изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 22:01 EEST
Кризата докара крадци като скакалци    
Новини Крадци задигат регистрационни табели на автомобили и с тях зареждат гориво на аванта от бензиностанциите. Добре облечени апашчета с изискани маниери обикалят молове и магазини за маркови стоки и крадат. Пенсионери обядват пражка шунка с хляб, а тийнейджъри се наливат с енергийни напитки между рафтовете на големите хипермаркети. Заради кризата крадци нападат като скакалци търговските обекти, вземат каквото докопат и бягат.

Търговци всекидневно се жалват в полицията от злосторниците. Има обаче и такива, които премълчават за подобни инциденти, тъй като го смятат за лоша реклама.

“Реагираме при всеки сигнал и напомняме в магазините, че не трябва да прикриват и най-малката кражба. Ако заловят някой даже със стока за 10 лв., нека да ни го предадат. Може да се окаже, че той е автор на друг обир за 10 000 лв., че работи за банда и т.н.”, казват криминалистите.

Сипват бензин с чужд автономер


“Горд” собственик сте на 20-годишен “Опел”, който през повечето време почива на паркинга пред блока.

Дали заради скъпия бензин или заради влудяващия уличен трафик и вие като стотици други шофьори подкарвате опела само през уикенда. Но един ден кварталният полицай чука на вратата.

Кани ви да го придружите до районното с думите: “Ще обясните на колегите защо тази нощ сте заредили колата на бензиностанцията, но не сте платили”. “

Как? Имате грешка!”, роптаете. Но напразно. Има записи от камери, на които се вижда номерът на вашия “Опел”.

Десетки собственици на автомобили вече са попаднали в положението “без вина виновни”.Дори те самите са жертви на престъпление.

Уникално лесно


Родни апаши измислиха може би уникален в света начин как да караш кола с бензин без пари. Те свалят табелите с номера на някой прашасал автомобил, прикачват го на своята кола, зареждат с гориво и бягат, без да платят.

Камерите на веригите бензиностанции записват като на кино хода на клиента и возилото. На кадрите се вижда регистрационната табела, която се оказва притежание на абсолютно невинен човек.

Бабаитите подбират номера на колата да съвпадне като цвят и марка с тяхната, обясни шефът на софийското Девето РПУ Спас Иванов.

“Ако в регистрите на МВР табелата се води на камион КАМАЗ, но е поставен на лека кола и полицаи направят случайна сверка, измамата става твърде очебийна”, обясни той.

Краде се само предния номер. Първо, защото камерите на бензиностанциите снимат само отпред.

И второ - първата табела на колите се сваля лесно, тъй като е закрепена само с две винтчета. Докато отзад номерът е занитен и със специален болт.

Апашите свалят табелата по тъмно и я използват още същата нощ, преди стопанинът й да я обяви за открадната.

Когато полицията разпространи номера за издирване, рискът за бандитите става по-голям. Престъпниците избират коли, които не се карат често, стоят под брезент или край избуяла трева.

Обикновено се краде табела от един район на София, но се зареждат с бензин в друг. Апашите никога не “пазаруват” от квартални бензиностанции, тъй като някой районен инспектор може да си разпознае контингента.

Камерите пазят центъра


Този вид престъпление е рядкост в центъра на столицата, тъй като той е под видеонаблюдение, обясни шефът на Първо РПУ Евгени Игнатов. В крайните квартали обаче има десетки регистрирани случаи.

“Самите бензиностанции трябва да затегнат охраната и контрола. Например - да задължат служителите да изискват бележката за платеното гориво, преди да пуснат клиента да си ходи”, казаха полицаите.

“Труд” потърси за становище няколко вериги бензиностанции, но оттам не пожелаха да коментират.

Разбиват с клещи датчици на дрехи


17-годишна девойка, въоръжена с най-обикновени клещи, преодолява електронната система за защита в няколко магазина в мол “Сердика”.

Така прибира три чифта маркови дънки, къси панталонки и блузки за няколкостотин лева. Момичето не успя да се види пременено с новите дрешки, защото е заловено миг преди да напусне търговския център.

Облечената с вкус тийнейджърка подбирала все скъпи дрехи, влизала уж да мери в пробната, а там с клещите разбивала прикрепените към облеклата пластмасови заключващи датчици.

При поредния щурм на хлапачката продавач забелязал странното й поведение и извикал гардове на СОТ 161, които пазят в мола.

Освен за купувачи, луксозните витрини на търговските центрове са като магнит и за практикуващите метода “лява ръка-десен джоб”. Търговци с опит очертават основно три профила на апашите:

- млади и разглезени младежи, които крадат от суета, за да попълват гардероба си

- хора с малки финансови възможности

- клептомани и психично болни

Джебчиите също присъстват, но те са опасни повече за клиентите, отколкото за търговците.

“Краде се и то много. Никога не сме хващали клиент на място, но при ревизиите липсите излизат наяве”, оплака се пред “Труд” управителката на магазин за марка спортни дрехи. - При нас едни дънки струват по 250-300 лв., якетата са по 800 лв. Три артикула да изчезнат, и това вече ни съсипва оборота”, обясни жената.

Тенденцията за ръст в кражбите от магазини се подкрепя и от статистиката на столичната полиция. 1616 случая са регистрирани за първите 6 месеца т. г., т.е. всеки ден стават по 9 посегателства. За същия период на 2009 г. е имало 1517 кражби.

Как се охранява търговски център с площ от над 50 000 кв. м и разположените в него 200 магазини, ресторанти, паркинг нива.

“Каквито и мерки за сигурност да предприемем, кражбите няма да спрат. Така е в цял свят. Но за мащабите на мола подобни инциденти са рядкост”, твърдят от “Сердика”.

Целият обект е опасан с камери, има жива охрана и централна система за наблюдение. Както в повечето подобни търговски центрове и тук охраната има задължението да следи за реда в общите пространства, обясни управителят Димитър Кехайов. За магазините грижа имат самите наематели.

Според търговци има хора, за които кражбите от магазини са начин на живот. Затова те проявяват завидна изобретателност в стремежа си да задигнат нещо.

Освен разбиването на датчика с клещи, пласмасовата обвивка на чипа може да се разруши за секунди и с подръчни средства - ключ или ключодържател, джобно ножче, ножичка и т.н.

Друг начин е върху датчика да се сложи фолио, което да заглуши сигнала “събуждащ алармената система”. Търговци са имали случаи, когато клиенти изрязват датчика, захвърлят го в пробната и си тръгват с дрешката. Е, имат си блузка с дупка, но нали е без пари!.

Всяко десето посегателство - дело на дете


“Преди дни посетих магазин “Пикадили” в мол “Сердика”. Взех количка, сложих няколко неща и право на касата”, разказа вчера друга наша читателка. - Служителката маркира стоките.

На дъното на количката обаче се оказа, че имало празна опаковка от шунка, която не бях видяла. Някой преди мен бе разкъсал найлона и изял шунката.

Дойдоха охранители, заведоха ме в стая с монитори и половин час гледахме записи от камери. Убедиха се, че съм невинна и ме пуснаха”, обясни клиентката.

“Честа практика е да се нарушават опаковки и да се консумират стоки в магазина”, коментира пред “Труд” Мариета Хаджиева, представител на веригата хипермаркети “Пикадили”.

Тя сподели, че заради кризата се забелязва леко повишаване на подобни опити, както и на кражби. Като цяло клиентите посягали на скъпи и малогабаритни стоки, подходящи за изнасяне и бърза продажба.

Всеки десети засечен случай на кражба бил дело на дете под 16-годишна възраст. В такива случаи от веригата изискват от родителите да платят щетите.

Популярен сред апашите трик бил т. нар. размяна на местата - скъпа стока се слага в опаковката на евтина. На касата се маркира баркодът на плика и излиза по-ниската цена.

Друг способ бил клиентът направо да си носи баркодове от евтини стоки, които залепя върху истинските.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Кризата докара крадци като скакалци | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди