изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:27 EEST
Урна с добруджанска земя и стрък житни класове донесоха трима добричлии на гроба на ген. Иван Колев    
Новини София. Урна с добруджанска земя и стрък житни класове от Добруджа донесоха трима добричлии на гроба на ген. Иван Колев. Те са пътували тази нощ, за да присъстват на панихидата на гроба на генерала по повод 93 години от смъртта му.

Пред Агенция “Фокус” Тодор Нинов, член на Управителния съвет на Сдружението за изграждане на паметник на генерал Иван Колев и загиналите за освобождението на Добрич през 1916 г., коментира: „В Добрич имаме улица на името на ген. Иван Колев. Поставили сме си за цел да реализираме една мечта, за която е имало няколко опита. Още през 1917 година признателното население решава да се изгради къща-музей на ген. Колев, но в превратната съдба на Добруджа това не става. През 1942 година също се създава комитет и се събират средства, за да се изгради паметник, но по-късно след 1944 г. тези средства се усвояват от държавния бюджет и до паметник не се стига”, разказа още Тодор Нинов.
Веселин Бончев, член на УС на Сдружението, един от инициаторите за възстановяване на инициативния комитет за изграждане на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добрич през 1916 г., съобщи, че председател на сдружението е историкът Георги Марков, заместник-председател – кметът на Община Добрич Детелина Николова. Сдружението се състои от 74 души.
„Поставили сме си за задача освен построяването на паметника, да възстановим историческото значение на тази война и то да бъде известно на подрастващите. Също така - уважението и почитта към подвига на военнослужещите, командвани от ген. Иван Колев и от останалите командващи – ген. Стефан Тошев и ген. Тодор Кантарджиев. Преди малко повече от месец проведохме общо събрание, организирахме дарителска кампания за събиране на средства за паметника. Определено е мястото му, както и скулпторът, който ще изработи паметника – това е проф. Крум Дамянов, именит наш скулптор”, каза Веселин Бончев.
„Използваме случая да се обърнем към всички, които имат отношение към историческите събития от 1916 г., а те са почти от цяла България. Близките им са загинали за Добруджа, ако желаят наследниците им – може да се включат в дарителската кампания”, призова Веселин Бончев.
От Добрич носим една урна, в която сме поставили добруджанска земя, която имаме идея да се прикрепи към паметника, след като започне неговото възстановяване. Носим китка житни класове, която вчера набрахме от добруджанската земя, и добруджанска пръст, с която присъстващите да поръсят гроба на ген. Колев.
В родното село на ген.-лейт. Иван Колев Бановка, Бесарабия, има поставени две паметни плочи на името на генерала. Там също ще бъде поставен негов бюст паметник.


 


Сходни връзки

Урна с добруджанска земя и стрък житни класове донесоха трима добричлии на гроба на ген. Иван Колев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди