изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 22:19 EEST
БАН спира прогнози за времето - няма пари    
ВреметоБългария ще остане без подробна метеорологична и сеизмологична прогноза. И то не тази, която се оповестява по медиите, а специализираната - за гражданската и военната авациация. Спира и тръгналата преди 2 месеца система за ранно предупреждение от наводнения. А току-що заработилият атомен реактор, който трябва да произвежда изотопи за медицината, също е на път да прекрати работа. И то при условие, че от 10 години държавата дава по 2 млн. лв., за да функционира отново.

Причината - вече няма пари. Общият бюджет на БАН от 75 млн. лв. сега е 59,7 млн. лв. “От 12 август минаваме на 6-часов работен ден, бюджетът ни за издръжка на метеорологичните станции от 449 752 лева стана 155 000 лева за последните 6 месеца”, каза шефът на Националния институт по метеорология и хидрология Георги Корчев за “Труд”. Парите за заплати от 3,1 млн. лв. станали 1,6 млн. лв. Хората ще получават възнаграждения с 25% по-малко (средната заплата е 513 лв).

България е и център, от който се предават данни за синоптичните служби в Македония, Румъния, Черна гора и Босна и Херцеговина. По глобалната телекомуникационна мрежа ние даваме информация за Белград и Скопие. Сега не е ясно на каква периодика ще постъпва информацията и как ще реагират останалите държави на това.

Същото тежко положение се очертавало в геофизичния институт, който следи сеизмологията в региона. Получихме от собствените приходи на БАН около 100 000 лева, което ще ни позволи да поддържаме каналите за информация за сеизмологичната активност, каза директорът му Николай Милошев. Там 24-часовите дежурства не могат да бъдат прекратени, но положението ще се кърпи с неплатени отпуски по график. Информирал съм премиера Бойко Борисов за работата на институтите, които са от национално значение, каза акад. Никола Съботинов, шеф на БАН. Академията изкарва около 60 млн. лв. по проекти, но те не могат да бъдат харчени за друго освен за конкретната дейност. С парите от наеми около 3 млн. лв. ще се плащат таксите за ток, парно и горива. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

БАН спира прогнози за времето - няма пари | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди