изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-08-08 @ 21:04 EEST
СЕМЕПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ОБСЪЖДАХА ИСКАНЕ ЗА ПРОМЯНА В СТАНДАРТА    
НовиниДобрич бе домакин на заседание на Националната асоциация за семена

Необходимостта от искане за промени в Българския държавен стандарт за окачествяване на семената обсъждаха на среща в Добрич членовете на Националната асоциация за семена. В нея участваха представители на научни институти, на ИАСАС, семепроизводители и зърнопроизводители от цялата страна. Гости на срещата бяха областният управител Желязко Желязков, председателят на Общинския съвет Иван Мандев, директорът на областната дирекция „Земеделие” Стилиян Митев.
Българският земеделски производител е достатъчно въоръжен – технически и със знания, и знае как да излезе от тази ситуация, каза при откриването на форума Тодор Губатов. Той посочи, че притесненията на всички с, че жътвата започна на 19 юни, а до 29 юли още не е приключила. Безспорно ще се влоши качеството на продукцията, но това не значи, че няма да има семена, каза Т. Губатов. И добави, че покълването ще влоши по-скоро качеството на продукцията и по-малко на семената. Според него, основната задача на проведеното в Добрич заседание на семепроизводителите е да се отговори на въпроса дали в България има проблем в производството на семена или няма.
Стана ясно, че най-тревожна е ситуацията в Североизточна България.
Добруджанският земеделски институт в Генерал Тошево не разполага с техника за сушене и жътвата върви с по-бавни темпове, обясниха оттам. Има и бракувани няколко сорта тритикале и хлебна пшеница, при които е имало по-голямо прорастване. От института обаче уверяват, че ще осигурят нужните семена на земеделските стопани, тъй като имат налични 400 000 тона семена от миналата година. От института в Карнобат, алармираха, че неприбраните до момента посеви са в много лошо състояние. Ниви с по 1000 декара с ечемик няма да могат да бъдат прибрани, тъй като комбайните не могат да влязат в нивите. Научният институт в Русе е произвел 400 тона базови семена, които се очаква да влязат в нормите за окачествяване. Колегите им от Садово пък се похвалиха, че са прибрали семената ечемик, които са с влага 11-14 процента. От „Семена Добрич” съобщиха, че са произвели 6000 декара базови семена и първо размножение от два сорта твърда пшеница, два сорта мека пшеница и пивоварен ечемик. Прибрана е цялата продукция - около 1500 тона семена. Преобладават базовите семена, а по-малко са тези от първо размножение. Дружеството е заложило на диверсификацията на площите. Най-високи добиви е получило в района на Добруджа. Семената са с добри качества, посочи изпълнителният директор на дружеството Иван Михайлов.
Участниците във форума обсъждаха предложения до земеделското министерство за еднократна промяна за тази година на стандарта за семената по показателите влага и кълняемост. Мотивите им са закъснялата жътва и влагата. Имаше идеи показателят за влага на зърното да се повиши от 13 на 14 процента. Идеите на семепроизводителите са показателят за кълняемост да се намали под сегашните 85 процента. В залата се чуха обаче и становища, че независимо от дъждовете и забавянето на жътвата, проблемите при семепроизводителите не са толкова сериозни и ще успеят да се справят със ситуацията, която не е толкова трагична.
Участниците в срещата решиха да не бързат с обявяването на тревога. Те насрочиха следваща среща в края на август за анализ на ситуацията и нуждата от последващи мерки. Най-вероятно срещата ще е по време на изложението на „Добрички панаир” „Селското стопанство и всичко за него”.
 


Сходни връзки

СЕМЕПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ОБСЪЖДАХА ИСКАНЕ ЗА ПРОМЯНА В СТАНДАРТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди