изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:18 EET
"НАГЛИЯ" ПОЛИЦАЙ ПОИСКА ИЗВИНЕНИЕ ОТ БЛИЗКИТЕ НА БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ В ДОБРИЧ    
Интервюта  Арестуваният при операция "Наглите" и уволнен дисциплинарно от МВР полицай Йордан Костов поиска извинение от близките на безследно изчезналите в Добричко. Според него, 99 процента от случаите се знаят, друг е въпросът дали ще се докажат. Той прогнозира скорошно по-сериозно развитие на случая Белнейски. Йордан Костов настоява за пълна проверка и огласяване на работата му

 

41-годишният Йордан Костов има 15 години стаж в системата на МВР. През май 1998 година е изпратен в Шабла като оперативен работник – временно за летния сезон. След 4 месеца се връща в Добрич и става най-младият шеф на "Криминална полиция". Твърди, че след назначаването му  на този пост няма нито едно отвличане. На 5 май 2000 г. с рапорт декларира желанието си  да работи в София в сектор "Убийства", без претенции за пост. Отказват му, но получава назначение в Столична дирекция Оперативно обслужване „Затвори”. През 2004 -2005 г. временно изпълнява длъжността началник сектор „Затвори”. На 2 февруари т. г. е задържан при т. нар. операция „Наглите” с обвинение за търговия с влияние – помагал на затворници от Казичене да излизат в отпуск. На 5 март по собствено желание се подлага на детектора на лъжата. По-късно е дисциплинарно уволнен от МВР.

 

- Вярвате ли, че истината за безследно изчезналите  ще излезе?

- Да се надяваме, че някой от извършителите на тези престъпления ще си признае. Мисля, че работата по тези случаи никога няма да спре.

- Най-тиражираната  версия е, че младите мъже и жени са отвлечени за донорство?

- Не вярвам. Такава информация никога не е постъпвала... Всеки случай е различен. Който може да каже причините за изчезването, ще може да каже и извършителите.

- Смятате ли, че действително се работеше по тези случаи и не е имало натиск за прикриване  на хора и информация?

- Натиск не е имало. Но тогава нямахме нужния опит  за разкриване на такива престъпления. На моменти лошата организация доведе до загуба на време при събиране на първоначалната  информация.

- Кой трябваше да доведе делата докрай?

- Оперативният работник няма възможност да работи качествено и професионално по тези дела. Той се занимава с кражбата на пенсията на бабата и случаите на убийства. Трябваше много по-рано да се обособи група по тези престъпления, която да събира информация. Това се направи на доста по-късен етап. Загубата на време се оказа решаваща.

- В тези случаи къде е мястото на специализирания отдел  БОП?

- За мен случаите трябваше да бъдат там. При условие, че част от имената, които се спрягаха като вероятни извършители, бяха от криминалния контингент на организираната престъпност. Най-нормалното беше случаите да се поемат от БОП. Но това е въпрос на организация на РДВР.

- Когато стана известно, че сте арестуван  при операция "Наглите", близките на изчезналите поискаха да бъдете подложен на детектора на лъжата?

- Готов съм. Винаги и по всяко време. Нямам притеснения. И за мен ще бъде по-добре, защото живея в този град и искам да гледам хората в очите. На 5 март доброволно се подложих в София  по делото, което се води там срещу мен.

- За операция "Наглите"?!

- За операция "Наглите" други хора трябва да говорят. В обвинението няма нито един ред за съпричастност към "Наглите". Голяма част от времето, което прекарах в ареста, беше заради обществения интерес. Медиите излишно нагнетиха обстановката. Обвинението е за търговия с влияние, едва ли хората се интересуват толкова много от това.

- Преведено на битов език обвинението е, че сте помагал на затворници от Казичене да излизат в отпуск?

- За да се случи това, трябва да повлияеш поне на 10 души, в това число на прокурор и съдия... Невъзможно е. Който познава схемата на търговия с влияние, нека я огласи. На мен не ми е ясна. За мен най-сериозното обвинение е съпричастност към случаите на безследно изчезналите в Добричко. Самият упрек е доста по-сериозен, отколкото досъдебното производство в София.

- Кой от двата случая ще излезе по-бързо - за безследно изчезналите или "Наглите"?

- Всеки има интерес и двата случая да излязат.

- Дисциплинарното Ви уволнение с какъв мотив е?

- За нарушаване на етичния кодекс на служителите на МВР.

- Подписахте ли го? Приехте ли го безусловно?

- Разбира се.

- Защо? Какво нарушение признавате?

- Това ще го кажа с малко ирония. За това, че съм имал желание да работя. И ако съм си превишил правата, то е било в името на разкриване на някаква истина. Можех да избера по-лесния вариант. Да си ходя на работа от 8 до 17 часа, да си чопля носа и сега щях да съм още на работа...

- Чувствате се абсолютно невинен и наклеветен?

- Да. Наистина се чувствам невинен... Трябва да се усмихна на този Ваш въпрос?

- Имате ли сили да се усмихвате?

- Да. Животът продължава... Едва ли с Вас ще разкрием истината. Част от информацията е класифицирана, другата и да се каже, ще предизвика коментари.

- Вие лично спестявал ли сте информация за добричките случаи?

- Не само, че не съм спестявал, но една голяма част от времето, дори когато бях в София, съм посветил на тези случаи. Не е имало години, когато при мен да не е постъпвала информация. Ходил съм в различни затвори, разговарял съм с различни хора с единствената цел да разкрия истината.

- Ако сега застанете пред близките и майките, какво ще им кажете? Вие също сте родител?

- Първо. Едно извинение, че ние, като служители, не успяхме да свършим това, за което ни се плаща.

- Лепнаха Ви прякор Наглия?

- Едва ли след няколко години някой ще си спомня за него. Но за мен поне едно семейство – Белнейски, и още няколко човека, на които съм помагал, ще си спомнят.

- Но, убийството на сестри Белнейски още не е разкрито?

- В скоро време по случая ще има по-сериозно развитие.

- Защо такива убийства с години се влачат и не могат да се разкрият?

- Специално аз съм разкрил убийство от 2003 г. По това убийство е дадена доживотна присъда, но медиите не писаха нищо. Разкрихме го 3-4 години по-късно. В цял свят е така. Убийства трудно се разкриват, защото са организирани, престъпниците вземат мерки. А в един град работата на "Криминална полиция" е много трудна. Когато аз станах  шеф на Криминална в Добрич, заварих демотивиран състав, липса на опит, лоша организация. Трудно можеш да мотивираш полицаи да работят при положение, че техни колеги са обвинени в убийство и никой не ги е защитил. 1998 година беше много трудна.

- На колко затворници от Казичене сте помогнал да излязат в отпуск, поддържате ли връзка с някои от тях?

- Когато прочетох това нещо – онемях. Това говори за непознаване на нормативната уредба на Министерството на правосъдието. Пак казвам, такава помощ е невъзможна. Който твърди обратното, нека обясни как става. Доколкото знам, няма нито един разпитан началник на затвор.

- Чувствате се натопен?

- Съдът ще реши дали съм натопен.

- Ако имате възможност да застанете очи в очи с министъра на вътрешните работи, какво ще му кажете, имате ли въпроси към него?

- Предполагам, че въпросите ще ги зададете Вие. Искам да се извърши цялостна проверка на работата ми по случаите на безследно изчезналите в Добрич и да се огласи публично. Нека всичко да се каже. Какво е правил Костов от 2000 до 2010 година.

- С  какво ще се занимавате след като приключи съдебната одисея? Освен като полицай друго не сте работили?

- Аз съм обжалвал заповедта на министъра за дисциплинарно уволнение и предполагам, че ще бъда върнат на работа. Макар че при тоя шум, който се вдигна...

- Сега за какво мислите? За делото или за работата?

- Сега мисля каква игра да измисля довечера за децата си. За делото няма какво да мисля.

- Децата задават ли Ви въпроси? Знаят ли защо татко им беше арестуван?

- Децата са малки. Всички мои приятели, семейството,  всички ми вярват. И са с мен.

- И това Ви крепи?

- Разбира се. Това е много важно Много, много важно.

 

 

  Разговаря: Гинка ДИМИТРОВА – кореспондент на БНР

 


Сходни връзки

"НАГЛИЯ" ПОЛИЦАЙ ПОИСКА ИЗВИНЕНИЕ ОТ БЛИЗКИТЕ НА БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ В ДОБРИЧ | 8 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
"НАГЛИЯ" ПОЛИЦАЙ ПОИСКА ИЗВИНЕНИЕ ОТ БЛИЗКИТЕ НА БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ В ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2010-07-27 @ 17:34 EEST
VIARVALI MU PRIATELITE - DI NIAMASH PRIATELI BE BOKLUK DOLEN,
I PRIAKORAT GOVORI PO SEBESI - DANCHO KURVATA
"НАГЛИЯ" ПОЛИЦАЙ ПОИСКА ИЗВИНЕНИЕ ОТ БЛИЗКИТЕ НА БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ В ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2010-07-28 @ 12:39 EEST
несам много съгласен с медиата защото маи имам спомен за едни други писания преди време за този човек ..за едни други работи
"НАГЛИЯ" ПОЛИЦАЙ ПОИСКА ИЗВИНЕНИЕ ОТ БЛИЗКИТЕ НА БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ В ДОБРИЧ
Автор: Admin да 2010-07-28 @ 12:53 EEST

Нямате нужда от спомени. В търсачката ще намерите публикуваните материали. ndtnews.hopto.org е медия, в която се публикуват различни информации, мнения и коментари. Когато е нужно, медията заявява и своите позиции. И занапред ще публикуваме възможно най-широк спектър от факти, информации, интервюта, коментари и т.н.

"НАГЛИЯ" ПОЛИЦАЙ ПОИСКА ИЗВИНЕНИЕ ОТ БЛИЗКИТЕ НА БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ В ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2010-07-29 @ 20:54 EEST

Костов ако тръгнем по тази плоскост за изчезналите в Добрич ти доста пречеше от желание да работиш самосидикално а да не говорим че беше некадърен.По принцип ти си ценичен и нагал човек до някаде интригат.А да не говорим че неспазваше законите за нищо наи малкото пиеше кат свиня и караше колата сега се сетил за децата си а като пиеше и караше не се сещаше за нащите.А вземат  ли да ровят кат нач на кр.полиция в Добрич нали си сещаш какво ще стане ти повече се занимаваше с политика тост ходеше да преследваш политическите опоненти на Л.Бешков.И накрая кога ще ми върнеш веща която ми взе без мое сагласие.Знаят ли хората че си клептоман.Лично сам те изпитал на гърба си.

"НАГЛИЯ" ПОЛИЦАЙ ПОИСКА ИЗВИНЕНИЕ ОТ БЛИЗКИТЕ НА БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ В ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2010-07-29 @ 21:02 EEST
Дака чакам те вътре поне онези пари които ми взе и не свърши работа поне да ги избием.То е ясно че кои знаи какви възможности нямаше но защо ни вземаше парите и искаше да чукаш жените.
"НАГЛИЯ" ПОЛИЦАЙ ПОИСКА ИЗВИНЕНИЕ ОТ БЛИЗКИТЕ НА БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ В ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2010-07-30 @ 06:12 EEST
TAM TI E MIASTOTO OZ VARNE CHE I MNOGO KANDIDATI IMA DA IM STANESH PRIATELKA ZA DA NE SI SAMOTEN.
"НАГЛИЯ" ПОЛИЦАЙ ПОИСКА ИЗВИНЕНИЕ ОТ БЛИЗКИТЕ НА БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ В ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2010-07-30 @ 07:16 EEST
Samo za OZ Varna e tam shte go opraviat sutrin,obed i vecher
"НАГЛИЯ" ПОЛИЦАЙ ПОИСКА ИЗВИНЕНИЕ ОТ БЛИЗКИТЕ НА БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ В ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2010-12-14 @ 23:10 EET
абе Костов курво долна,какво се правиш на света вода ненапита,забравили Казичене как промиваше мозаците на евтини шпиони и търсеше връзки с сериозните момчета да ги муфтиш за пари.Гладно куче.Ако си разкрил нещо за Белнейски -тука евала,но не заблуждавай хората с твоите измишлиотини.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди