изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 01:57 EEST
Свлачища погълнаха цял град в Китай    
По светаКални свлачища погълнаха вчера цял град в окръг Джоуцю, Северозападен Китай. Загиналите са най-малко 127 души, а около 2000 се водят изчезнали, съобщава "Ройтерс", цитирайки китайската агенция "Синхуа". Премиерът Вън Цзябао замина за района на природното бедствие в очакване броят на жертвите да нарасне.


Властите са мобилизирали 2400 войници. В спасителните операции са включени и стотина медици. Калта обаче не позволява да се използва тежка техника и пречи да се достигне до затрупаните хора. В голяма част от зоната на свлачищата е прекъснато електричеството.

Свлачищата са били предизвикани в нощта на събота срещу неделя от проливни дъждове в провинция Гансу. Нейният релеф е осеян със стръмни хълмове.

Жителите на окръг Джоуцю са около 135 000 души, една трета от тях са етнически тибетци. През Джоуцю минава река Байлонг. Тя излезе от коритото и в някои участъци залива населените места до третия етаж на жилищните сгради, допълва "Ройтерс".

Довлечените от калта камъни и останки на места са задръстили коритото на реката, което е създало огромен воден резервоар с дължина 5 километра. Според китайската телевизия армията възнамерява да използва експлозиви, за да разчисти леглото на реката. Премиерът Цзябао, който е геолог по професия, настоява официалните лица бързо да изготвят план за отпушване на реката по най-безопасен начин.

Заради проливните дъждове от началото на годината в Китай са загинали или изчезнали над 2100 души, а 12 милиона са били евакуирани, уточнява "Синхуа".

http://www.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

Свлачища погълнаха цял град в Китай | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди