изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:53 EEST
БРИТАНЦИ ПОЛУЧИХА КОНЦЕСИЯ ЗА ДОБИВ НА ГАЗ КРАЙ КАВАРНА    
НовиниПравителството предостави на „Мелроуз Рисорсиз” ООД 10-годишна концесия за добив на природен газ от находище „Каварна”, съобщиха от правителствената пресслужба след проведеното вчера заседание на кабинета. Дружеството е титуляр на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ от площта, предоставено през декември 2007 г.

Находището е разположено в континенталния шелф на Черно море и е с площ 4,36 кв. км. Запасите в него са 773 млн. куб. м, като добивът може да започне пет седмици след предоставяне на концесията. Структурата се намира близо до платформа „Галата” и прилежащите газопреработвателни съоръжени в района на Варна, построени от „Мелроуз”. Находището не е голямо, но е третото с търговски запаси, открито от компанията. Трите заедно имат предполагаем резерв от над 3 млрд. куб. м природен газ.
Очакванията на министерството на икономиката, енергетиката и туризма са, че след като бъдат свързани със съществуващата инфраструктура, тези находища могат да осигурят до 20 % от потреблението на страната за следващите шест години. Тъй като цената на това собствено гориво ще е значително по-ниска и от микса у нас, и от вносния руски газ, се предполага, че то ще доведе до общо понижаване на цената на ползваното от страната ни синьо гориво.
Договорът с компанията предстои да бъде подписан, e заявил пред електронни медии вчера министър Трайчо Трайков. От компанията са заявили, че могат да започнат добив до 3-4 месеца. Концесионното възнаграждение ще бъде най-малко 2 млн. долара годишно, допълнил Трайков.
Вчера кабинетът е дал и ново разрешение за търсене и проучване на залежите от суров нефт и природен газ, добавят от пресслужбата. Разрешението е за пет години и негов титуляр е „Проучване и добив на нефт и газ” АД. Дружеството ще разработва Блок 1-17 Овча могила, който е разположен в областите Плевен и Велико Търново на площ от 260 кв. км. Работната му програма е за близо 3 млн. евро.
 


Сходни връзки

БРИТАНЦИ ПОЛУЧИХА КОНЦЕСИЯ ЗА ДОБИВ НА ГАЗ КРАЙ КАВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди