изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:00 EEST
Археолог: Божидар Димитров да се извини публично!    
ОбществоНякой си позволява да оскърбява голяма група от учени, археологията е историческа наука. Аз съм от тези “шибаните и завистливите“. Това каза археологът Маргарита Ваклинова, цитирана от БНР. Господин Божидар Димитров следва да се извини публично така както оскърби цялата колегия, чиито открития той ловко използва в продължение на години, допълни Ваклинова. Господин Димитров, когато е правил изявления, аз обикалях обектите, в които колегите работят пряко сили при много тежки условия.

Изобщо не им е до това да се занимават с нервните изблици на когото и да било, категорична бе Ваклинова. Не става дума за дива завист, нито за шибани археолози, това е един уличен и невъзпитан език. Това е абсолютно недопустимо за човек, който в публичното пространство има име на патриот, всички му се възхищават на предаванията. Тук нещата опират до друга намеса - намеса в наука, която не е науката на господин Божидар Димитров, това е науката на сериозните хора.
Нещата отиват до това къде е мярата на поведението на публичните личности. Господин Димитров да помисли над това какво прави. Това не са първите реликварии, открити по българските земи. Всеки от нас има своите съображения, аз работя в тази област, но да чухте да изземвам откритието на проф. Попконстантинов, попита Ваклинова.

Преди дни министърът без портфейл Божидар Димитров отрече да е отправял обиди към целия български народ в интервю за в. „Дневник". "Защо бе, майка му стара, защо толкова злоба, бе. Ей т'ва не мога да си обясня при този шибан народ, при тези шибани колеги. Защо го правят?! Ние, българите, сами ще се изядем наистина!", казва министърът в интервюто, качено в интернет.

По-късно Димитров обясни, че е отправил острите думи към групата археолози, изказали се срещу откритите мощи край Созопол. Според археолозите, открили находката, мощите са на Йоан Кръстител.

"Недейте на 65-годишен националист, отдавна доказан на българския народ, да разбирате буквално думите. Не съм казал "шибан народ, шибани колеги" и второто пояснява - имал съм предвид група хора, наричащи се археолози", каза той за Дарик радио. Димитров пояснява, че в контекста на целия разговор се разбира, че не става дума за българския народ, "не му обсъждаме качествата".

"Обсъждам няколко български археолози, анонимни дотогава, които обаче изразиха не съмнение, а по-скоро завист и омраза към колегата си. Аз не защитавах себе си, а колегата си Казимир Попконстантинов (ръководител на археологическите проучвания в Созопол - бел. ред.)", добави министърът и поясни, че започвал дискусия.

Междувременно журналистът от в. "Дневник" Лора Филева, която е взела интервюто с министъра, заяви в предаването "Неделя 150" на БНР, че записът с изказването на Божидар Димитров, в което говори за “шибан народ“, е напълно автентичен. http://dariknews.bg/

 


Сходни връзки

Археолог: Божидар Димитров да се извини публично! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди