изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:59 EEST
МРЕЖИТЕ ЗА КАЛКАН СА ЗАПЛАХА ЗА ДЕЛФИНИТЕ    
Лов и риболов Трябва да има по-строг контрол върху улова на калкан, защото той е най-сериозната заплаха за делфините

В желанието си да достигнат до храната, морските бозайници се оплитат в рибарските мрежи, заяви за НДТ Константин Михайлов - ръководител на секция Ихтиология в Института по рибни ресурси (ИРР) във Варна. Според него в над 90% от случаите делфините по родното Черноморие умират заради оплитане в рибарските мрежи. Общият брой на откритите мъртви морски бозайници по българското Черноморие през годината е 31, като 25 от тях са в северния район.  

В момента той изследва последиците за делфините от риболовните мрежи чрез проект, който изтича в средата на  2011 г. Вземат се  тъканни проби на загиналите морски бозайници. Съвместно с научна база по експериментална ветеринарна медицина в Италия се изготвят здравен статус и патологични данни. Българските проби служат на учени от други европейски страни за сравнителни анализи на загиналите делфини.

Константин Михайлов прогнозира, че тепърва ще почнат да се получават сигнали за открити мъртви делфини, които много често биват обезобразени, тъй като бракониерите и рибарите режат перките на бозайниците, за да се освободят мрежите им.

Сигнали за бедстващи или загинали делфини може да подавате на  052/63 20 66 в Института по рибни ресурси или на мобилния телефон на Константин Михайлов 0899/063351.

 


Сходни връзки

МРЕЖИТЕ ЗА КАЛКАН СА ЗАПЛАХА ЗА ДЕЛФИНИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди