изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:51 EEST
В АЛБЕНА НЕВЕРОЯТНАТА НЕШКА РОБЕВА УЧИ ДЕЦА ДА ЧЕРПЯТ ЕНЕРГИЯ ОТ СЛЪНЦЕТО    
Интервюта

В Албена специално интервю за НДТ даде знаменитата българка Нешка Робева



- Здравейте, г-жо Робева! Открихме Ви в Албена. Как сте? Какво Ви води тук?

- На първо място, добротата на ръководството на Албена, което ни направи жест. Дадоха ни възможност 12 деца от клуб “Левски”, една голяма част от които са в националния отбор – девойки, да дойдем тук безвъзмездно на лагер. Понеже моите треньорки са в отпуска, аз се правя на треньор сега.

 

- Защо се правите? Вие сте един от най-титулуваните треньори в България за всички времена. Точно това искам да Ви попитам - защо днес специалист като Вас не е начело на националния отбор?

- Като се поогледате в България, ще видите, че всеки прави това, което не му е работата.

 

- А, Вие имате ли желание отново да водите националните ни гимнастички?

- Всяко нещо с времето си. Когато човек прекъсне за 10 години треньорска дейност..., аз лично не бих се върнала, защото имам една коренна промяна в мисленето и може би не бих имала същия хъс, който съм имала. Мисля, че човек трябва да бъде фанатично убеден в това, което върши, а аз вече съм извън сферата на фанатизма.

 

- Какво представляваше сутрешното занимание за гимнастичките?

- Имахме дихателни упражнения. Искам гимнастичките да се доближат до паневритмията. Първо, това са дихателни упражнения, и второ – запознават се с една нова система – акумулиране на енергия. Това е система с упражнения на Петър Дънов. Дават убеденост на човека, че може. След това правим силова подготовка и двигателни игрички в морето. Тренираме по цял ден, а вечерта изнасяме програми.

 

- С какво се различават днешните малки момиченца, които започват да тренират гимнастика с онези от златните ни години в този спорт?

- По много работи. Друго е времето, друг е манталитетът, други са условията, други са треньорите, обществото. Всичко е различно.

 

- Много са Вашите златни моменти в кариерата Ви като състезател и треньор, но все пак кажете кой е най-ценният?

- Винаги сегашният момент. Например сега съм страшно радостна за тези деца, които тренирам. Те излъчват доброта, красота и желание да учат. Може би едва с тях така усещам радостта от това да преподавам, да съм спокойна и да не ме гони мисълта за класации. Искам да им дам това, което за съжаление образованието в момента не им два, да им дам самочувствие, че могат. Искам да ги науча да бъдат устойчиви, да вярват в себе си и да имат търпение, защото в нашия спорт търпението е преди всичко.  

 

- Ще напишете ли книга за художествената гимнастика, за Вашия живот като състезателка и като треньорка. Има какво да кажете на българите, а и не само на нас?

- Ако и това пророчество на леля Ванга се сбъдне, значи ще пиша книга. Аз въобще не се виждам да пиша. Не знам, Божа работа.  

 

- В разговорите Ви с леля Ванга ставало ли е дума, че българската гимнастика ще има такова голямо отстъпление от позициите, които е заемала?

- С леля Ванга не съм говорила за това какво ще бъде в гимнастиката, защото тя беше човек, който имаше големи  познания и можеше да каже по-интересни неща извън гимнастиката.

 

- Има ли нещо, което тя Ви е казала и сте очаквала да стане?

- Ами то вече стана. Каза ми, че ще бъда 25 години треньорка в гимнастиката.

 

- Получавала ли сте предложения за треньор в чужбина?

- Непрекъснато имам предложения. Зимата ще бъда в Япония, като през ноември ще изнeса семинар. Трябваше да отида в Сараево, но аз отказвах, защото искам ако бъда треньор, да бъда в България. 

 

- Направихте успешна трупа. Какво Ви предстои като представления?

- Трябва да подготвим 10-ата си годишнина сценична дейност на трупата. Навършихме я през май т.г. Ще празнуваме юбилея през декември. Гордея се, че съществува тази трупа, защото си мисля, че да направиш такава група, която е повече от 30 човека, 10 години да съществува, да дава продукция и да има успех, е героизъм. Идеите за годишнината са за три спектакъла. Не знам на кой ще се спрем. Първият спектакъл, който ще бъде, ще е на 20 август във Варна в Летния театър, а на 21 август сме в Самоков.

 

Визитна картичка: 

Нешка Робева е известна българска състезателка, по-късно треньорка по художествена гимнастика и хореограф.

Родена е на 26 май 1946 г. в Русе. Завършва хореографско училище, а после ВИФ. Състезава се в националния отбор по художествена гимнастика със старши треньор Жулиета Шишманова. В продължение на дълги години е конкурентка на Мария Гигова.

Известни композиции на Робева са „Лятно време“, „Жар птица“, „Токата и фуга в ре минор“, „Болеро“.

Вследствие на успешната работа на Робева се появява рефренът „Нешка няма грешка!“

Удостоена със званието "Почетен гражданин на Кюстендил" през 1983 г.

За почти 25 години треньорска работа нейните възпитанички завоюват 294 медала, 7 абсолютни световни, 10 европейски титли и 2 вице олимпийски титли.

Понастоящем е президент на най-успелия клуб в света "Левски" за 50 години съществуване. Клубът е носител общо на 306 медала.

Спектаклите „Два свята“, „Орисия“ (по музика на Исихия) и „Готови ли сте“ добиват изключителна популярност. Трупата й има над 400 участия в страната и чужбина — Бродуей, Сингапур „Арт фестивал“, Гърция, Турция, Белгия, Израел, Италия и Македония.

 

 

 

 

 

 

 


Сходни връзки

В АЛБЕНА НЕВЕРОЯТНАТА НЕШКА РОБЕВА УЧИ ДЕЦА ДА ЧЕРПЯТ ЕНЕРГИЯ ОТ СЛЪНЦЕТО | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
В АЛБЕНА НЕВЕРОЯТНАТА НЕШКА РОБЕВА УЧИ ДЕЦА ДА ЧЕРПЯТ ЕНЕРГИЯ ОТ СЛЪНЦЕТО
Автор: Anonymous да 2010-09-19 @ 11:28 EEST


Zdraveite   az sam 22 godishen posledovatel na U4ITELJA-Neshe napravo si Kabula na 7 Rilski ezera shte sam shtastliva da se vidim na Rila-pregrashtam ot Den Haag Niderlandija

Facebook sam Evshen Karamustafova
В АЛБЕНА НЕВЕРОЯТНАТА НЕШКА РОБЕВА УЧИ ДЕЦА ДА ЧЕРПЯТ ЕНЕРГИЯ ОТ СЛЪНЦЕТО
Автор: Anonymous да 2010-09-19 @ 11:57 EEST

Това знание, което има Нешка Робева, за работа с децата трябва да се предаде на последователи!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди