изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:23 EEST
Джипитата се обидиха на Анна-Мария Борисова, защото ги нарекла "неграмотни"    
Здраве  Здравният министър Анна-Мария Борисова си навлече възмущението на общопрактикуващите лекари с изнесена от нея статистика и коментари за джипитата в края на миналия месец, пише "Медиапул". По думите й личните лекари "трябва да се ограмотят", тъй като нямат нужната квалификация да си вършат добре работата. "При тази оценка на министър Борисова, че "82 % от общопрактикуващите лекари са неграмотни" бих казал, че това е възможно, само ако тя е обучавала тези 82 %. За щастие не е тя", заяви в днес пред БНР председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.



"Статистиката, която д-р Борисова излага не е вярна. Не знам какви са й източниците, може би трябва да ги цитира и покаже. Истинската статистика е тази: 30 % от общопрактикуващите лекари имат вече придобита специалност обща медицина, още 30 % са в процес на специализация. Над 50 % от общо практикуващите имат друга специалност - вътрешни болести, педиатрия, неврология, а един голям процент от колегите са с по две специалности. Така че, нека спрем да гледаме сламката в окото на другия и да не виждаме гредата в собственото си око. И в тази връзка искам да се обърна към проф. Борисова с нещо познато от евангелието Матея: "Не съдете, защото ще бъдете съдени.", допълни Киров.

Според цитираните от Борисова данни, едва 25% от семейните лекари имат някаква специалност. Освен това като цяло общопрактикуващите лекари не можели да поставят диагноза и да назначат адекватно лечение на 84 на сто от пациентите си.

"Ние, на всеки шест месеца, подлежим на избор от своите пациенти. Ако сме некадърни, некомпетентни, както винаги сме представяни в медийното пространство от колеги, заемащи високи властови позиции в МЗ и НЗОК, досега 70% от практиките ни да са фалирали", се казва в протестна нота на общопрактикуващите лекари в столицата.

"Реформата от "пазачи на входа" ни принуди да се превърнем в обикновени писарушки, които от бумащина нямат време дори за семействата си. Което обаче не ни прави по-малко лекари от колегите с други специалности, защото медицината е призвание, както знаете, и всеки уважаващ себе си лекар непрекъснато полага усилия да е в час с новостите на професията ни. Крайно време е политиците да престанат да ни разединяват, да противопоставят едни медицински специалности на други, да ни манипулират. Защото не бива да се забравя поговорката, че и мравката, когато я настъпиш хапе", се казва още в нотата, изпратена до Анна-Мария Борисова.

http://www.dnevnik.bg

Болници минават на спешен режим

Борисова: Старозагорци да ходят на лекар в Хасково

МБАЛ-Русе спира планови операции и прием на болни

Като муха без глава, Борисова се чуди откъде да подхване здравеопазването


 


 

 


Сходни връзки

Джипитата се обидиха на Анна-Мария Борисова, защото ги нарекла "неграмотни" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди