изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:08 EEST
5 евро за литър бензин в Гърция    
По светаЛитър бензин тези дни в Гърция? Може, макар и трудно. Но в пластмасова бутилка и срещу цели 5 евро - т.е. три пъти над нормалната цена, която бихте платили, ако не беше продължаващият вече седмица бунт на собствениците на камиони. Това твърдяха вчера сръбски туристи, останали блокирани в южната ни съседка заради поредната стачка, този път заради намерението на Атина да либерализира транспортния сектор като антикризисна мярка. По думите на сърбите над 100 000 техни сънародници, както и туристи от България, са останали блокирани, главно на Халкидическия полуостров и на остров Тасос. Последният остана дори без хляб заради кризата.


Междувременно нашенци, отскочили на море при комшиите с личната си кола, се оказаха и обрани заради иначе гостоприемните гърци. Дори тези българи, които са били достатъчно предвидливи и още на тръгване за беломорските плажове са се запасили с туби с гориво, са останали на пътя. Причината е, че заради по-малкото доставки и солените цени византийците масово започнали да източват резервоари и да крадат туби от чуждите коли. "Така им е по-лесно вместо да се редят на километрични опашки", се жалваха нашенци, останали без капка гориво в гръцките курорти. Българите продънили телефоните на роднини и познати с молби да отскочат до комшиите с няколко туби бензин. Заради кошмарната мисъл, че ваканцията им ще пропадне, мнозина местни се юрнаха вчера, когато започна официално сезонът на отпуските, към бензиностанциите да се презапасяват. "През последните дни търсенето на бензин скочи седем пъти над обичайното. Това е от страх, че кризата ще продължи, както и заради началото на сезона на почивките", обясни пред испанската агенция ЕФЕ Йоргос Студас, генерален секретар на Съюза на собствениците на бензиностанции.
Атина вчера хвърли армията срещу бунта. Военни камиони, частни цистерни, както и бойни кораби започнаха да доставят горива в цялата страна, след като стачниците не се трогнаха от обявената от кабинета гражданска мобилизация, а и от опасността да попаднат за 5 г. зад решетките заради неподчинение. Войската, която започна да пълни от почти спрелите работа рафинерии, вече доставя приоритетно гориво на летищата, болниците и електроцентралите, потвърдиха гръцките власти. Камионите се придвижват, ескортирани от полиция, която охранява и периметъра на рафинериите, а стачкуващи шофьори се опитват да прекъснат дейността им. Бунтовниците нападнаха два камиона, но по-големи сблъсъци не последваха.
Късно в петък полицаи и демонстранти се биха пред рафинерия край Солун. ТВ кадри показаха как униформени използват палки срещу протестиращи, опитващи се да попречат на една от цистерните да отпътува от нефтокомбината.
Наталия МАЛЧЕВА
Владислав ПУНЧЕВ

http://paper.standartnews.com

 


Сходни връзки

5 евро за литър бензин в Гърция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди