изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:40 EEST
Данъчните искат достъп до кредитните досиета на фирмите в банките    
ИкономикаДанъчните да имат достъп до кредитните досиета на компаниите, с които те кандидатстват за заеми. Това поиска шефът на НАП Красимир Стефанов. В интервю за националното радио той заяви: "Спешно е необходим достъп на органите по приходите до кредитните досиета в банките.

Общоизвестно е, че по време на кредитния бум фирмите представяха в банките данни от т.нар. "черно" счетоводство, докато информацията, подадена в официалните данъчни декларации пред НАП няма нищо общо с тази, депозирана в търговските банки."

Според Стефанов "в практиката на НАП има десетки случаи на фирми с нулева печалба, на които безпроблемно са отпускани кредити за стотици хиляди евро". "Ако ревизорите на НАП получат достъп до кредитните досиета, реалната информация за оборотите на фирмите ще послужи за облагането на истинските им приходи с данъци", допълни той.

Искането за достъп до сметки в банки от страна на данъчни служби не е новост. И в предходни правителства идеята също е издигана. Отговорът, който обикновено се получава от банковата общност, е, че данните за клиентите им, с които те разполагат, са защитени законово с банкова тайна. Кой точно, в кои случаи и по какъв ред има достъп до банкова информация, свързана с клиенти на банките, е описано в Закона за кредитните институции.

Според записаното в него банкова тайна "са фактите и обстоятелствата, засягащи наличностите и
операциите по сметките и влоговете на клиентите на банката". http://www.dnevnik.bg
 


Сходни връзки

Данъчните искат достъп до кредитните досиета на фирмите в банките | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди