изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:40 EEST
ХОЛАНДЦИ ТРОПАТ ДОБРУДЖАНСКИ РЪЧЕНИК    
ЛюбопитноАнсамбълът за изворен фолклор "Добруджа" се надиграва с танцьорите от скандинавската държава

Холандци, които се занимават с български народни танци, гостуват в Добрич и разучават нашенски хора под ръководството на хореографа Христо Христов. Групата е от 23-а души от цяла Холандия, а сред тях е и белгийката Хилде. Всички те участват в клубове по международни танци в различни градове на скандинавската държава. Ръководители на състава, сформиран специално за идването в България, са Бианка де Юнг и Еди Тайсен. Запалената по нашенския фолклор холандка, която работи като психолог, се занимава с български народни танци от 1978 г. "Доставя ми огромно удоволствие. Детайлите на отделните танци са много интересни. Моята първа любов е българският танц" - сподели пред НДТ Бианка и добави, че най-много й харесват пиринските хора. Веднага след тях поставя добруджанските танци, за които пък каза, че стъпките са лесни, но трудното е да се предадат настроението и емоцията.
На-млада в холандската група е 24-годишната Лисана, а най-възрастен - Паол, на 74 години. В петък скандинавците разучаваха добруджански танци - ръченица, опас, "Сей боб", сборенка, добруджанска ръка и др., а техен учител бе хореографът Христо Христов. За да придобият още по-пълна представа и да се потопят наистина в атмосферата на българския фолклор, гостите си помагаха с огромна карта на България. На нея те веднага проверяваха съответната етнографска област и региона, за който е характерен даден танц
Предната вечер пък холандците се срещнаха с ансамбъла за изворен фолклор "Добруджа". Двете групи си спретнаха своеобразно надиграване с много настроение и хъс да покажат кой какво може. Следващата им среща ще бъде през този уикенд на събора "Копривщица 2010". Там АИФ "Добруджа" ще участва с три добруджански хора - ръка, повлекана и сборенка, а класирането на състава е резултат от блестящото му представяне и спечеления медал на събора край село Дебрене през юни. Холандците пък ще наблюдават и заснемат юбилейното - десето поред, издание на уникалния фолклорен събор край Копривщица.
България, освен с фолклора, свързваме още с виното, ракията и шопската салата, сподели още Бианка де Юнг. От нашенската кухня холандците най-много обичат баница и кавърма. Интересен е и фактът, че скандинавските танцьори си имат и български народни носии. Елементи от костюмите са шити по снимки, а други са купувани от България, разказа Бианка.
 


Сходни връзки

ХОЛАНДЦИ ТРОПАТ ДОБРУДЖАНСКИ РЪЧЕНИК | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ХОЛАНДЦИ ТРОПАТ ДОБРУДЖАНСКИ РЪЧЕНИК
Автор: Anonymous да 2010-08-03 @ 13:30 EEST

Холандия не е Скандинавска държава !!!

-Дания

-Швеция

-Норвегия

Скандинавия е географски регион в Северна Европа, състоящ се от Норвежкото, Датското и Шведското кралство. Тези три държави плюс Исландия, Финландия и владенията на Дания, в които влиза и най големия остров в света — Гренландия, а също и доста по малките Фарьорски и Фризийски острови образуват така наречените „Северни Държави”

Така,че журналиста писъл тази глупост е неосведомен или недообазован !!!

 


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди