изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:38 EET
Класифицирана информация разкрива "провала на войната в Афганистан"    
По света Официални документи с класифицирана информация, изтекли в сайта wikileaks.org, описват провала на войната в Афганистан, пише британският вестник "Гардиън". Около 90 хил. документа разкриват, че Пакистан подпомагал действията на талибаните, докато същевременно получавал големи суми от щатите. Освен това в текстовете се твърди, че американските военни са избивали стотици цивилни в Афганистан.


Документите са предоставени първо на американския "Ню Йорк таймс", британския "Гардиън" и германския седмичник "Шпигел".

САЩ не закъсня с реакцията си и осъди публикуването на класифицирана информация. Съветникът по сигурността на Барак Обама Джим Джоунс каза, че изтичането на информацията няма да навреди на сътрудничеството с Афганистан и Пакистан.

Документите още повече разпалват дискусията за военната стратегия на Обама в Афганистан, коментира "Гардиън".

Председателят на комисията по външни отношения в Сената Джон Кери, демократ, приближен на президента Обама, каза, че изтеклите документи повдигат сериозни въпроси за истинската американска политика към Пакистан и Афганистан.

Документите съдържат информация за войната в Афганистан от 2004 до 2010 година. В тях се споменава и за срещата на пакистански бунтовници, на която е присъствал и високопоставен служител от пакистанското разузнаване, която вероятно е работел срещу американските войски в Афганистан.

Как тайните на Пентагона стигнаха до "Шпигел", "Гардиан" и "Ню Йорк таймс

Точно 92 201 секретни вътрешни военни доклада на Пентагона, обхващащи войната в Афганистан от периода януари 2004 – декември 2009 г. се появиха едновременно в понеделник на сайтовете на британския "Гардиан", американския "Ню Йорк таймс" и германския "Шпигел", както и на сайта, предоставил информацията - WikiLeaks.

Никоя от медиите няма пряк достъп до източника на материалите, макар да е извършила собствена проверка по достоверността им. И трите са се договорили да публикуват ексклузивно предоставените им материали по едно и също време, заедно с публичното им оповестяване в WikiLeaks, разясняват в специални коментари до читателите си редакторите в медиите.

Според водещия разследващ редактор на "Гардиан" Дейвид Лий от неговия вестник, подобно на другите им колеги, са извършили собствено разследване върху достоверността на предоставената им преди няколко седмици информация, като обаче са се въздържали да публикуват информация, която би могла да доведе до идентифицирането на разузнавателни източници или до излагането на опасност на коалиционните войски в Афганистан.

Поради тази причина на уеб-сайтовете на трите медии и още по-малко по страниците им не е публикувана цялата достъпна им информация, уточнявай Лий.

Повечето от използваните материали са с ниско ниво на засекретеност и са използвани от щабните офицери в Пентагона и от войските в Афганистан за изготвяне на оперативните им планове и ежедневните брифинги, обяснява в специално "Ню Йорк таймс".

От WikiLeaks, които са предоставили материала, не са разкрили източника си пред трите медии.

http://www.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

Класифицирана информация разкрива "провала на войната в Афганистан" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди