изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:22 EEST
ПРОУЧВАТ СТАРОБЪЛГАРСКИ НЕКРОПОЛ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ    
ИсторияДиректорът на Историческия музей в Каварна Дарина Мирчива съобщи, че до седмица се очаква да започне работа проф. Людмила Дончева, която ще проучва старобългарски некропол край село Топола.

Археологическите разкопки на некропола са възможни, след като културното министерство отпусна пари за проучвания на археологически обекти в страната, сред които и за некропола край Топола. Мирчева допълни, че самата находка е разкрита още през 80-те години на миналия век, като тогава обектът е разработван от екип с ръководител покойната вече проф. Стефка Ангелова. Археолозите са успели да разкрият и проучат 600 гроба. Мирчева добави, че настоящият екип има за цел да довърши проучването на находката, която датира от VІІІ-ІХ в., почти от времето на създаването на българската държава, като това ще стане със средствата от министерството на културата, като финансирането включва и публикации на разкритото. Размерът на финансирането е около 40 хил. лв., допълни Мирчева. Обектът дава ясна картина за присъствието на прабългарите по нашите земи, категорични са историците. Екипът, работил на некропола е намерил предмети от бита на прабългарите - накити, керамика, монети.
 


Сходни връзки

ПРОУЧВАТ СТАРОБЪЛГАРСКИ НЕКРОПОЛ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди