изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 17:49 EEST
Дадоха концесия за газов добив в Каварна    
Икономика Правителството предостави на "Мелроуз Рисорсиз" ООД 10-годишна концесия за добив на природен газ от находище "Каварна". Дружеството е титуляр на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ от площта, предоставено през декември 2007 г., съобщиха от правителствената пресслужба, цитирана от БТА. Преди седмица британската компания "Мелроуз" откри природен газ в три находища - "Калиакра", "Каварна" и "Каварна-изток".

Договорът с компанията предстои да бъде подписан, изтъкна днес министър Трайчо Трайков. Концесионното възнаграждение ще бъде най-малко 2 млн. долара годишно,  допълни той. Добивът може да започне пет седмици след предоставяне на концесията.

Находището е разположено в континенталния шелф на Черно море и е с площ 4,36 кв. км. Запасите в него са 773 млн. куб. м газ  и добивът може да започне пет седмици след предоставяне на концесията.  Находището е близо до платформа "Галата" и прилежащите газопреработвателни съоръжения край Варна, построени от "Мелроуз".
Находището не е голямо, но е третото с търговски запаси, открито от компанията. Трите находища имат общ предполагаем резерв от над 3 млрд. куб. м природен газ.

Очакванията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са, че след като бъдат свързани със съществуващата инфраструктура, тези находища ще могат да осигурят до 20% от потреблението на страната за следващите шест години. Тъй като цената на това собствено гориво ще е значително по-ниска и от микса у нас, и от вносния руски газ, се предполага, че то ще доведе до общо понижаване на цената на ползваното от страната ни природен газ.
Според оценката на Трайчо Трайков, направена неотдавна, с добива от откритите газови находища синьото гориво ще поевтинее с между 5% и 10%.

Днес беше дадено и ново разрешение за търсене и проучване на залежи от суров нефт и природен газ. Разрешението е за пет години и негов титуляр е "Проучване и добив на нефт и газ" АД. Дружеството ще разработва Блок 1-17 Овча могила, който е разположен в областите Плевен и Велико Търново на площ от 260 кв. км. Работната му програма е за близо 3 млн. евро.

dir.bg

 


Сходни връзки

Дадоха концесия за газов добив в Каварна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди