изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:21 EEST
Нова жертва на “Килърите” - адвокат от Търново?    
Ред и сигурност

Групата за убийства от Червен бряг е действала из цялата страна. Освен разстрела на Юри Галев в Самоков и на бизнесмена Румен Рачев в Шумен най-вероятно тяхна жертва е и известен адвокат от Велико Търново. В момента полицаи и прокурори усилено събират доказателства, за да “заковат” бандата и за това кръвопролитие. “Мисля, че и в Търново едно убийство ще излезе веднага”, каза и премиерът Бойко Борисов в интервю за в. “24 часа”.



Една от най-шумните екзекуции, потресли Велико Търново през последните години, е тази на адвокат Петър Лупов. От полицията и прокуратурата в старопрестолния град вчера категорично отказваха информация по разследването на покушението на юриста. В града обаче се усети раздвижване след акция “Килърите”.

“В отпуск съм и не съм чул нищо по случая. Не са ме уведомили за ново развитие. От деня на покушението непрекъснато се работи по разкриване на извършителите. Но не ме карайте да издавам следствена тайна”, заяви вчера шефът на Окръжната прокуратура във Велико Търново Емил Денев.

Юристът бе застрелян на 25 март м. г. сутринта в гаража муна ул. “Елин Пелин”. Килърът го издебнал, когато влязъл в автомобила си “Опел”, и изпразнил в главата му цял пълнител със 7 патрона на пистолет “Макаров”. Преди това адвокатът бе заплашван с побои и палеж на личната му кола.

Основните версии за убийството на адвоката са свързани със служебните му ангажименти. Сред най-скандалните случаи, в които се спрягаше името му, бе колосалният хонорар от 600 000 лв. от ВиК “Йовковци” за адвокатски услуги. Лупов подели парите с варненския си колега Пламен Луков.

Приживе юристът представляваше и търновския бизнесмен Георги Вълев по дело на акционери на бившата Тракия банк срещу сегашната ДЗИ Банк. Известно е, че Вълев е сумист и има клубове по борба и сумо в старата столица.

Той е първият българин с пробив в сумото - през 1996 г. заема седмо място на световното първенство в Япония, като се качва на дохиото без специална подготовка. С Петър Стоянов са приятели от години и сумистът неведнъж му е гостувал в с. Арбанаси, където Георги Вълев има вила, хотелски комплекс и заведения.

Вчера стана ясно, че акцията “Килърите” е била предвидена за по-рано, но прокурорите настояли да се изчака, за да могат да се съберат още доказателства.

“Благодаря на прокуратурата, че играе възпираща роля, защото понякога полицията е емоционална и предприема прибързани действия”, каза вътрешният министър Цветан Цветанов.

На криминалистите им помогнал и фактът, че сим картите вече са поименни. Така те стигнали до човека, който ги е купувал и после ги раздавал на членовете на бандата. Те говорели само по веднъж с тях, след което ги изхвърляли.

Според запознати “Килърите” нямат общо с разстрела на бизнесмена Стоян Стоянов от Бели Искър, който е съсед и приятел на Юри Галев. Той бе убит 11 май т. г. с автомат. Предполага се, че зад покушението стоят чужденци.

Бандата действала от две години
Убийците на бившия президент на футболния клуб “Рилски спортист” Юри Галев готвили планове за мокри поръчки в продължение на две години. Това сочат обвиненията срещу петимата задържани при акция “Килърите” в четвъртък.

Според Софийската окръжна прокуратура “Килърите” основали “фабриката” за убийства през 2008 г. и действали до преди арестите им. Дотогава тарторът на бандата Петър Стоянов-Вожда “дърпал” конците на Васил Костов-Васко Кеца, Георги Петков-Дачи и Методи Иванов.

Прокурорите са категорични, че четиримата замислили покушението по поръчка на самоковския ресторантьор Янко Попов-Туци. Мотивът вероятно е стара вражда за бизнес интереси. За да приключи разногласията в своя полза, Туци поръчал убийството.

Свързал се с шефа на федерацията по сумо Стоянов, а той от своя страна организирал стрелбата. Според обвинителите “оръжейникът” на групата Методи Иванов имал за задача да съхранява автомата, с който Галев трябвало да бъде очистен. А Дачи да натисне спусъка.

Петков е с обвинение и за незаконно притежание на калашник и 4500 патрона, открити в дома му. Тепърва експертиза ще покаже дали от този автомат са издъхнали Галев и други жертви на показни разстрели у нас.

Очаква се скоро на “Килърите” да бъде повдигнато обвинение и за покушението срещу шуменския бизнесмен Румен Рачев. Те отговарят и за опита за убийство на сервитьора Бойко Виденов, който по чудо оцеля в дъжда от куршуми, засипал Галев на 20 юни край Бели Искър.

Вчера Софийският окръжен съд трябваше да разгледа мерките за неотклонение на престъпната банда. До късния следобед обаче прокуратурата все още не бе внесла искането за постоянния им арест.

Не стана ясно и дали заседанието ще се гледа в отсъствието на Вожда. На разпита си в петък Стоянов изненадващо се почувствал зле и бе настанен във ВМА. Според медиците сумистът имал симптоми на инфаркт на миокарда.

“Поискали сме експерти да определят дали клиентът ми може да се яви на заседанието. За мен отговорът е категоричен: Не може! Състоянието му наистина е много тежко”, обясни вчера адвокатът му Николай Беров.

Съседи: Не вярваме Пепи да е замесен в убийства
“Преди малко разбрах, че Пепи е бил арестуван и още не мога да повярвам. Всичко, което се говори за него, е пълна лъжа.” Това заяви пред екип на “Труд” възрастна жена от софийското с. Гниляне, в което живеят родителите на арестувания при акция “Килърите” Петър Стоянов-Вожда.

Според нея задържаният шампион по сумо е много добър човек, който винаги е помагал на хората от селото. “Сигурна съм, че е станала някаква грешка и накрая ще се докаже, че е невинен”, обясни още жената.

В огромната двуетажна къща на родителите на сумиста Лена и Видин вчера нямаше никого. Съседи разказват, че семейство Стоянови работи в София и през деня могат да бъдат намерени там.

“Ленчето май е чистачка в някаква фирма, а мъжът й е охранител. Петър живее в София, но често идва при родителите си”, разказват хора от Гниляне.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Нова жертва на “Килърите” - адвокат от Търново? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди