изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:19 EEST
Български роми с по 500 автомобила на калпак    
НовиниРумънци масово карат коли с българска регистрация. Повечето от автомобилите са с видински номера. Всички те са стари и според румънските власти не само замърсяват околната среда, но крият и риск за живота на пътници и шофьори, пише регионалният в. "Конкурент".


"Бумът на далаверата бе в началото на годината", заяви директорът на областната полиция в Монтана комисар Валери Димитров. В Румъния дори има фирми, които се занимават с такава дейност – предлагат в интернет регистриране на автомобили в България. На година успяват да сложат български номера на около 600 коли, твърдят запознати с делата на тези предприемачи отвъд Дунав. Всичко започнало, след като румънското правителство увеличило тройно цената за регистриране на автомобили втора употреба. Най-често шофьорите от северната ни съседка работят с хора от Видин и Русе. По непотвърдена информация във видинския КАТ има хора, на чиито имена са регистрирани стотици коли.

Някои роми имат по 500 возила, потвърдиха полицаи.

"Пробваха се да правят това и в Монтана, но ги надушихме бързо", твърди комисар Димитров. Схемата била проста – румънец, заедно със свой агент, най-често от Видин, пристигат в Монтана и търсят "шаран", който за 50-100 лева да се навие да регистрира на свое има стар автомобил. На името на новия собственик се плащат данъците, извършва се годишен преглед, издава се и зелена карта на колата. Нашенецът, вече собственик, дава генерално пълномощно на румънеца и той си заминава.

"Въведохме строг контрол. Всеки, които иска да регистрира автомобил се проверява. Ако на негово име има три коли, отказваме", заяви комисар Димитров. Според него е ненормално на един човек да се водят повече от три лимузини. "В едно семейство повече коли не са нужни. Има хора, които доказват, че имат необходимост от повече, но проверяваме и ако наистина автомобилът остава тук, регистрира се", каза още полицай номер 1 в Монтана.

Румънската далавера се върти основно във Видин, във Враца също е пресечена, смята комисар Димитров. Таксите, данъците, парите за преглед на стари коли, са доста по-високи в Румъния. За да плащат налозите на возилата, шофьорите отвъд Дунав пристигат у нас и внасят сумите. Властите в Румъния недоволстват, тъй като в държавната им хазна не влиза нито лев от налозите на опасните возила. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

Български роми с по 500 автомобила на калпак | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди