изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 23:20 EEST
25 СЕПТЕМВРИ – ПРАЗНИЧЕН ЗА ВСИЧКИ В ДОБРИЧ    
НовиниАктуализирани бяха бюджетът и капиталовата програма на общината

Шест заседания е провел за първото полугодие на 2010 година местният парламент в Добрич и е разгледал общо 97 точки - докладни записки, предложения, информации. Това сочи информацията, която бе изнесена на проведеното в петък заседание. Взетите решения са 96. През първото шестмесечие на 2010 г. са проведени общо 79 заседания на Постоянните комисии към ОбС, а дадените от тях становища са 531.
На сесията стана ясно още, че със 775 000 лева ще са по-малко приходите, които община Добрич ще получи от държавата  за дейностите местна и държавна отговорност. С тази сума общинските съветници актуализираха  бюджета на общината за 2010 г. Актуализация на бюджета на общината въз основа на промените в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет има промени в предвидените трансфери, които касаят основно дейностите “Отбрана и сигурност”, “Образование” и “Социални дейности” – държавна отговорност.  Стана ясно, че в частта на дейностите държавна отговорност, общината ще получи            435 135 лева по-малко в сравнение с първоначалния бюджет за 2010 година. За дейностите местна отговорност, постъпленията от държавата ще са с 340 100 лева по-малко. Предвид изпълнението към 1 юли и очакваното изпълнение до края на годината бе предложено останалите общински приходи да не се променят. Така общият размер на приходите в бюджета стана 43 638 381 лева, в т.ч. държавна отговорност 25 986 439 лева и местна отговорност 17 651 942 лева. Бяха приети и промени в общинските разходи.
Гласувано бе намаление на разходите в отделните направления – с 40 хиляди за издръжка на спортната база, с 233 хиляди ще е по-малка издръжката на общинската администрация, със 126 хиляди лева ще бъдат „свити” и разходите за командировки в страната. Част от разходите местната управа ще компенсира със собствени приходи. Съветниците приеха и отчета за изпълнение на бюджета за първите шест месеца на годината. Отчетено бе, че планът за собствените приходи е изпълнен на близо 49 процента. Общината няма неразплатени задължения, не сме допуснали финансиране на местни дейности с държавни средства, увери кметът Детелина Николова.Заседанието на местния парламент продължава.
Намалението в целевата субсидия за капиталови разходи в размер на 31 900 лева ще се компенсира със собствени приходи, тъй като договорите за изпълнение на обектите финансирани с този ресурс са вече сключени и в голямата си част изпълнени и разплатени. Във връзка с реализирането на „синя зона” в центъра на града, бе завишена числеността на персонала в общинското предприятие “Устойчиви дейности и проекти” с 12 бройки и средства за работна заплата и социални и здравни осигуровки в размер на 24 500 лева.
Актуализирана бе и програмата за капиталови разходи на общината за 2010 г. Общият размер на средствата нараства на 20 020 063 лв. Корекцията се дължи на отпаднала необходимост от реализиране на някои от включените в първоначалната програма обектите, получените конкретни стойности на част от обектите след тяхното изпълнение, както и на необходимостта да се включат обекти, които се финансират по оперативни програми и други проекти. Със 120 000 лева се намаляват заложените средства от приватизация, тъй като се отчита трайна тенденция на ограничаване приходите от тази дейност. Към сумата за капиталови разходи се добавят и 303 000 лева, отпуснати от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, които са предвидени за  корекция на участък на дерето на река Добричка.
Предвид икономическата обстановка в страната, с оглед запазването на дейностите в обектите общинска собственост и регулярното получаване на приходи в общинския бюджет бяха намалени наполовина базисните наемни цени за отдаване под наем на помещенията за търговия, заведения за хранене и развлечения, производствени дейности и услуги, лекарски,стоматологични кабинети и офиси за административни нужди и дейност с нестопанска цел, находящите се в I-ва и II-ра зона.
Общинският съвет даде съгласие “Диагностично консултативен център I Добрич“ ООД да закупи “Нов комбиниран графично-скопичен рентгенов апарат“ на стойност до 200 000 лева, като авансово заплати 35% или 70 000 лева с налични средства, а разликата от 130 000 лева на равни 15 /петнадесет/ месечни вноски по 8 666 лева.
Местният парламент даде разрешение да се сформират маломерни паралелки в 3 общински училища в Добрич. С по-малко от 18 ученици ще стартират учебната година паралелки в ПМГ “Иван Вазов”, СОУ “П. Р. Славейков” и СОУ “Св. Климент Охридски”. Директорите и на трите училища заявяват пред общината, че не са необходими допълнителни средства за издръжката на тези класове. Общинският съвет даде съгласие и за безвъзмездно придобиване на право на собственост върху поземлен имот на Министерство на отбраната, който е с площ 64 153 кв. м и е в местността “Гаази баба”. В него са разположени 7 сгради на бившето военно поделение. Той ще бъде предложен за инвестиционни намерения.
Местният парламент обяви еднократно 25 септември 2010 г. /събота/ за празничен и неприсъствен ден на територията на общината поради значимостта на датата 25 септември за жителите на град Добрич и с оглед осигуряване на възможност за тържествено отбелязване на празника.
 


Сходни връзки

25 СЕПТЕМВРИ – ПРАЗНИЧЕН ЗА ВСИЧКИ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.19 секунди