изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:55 EEST
ЛЕДЕН МАНХАТЪН СЕ ОТКЪСНА ОТ ГРЕНЛАНДИЯ    
По света Айсберг четири пъти по-голям от Манхатън се е откъснал от един от двата основни ледника на Гренландия, съобщиха учени, изтъквайки, че такова нещо се случва за първи път от 50 години в Арктика, предаде Ройтерс. Новият леден остров се очаква да навлезе в протока Нерс, на около 1000 км южно от Северния полюс между Гренландия и Канада.

Леденият остров е с площ 260 кв. км и дебелина колкото половината Емпайър стейт билдинг, заяви Андрюс Мънчоу, професор в университета на американския щат Делауер. Ученият добави, че е очаквал леденият къс да се отцепи от ледника Петерман, тъй като през последните 7-8 години увеличавал размерите си. Професорът посочи, че водата, която съдържа айсбергът, се равнява на количеството вода, което се изразходва в Съединените щати за 120 дни. 

Леденият остров може да се раздроби на по-малки късове или бавно да се придвижи на юг и да блокира корабоплаването. Според Мънчоу е трудно да се определи дали откъсването на ледения остров е следствие на глобалното затопляне, тъй като данните за водите около ледника се документират едва от 2003 г. „Никой не може да каже, че причината е глобалното затопляне. Но и никой не може да го отрече“, каза професорът. 

Климатолозите смятат, че първите шест месеца на 2010 г. са най-топлите, регистрирани досега. Последния път, когато се формира толкова голям леден остров, е през 1962 г., http://sedmica.sliven.net

 


Сходни връзки

ЛЕДЕН МАНХАТЪН СЕ ОТКЪСНА ОТ ГРЕНЛАНДИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди