изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:15 EET
Доброволци от България и Португалия строят екоцентър край Шабла    
Екология Природолюбители доброволци ще изградят поетапно екологичен център край село Езерец, община Шабла, съобщава за БТА председателят на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие във Варна Илиян Илиев. Селището ще бъде включено в мрежата "Живи места", която разполага с обекти в Родопите, Рила, Пирин и други планински райони. По думите му в доброволческата акция ще се включат и млади еколози от Португалия.



В дните между 13-16 август еколозите ще демонстрират край Езерец природосъобразни техники на строителство с дърво, слама, глина. На първо време с природните материали ще бъдат изградени слънчева баня и компостна тоалетна. Проектът предвижда на по-късен етап в парцела от 600 квадратни метра да бъде вдигната и сламена къща.

Доброволците ще отдъхват през дните на акцията в палатков лагер. Екологичните материали, с които се изграждат "живите места", се разграждат по естествен път и дори когато туристите си заминат, не остава човешка следа, обясни Илиев. Той коментира, че село Езерец е избрано да бъде включено в екологичната карта заради запазената девствена природа.

Близо до селото са Шабленското и Езерецкото езеро, които представляват закрити лимани, имат статут на защитена местност и са сред най-значимите влажни зони в България. В езерния комплекс гнездят два световнозастрашени от изчезване вида птици - белооката потапница и ливадният дърдавец.  vesti.bg

 


Сходни връзки

Доброволци от България и Португалия строят екоцентър край Шабла | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди