изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:09 EET
Дядо Назарий опипвал семинаристи?    
Новини
Бил личен приятел на Людмила Живкова, бандити го пребили заради манастирското злато.


Игуменът на Кокалянския манастир – архимандрит Назарий, който отпреди 10 ноември изповядва и причестява всички bg владици, е една от легендарните фигури в БПЦ. Много пъти е имал възможност да стане епископ, но отказвал този сан, защото не искал да бъде надзираван от Синода.

Иначе обителта е една от крепостите на старостилците у нас. Тя е построена с пари на руски белоемигранти, а пък екзарх Стефан я връща на Русия още преди 9 септември 1944 г. Затова днес няма яснота чия собственост всъщност е манастирът.

Дядо Назарий идва на бял свят в Несебър, записан е в кръщелното си свидетелство като Петко. В духовната семинария е съученик на митрополитите Калиник и Дометиан. Духовният му път тръгва от Рилския манастир. Известно време се подвизава и в братството на българските монаси в Атон, но по неясни и досега причини се завръща обратно в Кокаляне. По думите на попа, обслужващ църквата на обителта, не могъл да устои на аскетичния живот, който водят калугерите в Света Гора.

Четири са най-пикантните клюки,


свързани с името на архимандрит Назарий. Първата е, че си падал по млади момчета и честичко си позволявал да опипва в обителта семинаристите от София и Пловдив.

Втората му приписва притежанието на 2-3 апетитни имота в Несебър, за които след реституцията се грижели негови доверени лица.

Третата го свързва в близко приятелство с Людмила Живкова. Навремето щерката на Тато дочула за игумена-отшелник и започнала да опипва почвата около него. Документиран факт са и няколкото тайни визити на “дамата с тюрбана” в манастира. Малко преди мистериозната си смърт на Людмила й хрумнало да съгради ашрам за всички вероизповедания в Кокаляне. За целта командировала личния си фотограф за специални поръчки да снима от хеликоптер местността. Говори се, че и дядо Назарий се качил във вертолета, за да насочва пратениците на Живковата наследница.

Четвъртата нашепва, че бил гъст с видни мутри от началото на прехода, които си устройвали оргии в Кокалянския манастир и изтезавали в подземията му хора от конкурентни групировки /такива слухове се носят още за Гложенския и Черепишкия манастир/.

В този план няма как да се отрече, че през втората половина на 90-те обителта, в която нямаше дори ток и течаща вода, тотално обнови интериора и външния си вид. Постройките бяха опасани с дебел и висок зид, сменен наскоро с ограда от ковано желязо. Бяха реставрирани и уникалните стенописи.
Преди няколко години

животът на дядо Назарий е висял на косъм,


след като трима бандюги с чорапи на главите атакуват посред нощ обителта в търсене на “манастирското злато”. Те овързали онемелия от страх игумен като шпеков салам и запушили устата му с мръсен парцал. Когато видели, че заплахите с рязане на пръсти и уши и пърленето със свещ на голямата гордост на дядото – дебелите му плитки, отглеждани над четвърт век, не дават очаквания резултат, престъпните елементи го “приспали” с няколко точни удара. На сутринта омотаният в дебели въжета расоносец бил намерен от братята без видими признаци на живот. С тяхна помощ дошъл на себе си и даже събрал сили да им разкаже за нападението. Монасите се разтършували, но уви – от везаната със сърма богослужебна плащеница и от старинната дарохранителница с мощи на светци нямало и помен.

И към днешна дата остава неизвестна съдбата на отмъкнатите реликви. В църковните среди се шушука, че Назарий мълчал като пукал даже и пред ченгетата по въпроса къде крие заветните хилядарки и жълтици. След инцидента игуменът се поболял от страхова невроза и не можел да спи. Калугерите доверяват, че нощем често се будели от викове, идващи откъм килията на игумена. “Няма да ви дам парите! Убийте ме!”, цепел се дядо Назарий. Братята са убедени, че техният пастир още сънува кошмара и това е подкопало сериозно нервната му система. Оттогава Назарий избягвал да замръква сам в обителта и съумял да привлече още четирима верни и яки послушници, които да дадат отпор, ако набегът се повтори.  http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Дядо Назарий опипвал семинаристи? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди