изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:37 EET
ЕКВАДОР    
По света

11  АВГУСТ - НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА ЕКВАДОР : В сравнение с повечето южноамерикански държави Еквадор е малка страна, ако и да е по площ два пъти и половина по-голяма от България (има 270 700 кв. км). Тя носи името си от екватора, който я пресича. Това е страна с резки природни контрасти. Над разкошната тропична зеленина, над банановите и кафеените плантации се издигат планинските вериги, на Андите със заснежени върхове начело с угасналия вулкан Чимборасо (6272 м).



 Но Сангай непрекъснато изригва, а Котопахи е най-високият (5896 м.) от всички дейстзуващи вулкани на Земята.Почти сред вулканите, из високопланинските плата - пуни, живеят индианците. Населението на Еквадор наброява 7 000 000 ж. От тях половината са индианци. Жилищата им в пуните не се отличават много от кошарите за лами.Високо горе всред едно от индианските плата е (разположена еквадорската столица Кито (565 000 ж.). Въздухът тук е толкова чист и прозрачен, че околните планини сякаш се извисяват от самите улици. Тази високопланинска столица е запазила и досега характера на испанските градове в тропиците с тъмни зашумени дворове, с малки прозорци.

В същност столицата на Еквадор е древен индиански град. В нея няма небостъргачи и блестящи булеварди, каквито има в другите южноамерикански столици. Разположен по склоновете на угаснал вулкан, Кито има около 60 църкви и нито един завод. Повечето от улиците са толкова тесни, че двама души едва могат да се разминат. В центъра на града се издигат редица старинни здания - къщи, дворци с безценни съкровища на индианското изкуство. Но в покрайнините му се гушат една до друга жалки колиби от глина, картон и ламарина. Тук няма електричество, няма водопроводна мрежа.

Равнинната част и ниските склонове на Андите в Еквадор са заети от вечнозелени гори, в които виреят каучукови и други ценни дървета, хини-нови храсти. Тук богат и разнообразен е не само растителният свят, но и светът на животните. Голямо е изобилието на птици и влечуги. В реките плават или се приличат сънно по бреговете крокодили. Под тъмния свод на гората отеква острият вик на хищник-ягуар или може би на безгрив лъв - пума.Насилственото изземване на земите и непоносимите условия за работа в чифлиците-латифундии са прогонили в екуадараките гъсти гори много индианци. Животът им е извънредно тежък. Тук има и коренни горски" индианци, които все още водят първобитен живот. Те ходят голи, украсили само главата си с пъстри пера, с отровни стрели в ръце. Препитават се главно с лов. "Ако моето перо можеше да плаче, бих написал книга със заглавие "Индианецът" и бих разплакал целия свят", пише поетът Хуан Монталво.Еквадор е бил важна част от могъщата империя на инките, които още преди Америка да бъде открита от Колумб, са създали оригинална цивилизация.

И досега са запазени грамадни каменни стуроежи. В царството на инките Кито е бил цъфтящ град, сочен като "рай всред планините" (Кито на индиански значи "селище в планините"). От него до столицата на инките - Куско, е бил прокаран важен път от каменни стълби, изсечени в скалите, и от висящи мостове, прехвърлени над дълбоки пропасти.Северната част на Еквадор е главният земеделски район на страната.Там се ширят плантации с банани, кафе, какао, ориз, кокосови палми. По речните долини негри при много тежки условия отглеждат захарна тръстика.В южния нисък дял на страната има сухи степи. Тук е родината на пана-мената шапка, наречена неправилно така, понеже износът на сламените шапки минавал през Панамския канал.Главен град по крайбрежието на Еквадор е Гуаякил. Той е пръв по многолюдност в страната (820 000 ж.), нейно стопанско средище и най-.ожи-вено пристанище. Разположен е на дълбоко врязан залив. Тук се събират планини от банани, грамади от кафе, оттук те се отправят в далечен х!рез-океански път. Но в покрайнините и на този богат град мизерията на бедняците и на безработните е неописуема. Хиляди хора се ровят в сметта, изхвърляна с камиони, търсят хранителни отпадъци. Гуаякил е град, винаги готов за бунт. В него няма стопанскадейност, която да не е в ръцете на северноамерикански капиталисти.

В Еквадор 240 едри чифликчии имат толкова земя, колкото 330 000 дребни к средни селяни. Собствениците на тази земя не я обработват, но в техни ръце отива огромна част от производството - те я дават на "изполичари". Изполичарят получава толкова нищожен дял, че едва преживява със семейството си. Мнозина селяни се принуждават да отидат на работа в мините или в плантациите, но трудът и там не е по-лек, нито възнаграждението За него - по-голямо. Някои от тях отиват в градовете, където се настаняват в жалки тенекиени колиби. Но и цоложението им на работници не е по-добро от положението им като селяни. Работникът в Еквадор получава мизеоно възнаграждение, а работи повече от 8 часа дневно.Перу по територия (1 285 200 кв. км) Перу е 11 пъти по-голяма от нашата страна, hq стои на второ място, след Бразилия и Аржентина, в Южна Америка. Населението е около 16 000 000 души. Половината от него са индианци (кечуа и аймара), останалите са мулати,: метиси и други.По-голямата част от страната е изпълнена е високите Перуански Анди. Между техните вериги се загражда обширно високо разположено плато. Железопътната линия от столицата Лима за гр. Серо де Паско е най-високата жп линия в света (4816 м). Но в Перу има и низини. Поради различия в повърхнината с право го наричат "страна на сто климата, на сто пейзажа". Да се изкачи човек от низините до високите върхове на Андите е все едно да пропътува от тропиците до вечните снегове в Арктика. Тихоокеанското крайбрежие, дълго почти 3000 км, е пустинно. Тук дъждовете са редки поради студеното Перуанско (Хумболтово) течение. То охлажда въздушните маси, които достигайки Еквадор е изостанала аграрна страна. Той доставя селскостопански произведения и суровини на САЩ. Тази страна е най-големият износител на банани в света, изнася и големи количества кафе. Производството на банани и износът им е в ръцете на американското капиталистическо сдружение "Юнайтед фрут къмпани". То притежава параходи, железници, самолети" качва и сваля от власт правителства.

Смъртността в тази страна е голяма. Хиляди и хиляди хора умират млади поради недостиг на храна, болести, за да живеят в нечуто охолст-во 240-те богати чифликчии, да трупа печалби ненаситната бананова компания.Но в Еквадор има не само вулкани,, които действуват. На действуващ вулкан прилича и трудовият, но ограбван еквадорски народ.горещата суша, не причиняват валеж.От Перу извира най-пълноводната река на света - Амазонка. В продължение на цели 700 км тя преодолява гигантски прагове, спуска се стремглаво в бездънни каньони, образува езера е острови и пищна растителност.Поречието на Амазонка в Перу е обрасло с вечнозелени и мъчнопрохо-дими екваториални гори. Това царство на жълтата треска е царство и на ягуарите, тапирите, пумите и други зверове.

Някога Перу е съставлявало сърцето на държавата на инките. Напоителните канали, терасовидните ниви по склоновете на Андите, запазени и до днес, са великолепен паметник на нейната култура. Столицата на инките - Куско - е била строена цели 20 години от 50 000 индианци. В центъра й се издигали скромни каменни дворци и храмове. Външните стени на Храма на слънцето били облицовани с дебели златни плочки. Позлата имало и във вътрешността му. Храмът бил заобиколен с градини, в които и тревата, и цветята, и дърветата, и птиците били от злато. В Куско имало улица, изцяло постлана със сребърни блокчета.Инките уредили своеобразна поща. Докато европейците все още вярвали, че светът свършва при Гибралтар, инките порели вълните на необятния и неизследван Тихи океан.Испанските завоеватели спрели развитието на народа инка. В ново време империалистите вършат същото, ограбват благата, създавани от него.

Сега Перу е страна на изостанало земеделие. Между многото причини за глада всред перуанските селяни е и първобитното обработване на земята. В Перу има около 3 млн. лами, над 3 млн. едър рогат добитък, 1 млн. Коне и мулета, но те са собственост предимно на едрите земевладелци. В Лима, столицата на републиката, се намира най-старият университет на Южна Америка (от 1551 г.), но близо 6 милиона души тук не знаят нито да четат, нито да пишат.Хининовото дърво е народно богатство на Перу, изобразено и на националния герб. Голямо богатство е и птичият тор - гуано. Едри северноамерикански компании са истинските господари на перуанската промишленост. Те добиват по-голямата част от медната и цинковата руда в страната, от оловото, нефта, желязото. Техни са и главните електрически централи, гслемите мелници.

В Перу се използуват и богатите залежи на ванадий и бисмут, а също сребърните и волфрамовите руди, злато. Чужденците се обогатяват от това, но затова пък хилядите минни работници се хранят предимно с картофи и се отопляват с тор от лами" През последните години в страната настъпиха известни промени. Извършена бе национализация на по-важните за страната природни богатства. Извършва се аграрна реформа.Далечен наследник на инките от КускоВсред хълмиста земя с мек климат отвъд пустинната крайбрежна ивица ое намира столицата Лима (3 000 000 ж.). Тя почти се е сляла с пристанищния град Каляо. Над нея високо по андийските била блестят ослепително огромни ледници.

В столицата е съсредоточена почти цялата промишленост на страната. Лима е една от най-красивите столици на света. В средищната й част се издигат небостъргачи с повече от 20 етажа, с плувни басейни по покривите им, модерни магазини, изключително богати музеи. Но недалеч оттук, от разкошните булеварди с потоци от автомобили, човек навлиза в квартали с неописуема мизерия, без вода, без канализация, без осветление, където живеят трудовите хора на Лима.
 
http://www.kakvo.org

 


Сходни връзки

ЕКВАДОР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди