изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-03-29 @ 13:15 EEST
КГБ възкръсва    
По света

В Русия законова промяна дава право на органите на службата наследничка на КГБ да "привикват граждани за профилактични разговори". От тази новост са ужасени не само опозиционерите в Русия.Руският президент Дмитрий Медведев подписа законопроект за изменение на закона за Федералната служба за сигурност. Руските сили на реда ликуват, а правозащитниците са стъписани. Те се опасяват, че новият закон за Федералната служба за сигурност би могъл да върне страната в мрачните времена на Съветския съюз, когато за комунистическия режим вездесъщият КГБ беше най-важният инструмент за репресии. Смисълът и целта на новия закон е да се разширят пълномощията на вътрешното разузнаване ФСБ. По този начин, според официалната обосновка, ФСБ се сдобивал с пълномощия за "по-ефикасно провеждане на антитерористични операции и за профилактични мерки срещу потенциални закононарушители".

Главната квартира на ФСБ в Москва

Специалните служби над закона

Не само опозиционните кръгове се опълчват срещу закона. Така например Сергей Миронов, председател на Федеративния съвет и лидер на партията "Справедлива Русия", като единствен от членовете на горната камара на парламента гласува срещу закона заявявайки, че борбата срещу тероризма наистина оправдава различни мерки, но че тези мерки трябва да бъдат ясно дефинирани. Неговият партиен колега Генади Грудков подчерта, че законът му напомня за старите времена на КГБ . Също и Владимир Лукин, пълномощник на руския президент по правозащитните въпроси, смята закона за "опасен, тъй като разлага цялата правна система на Русия".

Независими журналисти се опасяват, че със закона може да се злоупотребява като средство за натиск срещу тях. 80 известни адвокати, правозащитници и опозиционни политици се обърнаха с писмо до президента Медведев, умолявайки го да не подписва закона, тъй като бил "инструмент за масово сплашване на недоволни, другомислещи и критици на държавната власт". В отговор на критици на закона в чужбина президентът Медведев заяви, че "всяка страна има право да променя своето законодателство, също и закони, засягащи специалните служби".

Преустройството на апарата започва

Напоследък имаше слухове, че до края на годината Федералната служба за сигурност и Руската служба за външно разузнаване ще се претопят в една единствена монополистична тайна служба. Според официалната интерпретация отново ставало дума за по-добра съгласуваност между службите в борбата срещу тероризма. В действителност обаче това би представлявало възраждането на КГБ.

ДП/БЕ/МИ

http://www.dw-world.de

 


Сходни връзки

КГБ възкръсва | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди