изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:07 EEST
Чудовищна градушка преби Видинско    
ВреметоВ продължение на 30 минути от 16 до 16.30 часа в четвъртък след обяд над видинските села Дражинци, Бело поле и Роглец e валял град с големината на кокоше яйце, който е потрошил покривите на къщите, унищожил градини и убил щъркели и домашни птици, пише регионалният в. "Конкурент". За щастие човешки жертви няма. Има пострадала жена с контузия на ръката и хора с порезни рани от счупените прозорци.



Най-тежко пострадало е село Бело поле. Всичките 650 къщи в него са с потрошени керемиди на покривите и счупени прозорци. Пострадали са и всички коли, които не са били в гаражи – те са без стъкла и с изкривени ламарини. Повредени са и всички стопански постройки – плевни, обори, хамбари. Паниката на хората е повсеместна. Трескаво се търсят керемиди за подмяна. Не всеки обаче има възможност да купи ценния материал, защото повечето от хората са безработни и пенсионери. Някои от жителите на селата разчитаха на помощта на деца и внуци, които започнаха да пристигат в съботния ден и със сълзи на очи гледаха съсипаните къщи.

В общинската администрация в Ружинци е организиран кризисен щаб, а в събота сутринта областният управител Пламен Стефанов посети селата. Ще бъде направена комисия, която ще огледа пострадалите къщи. В най-засегнатото село Бело поле няма непострадало домакинство. Ще се сформира и комисия за установяване на нанесените от градушката материални щети. Губернаторът нареди, ако има хора, останали без подслон, да бъдат настанени в сградата на кметството, която е пострадала сравнително леко. Според областния управител трудно ще е обезщетяването на частните собственици, повечето от които не са застраховали имотите си.

“Хората няма да бъдат оставени без подкрепа и с помощта на компетентните държавни институции ще направим всичко необходимо, за да опазим живота, здравето и имуществото им”, заяви Пламен Стефанов.

Наред с повредените покриви са убити и домашни птици, напълно унищожена е реколтата от зеленчуковите градини - пипер, домати, фасул, дини, пъпеши, зеле, грозде, плодовете на овощни дръвчета са смлени от ледените късове. Съсипани са и слънчогледови и царевични ниви. От ток, течащ по скъсан кабел, са загинали и 2 кози в селото. До късно в четвъртък и в събота служители на електропреносното дружество отстраняваха аварии и бяха много притеснени дали ще възстановят нормалното и безопасно подаване на електричество в селото. В трите села има много пострадали и убити щъркели. Красивите птици имат много гнезда в селата, през която минава река Лом. Огромните ледени парчета направо са покосявали птиците. В събота труповете им бяха останали около гнездата. За пострадалите и загинали птици са уведомени екипите на инспекцията по околна среда в Монтана, които обещаха да изпратят екипи.

Ужасът в очите на хората е навсякъде. Апокалиптичната картина е кошмарна. Възрастни хора на по 80 години коментираха, че подобна градушка не е имало от десетилетия. Ураганният вятър, дъждът и страховитата градушка са обхванали по-силно долния край и бившия селскостопански двор на село Дражинци, изцяло селата Бело поле и Роглец. Хората таят надежда за помощ от държавата, за да се справят с щетите, защото почти всички къщи нямат застраховки. /БЛИЦ

 


Сходни връзки

Чудовищна градушка преби Видинско | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди