изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:53 EET
Смъртта на Петър Унжиев под К2 - инсценировка?    
Коментари Миналата седмица „ШОУ” пръв публикува съобщението за смъртта на българския алпинист Петър Унжиев под втория по височина връх в света и най-трудния за изкачване – К2, в пакистанската планинска верига Каракорум. То бе направено от служител в пакистанската фирма, обслужваща експедицията, в която той участва. След това наш репортер се зае да проучи подробно житейския път, семейството и бизнеса на загиналия. И се натъкна на грандиозна мистерия.



Стремителният път към “смъртта” на новата звезда в българския алпинизъм Петър Унжиев е толкова невероятен, че поражда въпроси, на които няма логични отговори. Вместо отговори се натъкнахме на нови мистериозни въпроси, на които никой досега не е обръщал внимание. Обобщените въпроси водят до зловещия отговор – Петър Унжиев е бързал да напусне България час по-скоро с еднопосочен билет, т.е. без намерение да се връща. Защо!?

Разследването на “ШОУ” установи, че Унжиев, въпреки гръмките си изявления, по никакъв начин не е бил част от общността на истинските български алпинисти. Нещо повече – бравурните му интервюта и бомбастични изявления за “космическите” му планове в алпинизма, обясненията за досегашните му постижения в живота, бизнеса и спорта приличат повече на блъф с частица истина за подправка.

От разговори с най-известните български имена в българския алпинизъм ни стана ясно, че Петър Унжиев е истинско НЛО в алпийския спорт.

Петко Тотев, покорителят на Еверест, откровено си призна, че за пръв път е чул името на кандидат-покорителя на ужасяващия връх К2 (наричан още Гробницата) от медийните му изяви за амбициите му. Според Тотев на К2, дори да си свръхтрениран, дори да имаш вродена нечовешка издръжливост, по който и да е маршрут няма и един километър, в който да няма поне десет метра, които можеш да преодолееш единствено чрез свръхкатерачески технически умения, за да продължиш по-нататък. Затова амбицията на Унжиев е необяснима. Той не е имал и един ден от техническата подготовка, която правят опитните алпинисти, преди да се запътят за върха, на който всеки трети ас оставя костите си. За разлика от Еверест, където смъртността е десетки пъти по-ниска, а шерпите вече забогатяха с носене на японски бабички до върха срещу безумни хонорари.

Да тръгнеш да покоряваш след такава “подготовка” К2 – това за Петко Тотев

не обяснява дори понятията безумие и самонадеяност,

освен ако не се касае за пациент, избягал от психиатрия.

Всъщност именно от разговора с Петко Тотев чорапът започна да се разплита. След молба на “ШОУ” той извади информация, че Петър Унжиев е кандидатствал за 19 500 лв. от бюджета на Федерацията по катерене и алпинизъм. Отказали му поради липсата на всякаква подготовка за поставената цел.

При посещението си в самата федерация “ШОУ” направи още по-шокиращи разкрития. За секретарката лицето Унжиев не е член на федерацията по алпинизъм. Въпреки съвестната проверка на момичето в архивите не се появиха никакви данни за Унжиев. След настояване от наша страна за по-обстойно ровене секретарката се натъкна на справката, че преди време три експедиции са кандидатствали за помощ от по 2000 лв. и единствено “суперменът” Унжиев е останал на сухо. Причината е, че по никакъв начин не отговарял на изискванията за субсидията.

Минаваме по-напред във времето. И излиза нещо още по-невероятно. Унжиев заявява, че последният тест за физическото му състоянието преди К2 е 100-километровата обиколка на Витоша. Побеждава за трети път. Този път вторият е на повече от два часа след него. Специалистите са шашнати. Ако това бягане беше официална спортна дисциплина, едва ли постижението му щеше да бъде подобрено доста години напред. Още по странното е, че резултатът на Унжиев от предишната година се покрива горе-долу с резултата на втория от последния пробег. Два часа и нещо по-добро време в рамките на една година при неизбежните възрастови промени е нещо уникално и невъзможно. Спецовете се дивят, защото резултатът му удря в земята дори резултатите на колоездачите на същата дистанция. Невероятно, но факт. Никой не може да го обясни.

“ШОУ” реши да провери как стоят нещата с енигматичния Петър Унжиев и в неговия клуб “Планинец”, с който е нормално да ходи на лагери, подготовки, тренировъчни изкачвания поне и пр. Нищо подобно. На въпроса кажете нещо повече за Петър Унжиев се оказа, че

никой не познава този човек.

Организационният секретар Деян Петков си глътна езика и заяви, че изобщо не го познава и не може нищо да каже. Алпинист № 1 на България Николай Петков, който се води председател на АП “Планинец” и който навремето направи най-бързия траверс на Еверест с Дойчин Боянов, беше неочаквано агресивен: „Перипетии съм имал, имали са ги и другите. Не се занимавайте с нещо, което никога няма да разберете и никога повече не ме търсете... Не съм давал интервюта от много месеци. Няма да давам и сега, какво и да се е случило”. Дотук беше светлата страна на Петър Унжиев, който твърдеше, че иска да покаже, че човешките възможности нямат предел.

Тъмната страна на човека Петър Унжиев са мълвите за многократни успешни или неуспешни опити за измами. Според собствените му твърдения имал пет фирми. Едната се занимавала със соларни панели, втората – с музикално продуцентство на поп и поп-фолк изпълнители, третата е музикалната DSTV, четвъртата е за финансово-счетоводни услуги, а петата е внос на стоки от Китай плюс собственост в музикалната компания. Бизнесът му процъфтявал благодарение на много добро планиране. Бил съсобственик на музикалната компания Real Enterperises. Ники Китаеца обаче твърди, че компанията е изцяло негова. Че Унжиев не му е бил никакъв съдружник. “И не искам, не искам моето име да се свързва с неговото по никакъв начин”, заявява сега Китаеца.

Вероятно твърденията на Унжиев за другите му бизнес начинания стоят по подобен начин. Оттук до мълвата, че е измамил куп хора, не е далеч. Твърди се, че Унжиев дължи близо половин милион лева и ден преди заминаването си е изтеглил всичките си авоари, че истинският му бизнес е в тъмната страна на живота и пр.

Оттук до твърденията, че Унжиев е симулирал смъртта си, подобно на афериста-благодетел на мъжкия баскетболен клуб ЦСКА – Емил Коен, не е далеч. Все пак

никъде не се появи човек, който да го е виждал мъртъв.

Може разгадката на загадката се крие в мистериозния румънец, т.е. американец с румънски произход Джордже Димареску. Невероятно е, че същият е бил свидетел / или поне така твърди / на агонията на Христо Христов и племенничката на Христо Проданов Масларова при втората хималайска експедиция. Сега се обявява за очевидец на агонизиращия Петър Унжиев.

Всичко това навежда на някои съмнения българските, и не само, алпийски среди. Говори се, че американският румънец е свързан с определени фармацевтични компании, произвеждащи нови и неизпитани по правилата препарати, за които има нужда от опитни зайчета под наблюдение. Самият Джорже имал фабрики в Америка, в които работели предимно шерпи. Шерпите го боготворели, че им осигурява хляб и... още нещо. Неслучайно Димареску е сред рекордьорите по изкачване на Еверест с пет-шест успешни опита, в които шерпите го носели на гръб.

Тук се навързва и последното постижение на Унжиев в стокилометровата обиколка на Витоша, което е просто непосилно за човешките възможности. Мълви че, че Унжиев пробвал американските препарати. Според познати, които трудно могат да се нарекат негови приятели, Унжиев е забелязан да се среща с Димареску в заведение в района на Петте кьошета в столицата. По-късно към тях се присъединили и небезизвестни наркодилъри. Въпросното събитие се случва, когато Будимир Куйович току-що е опандизен и е изместен от подгласника си.

Днес последната технология за пренасяне на дрога от колумбийските наркокартели към САЩ са ръждясали миниподводници.

В сухопътните канали на синтетичните наркотици последният вик на модата е екипировката на алпинистите

Тя се доставя от специални агенции, които по правило не подлежат на контрол. Не е тайна, че и самите базови лагери около големите и най-населени подстъпи за алпинисти са нещо като битак за наркотици.
Може би честите “опити” за атака на връх Манаслу и още по-честите пътувания на Петър Унжиев до Пекин по търговски дела не са случайни. Както може би не е случайно, че изведнъж преди три години позастарелият бегач се запалва по алпинизма, в който досега няма нито едно постижение. Има един случай, при който изчезва от базовия лагер неизвестно къде за 10 дни и се връща ни лук ял, ни лук мирисал.
Основните версии, които витаят из алпинисткото съсловие в последно време, са две. Според първата българинът е получил солидна сума от румънеца, за да изпробва въздействието на нов препарат за височинна и друг вид издръжливост. Експериментът обаче не е успял и румънецът се е спасил по спешност, като пръв развил версията за смъртта на българина от височинна болест. Според втората Димареску и Унжиев са достатъчно близки, българинът вече е бил доста на червено, изпълнявайки ролята си на “муле”, и румънецът му е помогнал в сценария за „смъртта” и му е съдействал да си намери изява под друго име на друга сцена.

Славей КОСТАДИНОВ


Странностите на покойния

Смъртта на Петър Унжиев продължава да тъне в мистерия. Според оскъдната информация алпинистът е загинал от височинна болест в опит да изкачи К2 - втория по височина връх на Земята. За смъртта на българина съобщи първо пакистанската агенция, организирала изкачването на опасния връх. Временно управляващият българското посолство в Пакистан Румен Пирончев е получил косвена информация за нещастния случай от други алпинисти, включени в групата на Унжиев.

Дни след официалното съобщение форуми в интернет бяха буквално залети от коментари, че около смъртта на алпиниста има много съмнителни обстоятелства. Според повечето от тях има вероятност българинът да е инсценирал смъртта си, за да се скрие от кредитори.

“Колкото и да ми е тъжно, трябва да споделя, че това е чиста проба измама. Лицето Петър дължеше над 450 000 лв. в България, занимаваше се с измами и в деня преди заминаването си за К2 е изтеглил всичките си пари в брой от всичките си сметки. Някой мисли ли си, че на човек, отиващ на експедиция, му трябват повече от 450 000 лева кеш - да плати на шерпите ли, що ли? И не на последно място - жена му Мария никак не е тъжна и не се държи като тъгуваща вдовица - вчера я чух и звучеше съвсем, съвсем спокойно... Това е измама с цел този нещастник да изчезне и да завлече сума ти хора (включително и мен, разбира се!) с доста пари. Мария ми каза, че въобще не е споменавала, че иска тялото му да не се сваля от планината”, пише анонимен потребител.

Според друг Петър Унжиев се е укривал месеци, преди да предприеме изкачването на високия връх: “Беше измамник - завлече лизинговата компания, в която работех, с три скъпи автомобила, търсихме го месеци наред, оказа се, че печелившият му бизнес е всъщност сводничество и че е професионален измамник. За мъртвите - добро, но се съмнявам точно този да е мъртъв.”

До този момент описание за това какво се е случило с Петър Унжиев дава единствено румънецът Джордже Димареску, член на експедицията Sunny K2 САЩ-ЕС:

“Тази сутрин трескаво се опитвах да намеря някой в Лагер 2 да провери българина, който пристигна след мен там. Лицето му показваше тотално дезориентиране и физическо изтощение. Изглеждаше като зомби. Познавах този човек, откакто ме последва от базовия лагер. Говорихме няколко пъти и той ме питаше постоянно къде са Лагер 1 и 2. Показвах му ги, но той продължаваше да задава същия въпрос отново, изглеждаше сякаш не може да схване, въпреки че английският му не беше зле. Вечерта в петък, 16 юли, чухме странни звуци от малката му палатка. Първо видяхме два мъже, българинът и още един, добре екипиран, който също помислихме за българин. Оказа се, че е шибан пакистански носач, причината да кажа „шибан” е, че той остави българина в Лагер 2 и слезе надолу към базовия лагер. След дълго мълчание дойде лошата новина. Корейският водач направи жест, който не успях да разбера, но Исак, готвачът, го прекъсна, казвайки: “СВЪРШИ, той е мъртъв. Излязох от палатката и се разплаках”, разказва Димареску в сайта www.everestnews.com. Пълния текст публикувахме в миналия брой на „ШОУ”.

Справка в ДАКСИ показва, че към днешна дата четири от общо петте фирми, в които Унжиев има участие, са или в ликвидация, или закрити. Към момента активна се води единствено едноличната фирма “Петър Георгиев” с предмет на дейност “изследвания, анализи и реализация на възможностите за делови контакти”.

Около българина има и други неясни обстоятелства. Самият той се представя като известен алпинист, но на сайта му има единствено една снимка и кратка информация за негово участие в няколко експедиции. Нито една от тях не е успешна. Има и друг интересен момент – според свидетели по време на пътуването за Хималаите Петър Унжиев носи със себе си две книги за височинната болест и се интересува изключително от нейните симптоми. Когато стигат до базовия лагер, всички го предупреждават, че ако продължи нагоре, може и да загине точно от височинна болест, за която би трябвало вече да е добре информиран. Въпреки това Унжиев решава да се катери, пренебрегвайки опасността.

Мери НИКОЛОВА / http://www.blitz.bg

Алпинистът Петър Унжиев почина от височинна болест под К2 сам и изоставен

 


Сходни връзки

Смъртта на Петър Унжиев под К2 - инсценировка? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди