изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:50 EET
Шериф се прибра в България, заразен с рядка и смъртоносна болест    
Здраве 43-годишният Шериф Мерчев от сатовчанското село Слащен бе приет миналата нощ около 1 часа след полунощ в болница “Иван Скендеров” в Гоце Делчев със симптоми на рядко срещаната болест лептоспироза, пише в. "Струма". Мъжът от село Слащен, който работил като овчар в Гърция, се почувствал зле и потърсил лекарска помощ в родината си, където се завърнал незабавно. Той е с нормална телесна температура, но в треска и с блокирана отделителна система, които са първите признаци на рядко срещаната зараза, разказаха медиците.



До сутринта направихме консултации по телефона с колеги специалисти от Благоевград и София, които потвърдиха съмненията ни за лептоспироза. Взехме решение болният да бъде транспортиран по спешност в Инфекциозна клиника в София, обясниха от болница “Ив. Скендеров”. Предупредена е съпругата му, че болестта е заразна и се налага тя също да пътува до София с друго превозно средство, за да се избегнат контакти, но жената отказала и се качила в линейката при съпруга си.

Според медици в 95% от случаите лептоспирозата води до смърт, ако навреме не се направи точна диагностика и не се пристъпи към светкавично лечение със силни антибиотици, какъвто се надяват да е случаят с Шериф Мерчев.

Лептоспирозата е болест, която поразява различните видове бозайници, включително и човека. В типичните случаи болестта протича с кратковременна треска при нормална и субнормална температура, с анемия, хемоглобинурия, жълтеница, огнищни некрози по кожата и червата. Много често заразата се пренася от различни гризачи. При човека лептоспирозата се развива, предизвиквайки висока температура, отпадналост, пожълтяване на кожата, дори гърчове. Заразата води до пълен срив във всички човешки органи, като най-напред поразява черния дроб и бъбреците. Предава се чрез облазване или ухапване от мишки и плъхове и чрез консумация на замърсени от тях храни.

Предполага се, че 43-годишният мъж се е заразил в Гърция, защото е живял в кошара на полето със стадото, което пасял. Лептоспирозата не е често срещана болест, регистрираните досега случаи в Гоцеделчевско са единични. http://www.blitz.bg
 
 


Сходни връзки

Шериф се прибра в България, заразен с рядка и смъртоносна болест | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди