изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:11 EEST
ОРЯЗАНИТЕ ПАРИ ЗА ЗДРАВЕ - ПАК НА ГЪРБА НА НАЙ-ГЛАДНИЯ И НАЙ-БЕДНИЯ ИЗБИРАТЕЛ    
Здраве С над 50 процента е орязан бюджетът на болницата в Каварна за август, в останалите МБАЛ в областта намалението е поне 30 процента. Ако подпишем анексите на здравната каса,  значи да подпишем смъртните присъди на болниците, категорични са управителите на лечебните заведения в Тервел и Каварна

 

Управителите на болници в страната са получили покани от Районните здравноосигурителни каси да подпишат анекси към договорите си с НЗОК, според които бюджетите им за август ще бъдат драстично орязани, алармираха потърпевши. Според Българския лекарски съюз, намалението на финансирането е с над 30 процента. В някои болници в страната обявиха, че спират да работят, в други - че прекратяват плановите операции, в трети - че намаляват заплати, в четвърти се готвят за протести. Какво е положението в болниците в Добричка област, провери репортер на НДТ.

"Предложиха ми да подпиша анекс, но засега не съм го направила. Първо ще се консултирам - с лекарския съюз, с колеги, с юристи". Това сподели за вестника ни д-р Вяра Момчева - директор на МБАЛ - Тервел. Ако подпишем този анекс, значи да подпишем смъртната присъда на болницата, категорична бе тя. И допълни, че въпросният документ предвижда средствата за август за лечебното заведение в Тервел да бъдат намалени между 40 и 50 процента. "Не мога да платя задълженията за лекарства, консумативи. Съдят ни ВиК, Е.ОН вече ни осъдиха" - каза д-р Момчева. На въпрос - дали могат да бъдат намалени заплатите, тя сподели, че и без това за работещите в болницата в Тервел те са най-ниски в областта. "Хората едва издържат, касата ги бави с три месеца, повече от това не може" - посочи управителят. Д-р Момчева допълни, че ако се стигне до национални протести, работещите в болницата в добруджанския град ще се присъединят към тях.

Намалението при нас е много голямо - средно месечно получаваме по 94-95 000 лева, за август ни предлагат 43 000 лева, каза за НДТ управителят на МБАЛ в Каварна д-р Георги Иванов. Той също не е подписал предложения от здравната каса анекс. Подписването би означавало фалит, категоричен бе той. И допълни: Отказахме, иначе сами си подписваме смъртната присъда. "Губиш желание да работиш. Как ще мотивираме хората да работят?" - пита управителят на МБАЛ в Каварна. И допълва: "Всичко ще се стовари върху пациента. Ще спрем храната. Ще накараме пациентите да си купуват лекарствата и консумативите. Недостигът в здравеопазването пак ще го плати чичо - най-гладният, най-бедният".

"Бях поканен в здравната каса днес /вчера, б. авт./ и видях анекса - каза за НДТ управителят на МБАЛ в Добрич д-р Мариян Ананиев. - Ще го анализираме в Борда на директорите, ще изпратя параметрите му на председателя на борда Боряна Зидарова и ще решим какви биха били последиците, ако бъде подписан и ако не бъде подписан". По думите на д-р Ананиев, залегналото предложение в документа на касата е средствата за август за областната болница да бъдат намалени с около 30 процента. Ще трябва да рестриктираме силно разходната част, там, където е възможно, посочи управителят на МБАЛ в Добрич. По думите му, ако анексът бъде подписан, ще трябва да се направят разчети в кой от трите стълба - стопански разходи, лекарства и консумативи и работни заплати, да бъдат направени икономии. Д-р Ананиев посочи, че заплатите ще са последното, към което ще се посегне. "Силно разтревожени сме, но запазваме самообладание с цената на нервите си" - каза управителят. Той сподели, че към момента МБАЛ няма задължения, допълвайки "все още".

Двама от управителите на болници в областта - в Генерал Тошево и Балчик, са подписали вчера анексите на здравната каса, споделиха самите те за НДТ. "Подписах, защото в противен случай нямаше да ни преведат никакви средства - каза управителят на МБАЛ в Генерал Тошево д-р Евгени Стойчовски. - Бях поставен пред дилема - болницата да получи тези средства, или да няма никакви пари за август". По думите на лекаря, при тях орязването е с около 30 процента. С 30-35 процента по-малко от това, което получават месечно, са намалени и средствата за МБАЛ в Балчик. Въпреки това управителят д-р Иво Войчев е подписал анекса, защото "нямаше да ни изплатят никакви пари". Вчера той още нямаше яснота точно какви икономии ще направят, но сподели, че вероятно ще бъде намален плановият прием. Д-р Войчев обаче е притеснен, тъй като това се налага да бъде направено точно в курортния сезон, когато хората в общината са двойно повече. Управителят на болницата в Балчик сподели, че няма как да карат пациентите да плащат лекарства и консумативи, тъй като това би било нарушение на договореностите. "За разлика от касата, ние спазваме договора - коментира той. - Ако направим нарушения, ще се стигне до санкции, а от там - и до по-голямо намаление на средствата. НДТ

 


Сходни връзки

ОРЯЗАНИТЕ ПАРИ ЗА ЗДРАВЕ - ПАК НА ГЪРБА НА НАЙ-ГЛАДНИЯ И НАЙ-БЕДНИЯ ИЗБИРАТЕЛ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ОРЯЗАНИТЕ ПАРИ ЗА ЗДРАВЕ - ПАК НА ГЪРБА НА НАЙ-ГЛАДНИЯ И НАЙ-БЕДНИЯ ИЗБИРАТЕЛ
Автор: Anonymous да 2010-08-11 @ 08:14 EEST
ПРЕДЛАГАМ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ДА НЕ СИ ПЛАЩА ЗДРАВНИТЕ И ПЕНСИОННИ ОСИГУРОВКИ , А СТЕЗИ ПАРИ ДА СЕ ЛЕКУВА И ДА СИ ГИ СПЕСТЯВА ЗА СТАРИНИ, ЗАЩОТО ХИЕНИТЕ НЕНАСИТНИ ЩЕ НИ ОКРАДАТ ДО ПОСЛЕДНИЯ ЛЕВ, НАЛИ ВИЖДАТЕ КАКВО СТАВА!
ОРЯЗАНИТЕ ПАРИ ЗА ЗДРАВЕ - ПАК НА ГЪРБА НА НАЙ-ГЛАДНИЯ И НАЙ-БЕДНИЯ ИЗБИРАТЕЛ
Автор: Anonymous да 2010-08-11 @ 08:58 EEST
Българският народ не е свикнал така да не си плаща това или онова .Всеки нормален човек в РБ като си вземе паричките първо се разплаща с ток,вода,телефон и т.н. Иска ми се да е така както пишете но просто няма да стане.Такива сме си.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди