изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:38 EEST
Лекарите обявиха готовност за стачки    
Здраве

Българският лекарски съюз (БЛС) е готов за ефективни протестни действия в началото на септември. Това каза председателят на съюза Цветан Райчинов след извънредния Национален съвет на съсловната организация, предаде БГНЕС. Той обясни, че това е едно от решенията на съвета да се подготвят и проведат протестни действия, ако не отпаднат “своеволните и незаконни действия от страна на НЗОК”.



Според него, Здравната каса трябва да плаща за извършени дейности. Тя нямала право да определя едномесечен бюджет както сега налага такъв за август, който е и орязан с 30%. По думите на Райчинов, с анексите за делегираните бюджети, които касата предлага на болниците, се финансират структури.

Директори на болници са притеснени, че ако не подпишат анексите за август към индивидуалните договори с НЗОК, тя няма да им доплати дължимите суми за изработеното в предишните месеци, съобщи БНР.
Здравната каса дължи на болница "Св. Анна" във Варна над 4 млн. лв., по думите на директора д-р Димитър Димитров, който не е подписал анекса.

Според юристи на болници, ако не бъдат подписани анексите, Касата може да заведе искове срещу болниците, но те няма да имат основание.

Междувременно в писмо до БЛС шефката на НЗОК доктор Нели Нешева призова да не се провокира социално напрежение. Тя уверява, че действията на касата произтичат от Закона за бюджета на НЗОК и анексите за август към индивидуалните договори на болниците са предложени на тази основа.

В писмото се казва още, че директорите на регионалните здравни каси и на болниците са се срещнали. Нешева квалифицира като недопустимо в официалната кореспонденция с лекарския съюз да се използват слухове за “хипотетични заплахи към директорите на лечебните заведения, за да подпишат анексите.“

С оглед на тежката финансова ситуация в страната Здравната каса прави всичко възможно ограничения финансов ресурс да бъде разпределен справедливо в рамките на закона, уверява Нешева. Според нея, касата не би си позволила да постави партньорите в положение, в което "да търпят неблагоприятни последствия със задна дата". dir.bg

 ФОРУМ 5: НАКЪДЕ ВЪРВИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ?

 


Сходни връзки

Лекарите обявиха готовност за стачки | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Лекарите обявиха готовност за стачки
Автор: Anonymous да 2010-08-11 @ 19:00 EEST
kak ne gi e sram.za kakvi sta4ki govorqt?potresena sam ot tova,koeto 4eta v presata-kakvi zaplati sa polu4avali-60000lv.ami eto za6to ne sa stigali parite-izto4vali sa zdravnata kasa.a da ne govorq,4e ne ostavat nokoga samo na zaplata.za rajdane si pla6ta6,razbira se neoficialno,za operaciq-sa6to,za anesteziq-otdelno i t.n.trqbva m-r borisova da ne otstapva,a da deistva smelo.da ne govorim pak kakvi specialisti ima nqkade.iskat kaktp predi da polu4avat vsi4ki po ravno.koito ne e dovolen da otide v 4astna klinika,6tom se smqta za dobar specialist i da poliu4ava,kolkoto si zaraboti.a te kradat ot bolnicata za 4astnite si kabineti dori tamponi i provarzo4ni materiali.sramota i rezil.vzemat si hap4eta za v ka6ti,sprincovki i dr.znam vsi4ko tova,poneje sam si patila.sramota e.
Лекарите обявиха готовност за стачки
Автор: Anonymous да 2010-08-12 @ 13:27 EEST

Тези заплати от 60 000 лв. не са заплати , а доходи. Това означава, че заплата може да е 1000 лв., а от свръхтърсене да се формират останалите пари. Проблемът е, че тези 60 000 лв. са се взимали в болница, която е с милиони левове дългове. Не лекарите, а мениджърите са разчитали, че тези завишени разходи ще им бъдат опростени в суматохата.

Не бива да бъдат нападани лекарите като съсловие. Вярно е, че те не са толкова важни, колкото църковните служители, но все пак трябва някой да ни лекува качествено. А това че те искат да стачкуват е много добре. Само че не трябва да стачкуват само за пари, а за условия за работа. 


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди