изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:18 EET
АЛБЕНА Е СРЕД КУРОРТИТЕ С НАЙ-ГЛЯМ РЪСТ    
НовиниПрез август, в разгара на летния туристически сезон, дневният оборот на туристическия бранш у нас е 15-20 млн. лева.

Това съобщи на пресконференция председателят на Българска туристическа камара проф. Цветан Тончев.
Той прогнозира, че както за летния сезон – който формира над 70% от приходите в туризма у нас, така и за цялата 2010 г., приходите от туризъм ще бъдат приблизително колкото за миналата година, т.е. общо към 6,5 млрд. лева. От тях се очертава около 5 млрд. лв. да бъдат приходите от чужди туристи и 1,2-1,3 млрд. лв. – от български.
Що се отнася до броя на посетилите страната ни чужди туристи, вероятно броят им ще бъде малко по-висок от миналата година, ако времето през септември е хубаво, допълни Тончев. Това обаче няма да увеличи приходите като цяло за сезона спрямо миналогодишния, тъй като началото на това лято беше дъждовно, което доведе до по-ниска от предвидената заетост на морските хотели.
Според изнесените данни през юли на летище Бургас пристигналите туристи от Русия и Украйна бележат ръст спрямо същия месец на миналата година от 32%, броят на тези от Израел е с ръст 36%, а от Полша туристите за юли са повече с 19%. Между курортите, които бележат най-висок ръст на броя на туристите на годишна база, са Албена и Обзор.
Що се отнася до цените на летните почивки, според данните на туристическата камара, туристическите „пакети“ и нощувките са по-евтини от миналата година средно с около 15%, обаче в същото време са повишени цените на т.нар. допълнителни услуги като СПА процедури и други, така че като цяло почивката на море сега струва колкото през миналата година.
Като предимства на летния туризъм у нас от туристическата камара откроиха много добрата материална база и подобреното спрямо минали години обслужване.
„Някой трябва да поеме отговорност за презастрояването по Черноморието, някои чиновници взеха доста пари „под масата“, за да разрешат строителството на хотели, без да се съобразяват с наличната инфраструктура (електроснабдяване, водоснабдяване и др.)“, посочи Цветан Тончев.
 


Сходни връзки

АЛБЕНА Е СРЕД КУРОРТИТЕ С НАЙ-ГЛЯМ РЪСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди