изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:58 EEST
Извънредно положение край руски ядрен център    
По света

Жегата и задушливият дим в Москва са удвоили смъртността в столицата, където напоследък всеки ден се регистрират около 700 смъртни случаи спрямо обичайните 360-380



Руските власти обявиха извънредно положение около центъра за преработка и складиране на ядрени отпадъци "Маяк" в района на Челябинск, в Урал, заради разпространението на пожарите, съобщи Франс прес, цитирайки местните власти. Ръководителят на местната администрация обяви на 6 август извънредно положение в горите и парковете на град Озерск, където се намира ядреният комплекс, гласи съобщението на местните власти.  Съоръжението се намира в района на Челябинск, на 2000 км от Москва, и ако огънят го засегне, последиците могат да бъдат катастрофални.

Руските власти се опасяват, че в небивалите жеги може да се появят холера и други епидемии,заяви ръководителят на санитарните служби Генадий Онишченко. Санитарните служби засилиха контрола над инфекциозните болести заради зачестилите случаи на остър гастроентерит и влошаването на качеството на водата в 52 от 83-те руски региона. "Страхуваме се от внасяне на холера от Югоизточна Азия, от Пакистан, където ситуацията е тревожна". Взимаме мерки, за да контролираме храната и да осигурим доставки на питейна вода там, където има пресъхнали извори", каза Онишченко.

 Българските пожарникари, които се борят с унищожителната огнена стихия в Русия, са спасили руско село с 300-годишна история, съобщиха от пресцентъра на МВР. Огнеборците ни охраняват близо 20-километрова полоса до град Ликоно-Дулево. Вчера нашите екипи са успели да спрат огъня на 2 км от града и да не допуснат стихията да унищожи село Язвище. Селището е с 300-годишна история и в него всичко е направено от дърво. Втората група български пожарникари продължава да участва в гасенето на смесена гора до град Ногинск. Фронтът на огъня там е около 4 км.  Днес към 8 ч. българско време пожарът е локализиран и се доизгасяват отделни огнища. В близост български пожарникари гасят и 5 дка гора до водоем. Площта е оградена от всички страни с просеки, като огнеборците ни обикалят района и с водоноски доизгасяват отделни огнища.

Големите горски пожари, при които до момента са загинали 52 души, продължават да бушуват в западната част на страната, която от началото на юли е обхваната от безпрецедентна горещина. Междувременно жегата и задушливият дим в Москва са довели до удвояване на смъртността в руската столица, където през последните дни всеки ден се регистрират около 700 смъртни случаи спрямо обичайните 360-380, съобщи представител на местните власти. Председателят на Комитета по здравеопазване в руската столица Андрей Селцовски потвърди информациите по медиите за увеличаване на телата в московските морги. По думите му в момента в тях има 1300 трупа при капацитет 1500.

Москва, където живеят 10 млн. души, от миналата седмица е обхваната от гъст лютив дим, идващ от горящите торфени полета в района. Както и в предишните дни, множество хора се движат по улиците с респираторни маски, които вече се продават максимум по 10 броя на човек за избягване на спекула. Мярката била приета, след като някои хора започнали да изкупуват по 1000 маски и да ги препродават на обществени места по 50 рубли за един брой, при условие че цената им е 7 рубли. Югоизточният вятър, който тласка дима към Москва, ще продължи, предупредиха днес синоптиците. Очаква се ориентацията на ветровете да влоши още повече екологичното положение в града, а видимостта да намалее до 100 м.

Служителка на обсерваторията за качеството на въздуха в Москва съобщи, че по последни данни индексите за замърсяването са три пъти по-високи от допустимото. Наблюдава се гъст дим и повишена концентрация на замърсители

- главно частици с размер под 10 микрона, въглероден моноксид, специфични въглеводороди, азотен оксид, амоняк, сероводород. За сметка на това съдържанието на кислород е много ниско.

Лютият дим крие сериозни опасности за здравето, предупреждават лекари, според които единственият начин човек да се защити, е да напусне задимения район. Дишащите го могат да се разболеят от бронхит, астма, алергии, белодробни и офталмологични инфекции. Недостигът на кислород във въздуха пък може да предизвика сърдечно-съдови проблеми. Редица чуждестранни посолства препоръчаха на гражданите си да напуснат града. Въпреки закъсненията на десетки полети заради много слабата видимост, рекордните 105 хил. души са напуснали столицата вчера през летищата в Москва.

И през тази седмица не се очаква край на жегата в европейската част на Русия, като прогнозите до събота сочат дневни температури от порядъка на 34-37 градуса, предупреди днес Хидрометеорологичният център на Русия. Във втората половина на седмицата се очаква известно "захлаждане" - до 32 градуса, свързано с промяна на посоката на вятъра в северозападен. След това обаче той отново ще смени посоката си и ще докарва от югоизток дим и мирис на изгоряло. Метеоролозите не могат да предрекат кога точно ще приключи периодът на ненормално високи температури. По-рано зам.-директорът на хидрометеорологичния център Генадий Елисеев бе изказал надежда, че според американски програми за моделиране на атмосферни явления това ще стане към 15 август.

Други надежди са свързани с датата 23 август, по аналогия с антициклона от 1972 г., който отстъпил на този ден. Жегата е най-голямата от 1000 години и от създаването на държавата, заяви днес директорът на руската метеорологична служба. Това е уникално явление, в архивите няма сведения за друго подобно, заяви Александър Фролов. Метеорологичните служби потвърдиха, че жегата в западната част на страната е надминала всички рекорди както по температури, така и по продължителност от началото на воденето на регистри в съвременните руски обсерватории преди 130 години.  http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Извънредно положение край руски ядрен център | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди