изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:32 EEST
Израел: Не е мръсно, където Христос е кръстен    
По света

  Мястото на река Йордан, където християнски поклонници се кръщават във водите й, бе затворено за лабораторни проби на качеството на водата. Израелските власти увериха днес, че нивото на замърсяване в река Йордан - на мястото, където се смята, че св. Йоан Кръстител е кръстил Иисус Христос - позволява да продължат да се извършват кръщения без риск за здравето на хората.



Вчера публичният достъп до брега край селището Каср ал Яхуд, близо до Йерихон на Западния бряг, бе преустановен, за да се направят лабораторни изследвания, след като първите резултати от взети наскоро проби показаха силно замърсяване с отпадни води и селскостопански химикали.

През последните години реката се забави и намаля до мръсно течение, като бистрата вода в коритото й се премеси с нечистотии, идващи от Израел, Йордания и палестинските територии.

Именно затова екологичната асоциация "Приятели на Земята" (Foeme.org) започна кампания, за да разубеди хората да влизат във водата.

Последните бактериологични проби от мястото обаче показват, че състоянието на водата позволява да продължат християнските кръщения, обявиха днес израелските военни, отговарящи за окупирания Западен бряг.

Тестовете показват наличие на 88 бактерии от типа коли от фекалии на 100 милилитра вода, а според министерството на здравеопазването допустимият праг е 1000 бактерии.
Израелският министър на туризма Стас Мисежников приветства резултатите: "Доволен съм, че туристите, които са толкова важни за Израел, могат да продължат да идват тук, за да бъдат кръстени във водите".

Това е третото най-важно за християнските поклонници място в Светите земи

От "Приятели на Земята" за Близкия изток обаче настояват мястото по долното течение на река Йордан да бъде затворено за богомолците, много от които идват на групи и биват потапяни изцяло във водата.

Природозащитниците дават за пример други изследвания на водата с много по-притеснителни изводи. Нивото на бактериологична зараза варира, тъй като говорим за река, която тече непрестанно, макар и бавно, изтъкнаха от организацията.

Факт е, че милиони кубични метри от непречистени отпадъчни води, идващи от домакинствата в Израел, Йордания и палестинските територии, вкл. фекалии, се вливат или директно в долното течение на реката, или индиректно чрез помийни ями, твърди Гидеон Бромбърг, шеф на израелския клон на организацията.

Около 100 хил. души посещават всяка година мястото край селището Каср ал Яхуд, за да бъдат кръстени в смятаните за свещени води на реката.

През последните години военните даваха достъп по специални поводи, но има планове той да стане постоянен. Незавършен проект за рехабилитация на стойност 2 млн. долара цели да привлече още повече вярващи туристи.

Засега до светото място се отива само със съгласието на гражданската администрация - израелски орган, създаден с военен декрет да управлява по-голямата част от Западния бряг.

Табели на входа предупреждават както за замърсяване, така и за противопехотни мини.

http://www.vesti.bg

Река Йордан умира от замърсяване

ГАЛИЛЕЙСКОТО ЕЗЕРО, НАРЕЧЕНО ОЩЕ КИНЕРЕТ

РЕКА ЙОРДАН

Дъждовете тази зима ще спасят Мъртвото море от изчезване

Мъртво море ще умре към 2050 година

 


Сходни връзки

Израел: Не е мръсно, където Христос е кръстен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди