изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:51 EEST
Болници минават на спешен режим    
ЗдравеНово драстично намаление на болничните бюджети предизвика реакция на директори на болници в Стара Загора и Шумен, които обявиха, че ще спрат работа и ще приемат само спешни случаи.

Директори на осем болници от област Стара Загора  няма да подпишат предложения им от районната здравна каса (РЗОК) анекс за въвеждане на делегирани бюджети, лимитиращи здравната дейност в лечебните заведения. Това заявиха болничните шефове от района в декларация, огласена днес пред медиите.

По-рано от Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен, която миналия декември чества 130-годишнината си, обявиха, че от днес спира плановият прием за пациенти и ще обслужва само спешни случаи заради предвидения анекс за въвеждане на делегирани бюджети. Нейният анекс също обезпечава само 65% от досегашния обем дейност.

Преди дни от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са изпратили до директорите на болниците покани за подписване на анекси към индивидуалните им договори за август, които предвиждат сериозно намаление на средствата.
Сумите, определящи се от делегирания бюджет, са под 65% от заработката за месеците през 2010 г. Приспадайки 30% недофинансиране по 215 клинични пътеки, болниците няма да могат да се издържат с 30 на сто от наличните финансови средства, алармираха болничните шефове от Стара Загора, цитирани от БТА.

"Новите медицински стандарти изискват определен брой медицински специалисти, обем дейност и обезпеченост с медицинска апаратура, което не може да се осъществи с лимитираните от делегирания бюджет средства. Това налага спиране на дейността на болниците", се казва в декларацията на лекарите от Стара Загора.
Те заявяват още, че ако до сряда не получат ясна визия от НЗОК и РЗОК ще бъдат принудени да спрат работа и работещите в здравните заведения да започнат протестни действия.

Ново драстично намаление на болничните бюджети поставя лечебните заведения в ситуация, при която те ще имат пари само за заплати, а останалото ще трябва да се поеме от пациентите – ток, вода, консумативи, лекарства и др“, коментира пред пред Mediapool и председателят на Българския лекарски съюз  д-р Цветан Райчинов.
Той съобщи още, че затруднения изпитват и болниците в Търговище, Ямбол и Кюстендил.
“От цялата страна идват оплаквания за новото намаление на парите“, допълни той. Според него освен плановия е застрашен и спешният прием.

Миналия месец от съсловният съюз предупредиха, че икономиите в здравеопазването ще изгонят добрите лекари в чужбина.

Междувременно от НЗОК съобщиха, че по данни на директорите на Районните здравноосигурителни каси, подписването на анексите, съдържащи делегираната стойност на бюджетите за месец август, протича нормално. Причината те да бъдат предложени е изискване на Закона за бюджета на НЗОК за 2010 г. Анексите не променят цените на клиничните пътеки на НРД, както и условията за заплащане на изпълнителите на болнична медицинска помощ, нито което и да е друго условие, договорено в НРД 2010, изтъкват от Касата. Оттам подчертават, че няма да поставят договорните си партньори в положение да понасят неблагоприятни последствия със задна дата.  dir.bg

 


Сходни връзки

Болници минават на спешен режим | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди