изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 05:46 EEST
Шимон Перес на официално посещение в България    
НовиниСофия. По покана на президента Георги Първанов израелският президент Шимон Перес направи официално посещение в България. По-късно Перес се срещна и с премиера Бойко Борисов. Георги Първанов посрещна Перес на площад „Свети Александър Невски” при засилени мерки за сигурност. Израелският президент поднесе венец пред паметника на Незнайния войн в София. Представителни гвардейски части преминаха в тържествен марш пред двамата президенти. В президентството двамата президенти разговаряха на четири очи, а след това българският държавен глава награди Перес с орден „Стара планина” с лента. Орденът е за високи заслуги за укрепване и развитие на отношенията между България и Израел.

България е страдала много от всички посоки, дори от нацистите, каза президентът на Израел в Гербовата зала на Президентството. “България се е изправяла пред трудностите и срещу нацистите, като спасява не само себе си, но и българските евреи. Вие сте спасили българските евреи и аз искам искрено да ви благодаря за това”, каза още той.
„Най-важното за нас е да постигнем мир. Няма по-подходящо място от България за това”, заяви Перес след среща с българския президент Георги Първанов. Той смята, че може да се проведе израелско-палестинска среща. Според него България може да играе важна роля за мира в Близкия Изток. Израелският президент визира посещението на палестинския президент Махмуд Аббас по-рано в България. Перес посочи, че не смята двете посещения в България – неговото и това на палестинския президент, за случайни, а по-скоро като разминаване в датите. Според Шимон Перес се наблюдава подобрение в отношенията с Палестина. „Ще продължаваме усилията за добросъседство”, каза той. Перес посочи още, че нямат желание да се връщат в ивицата Газа и ако хората там са мирно настроени, Израел ще вдигне блокадата.
България подкрепя преговорите между Израел и Палестина, това каза президентът Георги Първанов по време на съвместното си изявление с президента на Държавата Израел Шимон Перес. Съвпадението на двете визити показа, че България има приятели и в двете страни, каза президентът Георги Първанов по повод визитата на палестинския президент Махмуд Аббас по-рано в България.
Тези около 300 млн. долара израелски инвестиции в България след 1996 година съвсем не са таванът на възможностите, каза президентът Първанов.
По думите на Първанов на срещата на четири очи са обсъдени възможностите за сътрудничество, като двамата са отбелязали, че двете страни в момента имат активни отношения. При разговорите си двамата са коментирали възможностите за сътрудничество в сферата на високите технологии, модерното земеделие и фармацията. „Смятаме, че би трябвало да се използва повече капацитетът за сътрудничество в научната сфера, особено в сътрудничество между звената, които се занимават с проучване на космическото пространство. Трябва да поощрим взаимните инвестиции”, коментира Първанов. Българският президент отбеляза съществуването на „ново качество на отношенията между България и Израел”, което идва от факта, че страната ни е член на НАТО – организация, с която Израел сътрудничи активно. Първанов изрази надежда при срещата на израелския президент с премиера Бойко Борисов да бъдат набелязани конкретни параметри за работата на смесената междуправителствена комисия.
„Мисля, че и вие, и аз, г-н президент, сме решени никога повече да не бъдем малки. Величието на една държава днес зависи от степента на нейната икономика, познание, технологии, но и от нейната хуманност. Българският народ разполага с всички тези елементи и той заслужава да достигне това величие” коментира още израелският президент Шимон Перес.
В най-мрачния час на Европа обърканият диктатор Хитлер се опита да сложи край на независимостта и хуманността на европейския континент. Хитлер нахлу в България, но българският народ не се остави да бъде сломен. Хитлер се опита да унищожи еврейския народ, докато България, повече от всяка друга държава в Европа, се опита да спаси своите евреи, каза още Перес. По думите му България е могла да заеме друга позиция, но е избрала да се „опълчи срещу тази обща заплаха”. „Хората, които дадоха живота си за това, никога няма да бъдат забравени, а на тези, които сътрудничиха, никога няма да бъде простено. Дойдох да ви благодаря за това, че застанахте срещу тази опасност и за това, че се опълчихте”, каза израелският президент.
„Радвам се, че президентът Перес е тук сега, както президентът Аббас беше преди месец. Не смятам, че трябва да надценяваме това съвпадение на двете посещения. България подкрепя преговорите съобразно своите възможности. Това съвпадение е израз на оценката, че България е приятелска страна и по отношение на Израел и по отношение на палестинците”, посочи още президентът Георги Първанов след срещата си със своя израелски колега Шимон Перес. От своя страна Перес каза, че според него има положително развитие в двустранните отношения с палестинците. „Най-важната точка в дневния ни ред е да постигнем мир с палестинците. Смятам, че България е подходящо място ние и палестинците да се срещнем. Това звучи малко като самопокана, но смятам, че няма по-добро място за това”, каза той. Шимон Перес каза, че изпитва уважение и доверие към президента Махмуд Аббас, защото и двамата работят за мир. Палестинците за първи път изграждат своята държавност с помощта на Израел, каза Перес. По думите му правителството на Бенямин Нетаняху, е отворило Западния бряг за икономическо сътрудничество. Двете държави могат да бъдат добри съседи, а не врагове, коментира той.
Президентът на Израел Шимон Перес посети Централната синагога в София следобед. Пред присъстващите президентът Шимон Перес заяви, че българската емиграция в Израел е най-добрата и най-честната сред емигрантските общности. Те не са забравили корените си, каза той.
Шимон Перес каза, че носи най-сърдечни поздрави от Израел на българския народ и благодарности за спасението на българските евреи.
България и Израел нямат общ враг, но пред тях има обща заплаха и това е тероризмът, каза пред еврейската общност в България израелският президент Шимон Перес. Пред събралите се в Софийската синагога Перес каза, че в това отношение българските военни дават своя принос в Афганистан.
Перес каза още веднъж, че Израел не желае конфликти с палестинците. Израел иска мир и не иска да се връща в Газа.
Пред еврейската общност в България Перес посочи, че прогресът на една страна се дължи на нейния напредък в областта на науката. Той каза още, че според постиженията на една страна тя се определя като „голяма” или „малка”. Той благодари на българите за това, че са положили усилия за спасяването на евреите по време на фашистката инвазия и каза, че еврейският народ не е забравил това, което са направили българите тогава.
В синагогата присъстваха председателят на Организацията на евреите в България Емил Бенвенисти, Соломон Паси, общественици от еврейската общност.
На срещата с премиера
Земеделието и високите технологии са най-перспективните области за сътрудничество между бизнеса и държавните институции на България и Израел. Около това мнение се обединиха министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Държавата Израел Шимон Перес, съобщиха от правителствената информационна служба.
Израелският държавен глава е на работно посещение в страната ни. Срещата му с българския премиер е втората за тази година. Първата беше през м. януари, когато правителствена делегация, водена от министър-председателя Борисов, посети Израел.
В разговора, проведен днес, бяха посочени и предимствата на България като туристическа дестинация за израелските туристи.
Президентът Перес изрази признателността си за смелостта и куража на българския народ и държава, спасили своите сънародници от еврейски произход през 1943 г.
 


Сходни връзки

Шимон Перес на официално посещение в България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди