изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:14 EEST
Арменци заведоха в САЩ дело срещу Турция за геноцид    
По светаАдвокатите на двама арменци заведоха дело срещу Турция и две от големите й банки по обвинение в геноцид, претендирайки за стотици милиони долара обезщетение, предаде Ройтерс. Процесът е заведен вчера в Районния съд в Калифорния. Като ответници по делото са посочени Република Турция, Централната банка на Република Турция и Те Дже Зираат Банкасъ. Обвинението е внесено от името на всички арменци и турски граждани, "които са били лишени от гражданството си, брутално депортирани, а собствеността им е била отнета" от турското правителство.



Прокурорът на Лос Анджелис Брайън Кабатек, който внесе делото от името на Гарбис Даоян и Храйр Турабиан, смята, че това е първият процес, свързан с арменския геноцид, който посочва турската държава като ответник. Той заяви, че делото е заведено в Калифорния заради големия брой арменци там.

Американското правителство досега не е признало официално масовото избиване на арменци през 1915 г. от Османската империя за геноцид, но през март комисия в Конгреса прие необвързваща резолюция, признаваща събитията за геноцид.

Турция отхвърля използването на термина "геноцид" и твърди, че броят на избитите арменци е много по-малък от 1,5 милиона, както посочват някои изследвания. http://dnevnik.bg/
 


Сходни връзки

Арменци заведоха в САЩ дело срещу Турция за геноцид | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди