, международен път, а на по-малко от 100 км. e разположено и международно летище Варна. Двете общини разполагат и с възможност за привличането на любители на културата и природните забележителности и от вътрешността на страната. В югозападна посока са разположени голям брой културно-исторически забележителности, които са обект на сериозен интерес както от страна на български туристи, така и от организирани чуждестранни групи. Подобни забележителности са Плиска, Преслав, Мадарският конник и др.

- Културно-историческо наследство
На територията на двете общини съществуват сериозни предпоставки за развитието на културно-исторически и културно-опознавателен туризъм. На територията на община Крушари има множество укрепени селища от античността и средновековието, некрополи, римски път, мюсюлманско теке и редица други обекти с културно-историческо значение. Тук се намира и крепостта Залдапа, която се счита за един от най-големите и значими късно-антични градски центрове в тази част на Балканския полуостров. Множество са историческите забележителности на територията и на община Тервел. Те включват редица антични и средновековни крепости, некрополи, паметници на загинали в двете Световни и Отечествената война, паметници на бележити българи. Общия брой на паметниците наброява 376 археологически, исторически и художествени паметници на културата. От особено значение за развитието на единен туристически продукт е районът на Суха река. По поречието на реката има множество ранно-византийски и старобългарски  скални манастири, които са едни от най-старите скални манастири на територията на цяла Европа.  В района са разположени и множество пещери, които са обявени за археологически паметници на културата. Интерес представлява и историческия музей в град Тервел, който разполага с художествена галерия, етнографска сбирка и археологическа експозиция. На територията на двете общини функционират редица танцови и певчески състави и формации, които се вписват в предлагания туристически продукт.  Пред туристите те представят характерни за района обичай, ритуали, танци и носии. Запазените през вековете традиционни български занаяти (сарачество, бъчварство, железария, изработка на дърводелски изделия и изделия от ковано желязо) привличат вниманието на българските и чуждестранни туристи.
- Природни ресурси
Добри са условията за развитието на ловен туризъм. Районът е богат на дивеч – елен, фазан, пъдпъдък, яребица, заек, дива свиня и др.  Възможността за неговото практикуване в период, когато активният летен сезон по Северното Черноморие е приключил, е предпоставка за удължаване на туристическия сезон. Държавната дивечовъдна станция в Тервел предлага лов по линията на организиран ловен туризъм, като дори в момента се наблюдава осъществяването на лов от чуждестранни групи. Освен лов, множеството язовири в региона създават добри условия за практикуването на любителски и спортен риболов.
Много богат е и птичия свят. Над Суха река преминава пътят на прелетните птици. По поречието на Суха река и Хърсовска река гнездят и се хранят 132 вида птици, като много от тях са обявени за редки и защитени видове. Това създава предпоставки за развитието на туризъм свързан с наблюдението на птици, както и на модерния в момента фототуризъм. Растителния свят също е богат по поречието на Суха река. Някои от горите са обявени за природни забележителности, а на територията на община Тервел има 5 вековни дървета, които са обявени за защитени. Част от териториите й попадат в НАТУРА 2000. Наблюдението на защитени, редки и застрашени от изчезване птици и растителни видове е изключително преживяване за туристите. Дванадесет вида прилепи живеят в пещерите в двете общини, като някои от тях са в списъка на застрашените видове. Броят на пещерите надвишава 30, което създава добри предпоставки за развитието на пещерен туризъм.
- Съдействие от страна на местните власти
Налице е широк политически консенсус от страна на местните власти относно необходимостта от привличане и поддържане на чуждестранните инвеститори. Общините предоставят добри условия за покупка на имоти и отдаване на концесия, при установени прозрачни процедури и ясни законово установени правила, които трябва да се спазват от потенциалните инвеститори.


Този документ е създаден в рамките на проект „Споделяне на успешни европейски практики в алтернативния туризъм - ключ към устойчиво регионално развитие в общините Крушари и Тервел”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Крушари и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и на Управляващия орган.

 


Сходни връзки

Могат ли общините Крушари и Тервел да се превърнат в център на алтернативния туризъм в региона? | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Могат ли общините Крушари и Тервел да се превърнат в център на алтернативния туризъм в региона?
Автор: Anonymous да 2010-07-23 @ 15:37 EEST
Не могат, защото местните индианци от племето Циганори секат незаконно дърва. :-Р
Могат ли общините Крушари и Тервел да се превърнат в център на алтернативния туризъм в региона?
Автор: Anonymous да 2010-07-25 @ 12:23 EEST
този проект и пълна глупост да отидат хората на добри на екскурзия  дпс неговите хора нали е криза какви са тия пари 
Могат ли общините Крушари и Тервел да се превърнат в център на алтернативния туризъм в региона?
Автор: Anonymous да 2010-07-25 @ 14:42 EEST
някой си пълни джоба с пари от тези проекти ,туризъм в крушари глупости на таркалета - нали отидоха на екскурзия "обучение"  да ги видим какво научиха дрън -дрън  ядоха и пиха на глава  и останали пари  в джоба на управата

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди