изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:54 EEST
НЕК ПОДМЕНЯ ЧАСТ ОТ МРЕЖАТА В РАЙНА ШАБЛА-КАВАРНА    
ИкономикаВ края на миналата седмица Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, обяви на сайта си, че НЕК започна подмяна на част от електропреносната мрежа в района на Шабла-Каварна.

От ведомството уточняват, че това е първата стъпка от приетия от оперативното ръководство на компанията  План за приоритетна рехабилитация и подмяна на обекти от преносната мрежа. Планът е част от ремонтната и инвестиционната програма на НЕК за реконструкция и модернизация на съществуващите подстанции и електропроводи и изграждане на нови такива. Изпълнението на мерките, предвидени в него, трябва да повиши сигурността на електропреносната мрежа и да сведе до минимум опасността от нови аварии като тази на 22.07.2010 г. по електропровод 110 кВ Галатея между подстанции Старо Оряхово и Лазур.
От държавната компания са отчели, че липсата на инвестиции и стратегия в преносната мрежа е довело до сериозни проблеми с електроснабдяването по Черноморието, като още повече, че се е установил и фактът, че НЕК не разполага със стратегия за развитие на мрежата, за да могат да бъдат поети огромните електрически товари, свързани с присъединяването на нови ветроенергийни паркове от Североизточна България, както и със завишеното потребление вследствие на разрастването на морските курорти. Както е известно едни от най-големите изградени вече ветроенергийни паркове са в района на Каварна, като нееднократно инвесторите в алтернативни източници на енергия са се жалвали, че им е отказвано присъединяване към електропреносната мрежа. От министерството допълват още, че за да се увеличи преносната способност на мрежата, НЕК ще използват при ремонтите нов тип свръхпроводими проводници, което според очакванията на държавната компания, ще доведе до увеличаване двойно на капацитета на мрежата. Няколко групи дейности са предвидени в рамките на ремонта, като за нашата област с цел повишаване преносната способност на мрежата 110 кВ ще се подменят съществуващите фазови проводници със свръхпроводими такива на електропроводите ВЛ 110 кВ Екрене, област Добрич, ВЛ 110 кВ Момчил, област Добрич, ВЛ 110 кВ Дропла, област Добрич, ВЛ 110 кВ Димитър Ганев, област Добрич.
 


Сходни връзки

НЕК ПОДМЕНЯ ЧАСТ ОТ МРЕЖАТА В РАЙНА ШАБЛА-КАВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди