изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:10 EEST
АЛБЕНА - КРАСИВА И ПРИВЛЕКАТЕЛНА И НА 41-А    
НовиниЧех пръв влиза във морето на Албена. Българка е първият носител на приза „Мис Албена 1970”

Очарователният български курорт Албена е перлата на българското северно Черноморие. Любимият ни и красив курорт е разположен в живописен залив и е между река Батова, Черно море и по склоновете на Добруджанското плато. Неповторимите природни условия на района са привличали хората на това място още от древността. Според историческите данни още през II - III век, тук имало укрепено селище наречено Геранея.
В началото на 60-те години на миналия век равния бряг, богатата пясъчна ивица, благоприятния климат и екзотичната растителност на местността са определени като предпоставка за развитие на международния и национален туризъм в България. Затова на 10 ноември 1965 г. Министерския съвет приема разпореждане N 260, с което се създва държавното търговско предприятие "Балкантурист". Неговата задача е да съдейства за развитието на международния и национален туризъм на България. Решено е първият етап от курортното строителство да започне с изграждането на туристически комплекс в местността "Фиш - Фиш", който по-късно се нарича "Албена". Идеята била да бъде изграден най-модерния в страната курортен комплекс, който да бъде продължение на балчишката курортна част на юг от Двореца. Първoначално е замислено той да носи името "Балчик - юг", а проектирането му се възлага на арх. Николай Ненов. Според плановете е взето решение курорта да се строи на етапи по метода на индустриалното строителство. На 3 февруари 1967 година с приемането на новия градоустройствен план е решено комплексът да носи името АЛБЕНА по едноименния разказ на Йордан Йовков. Предполага се, че името Албена произлиза от латинската дума "албус", която означава бял.
Началото на строежа започва с тържествено за времето си събитие. На 18 януари 1968 първият секретар на ЦК на БКП и председател на Министерския съвет Тодор Живков и председателят на народното събрание Георги Трайков символично правят първата копка на терена, с което поставят началото на изграждането на курортен комплекс Албена. Строежът е обявен за национален обект и е включен в списъка на националните обекти.
Строителството се осъществява на 7 етапа. През първият се работи по изграждането на 9 хотела, 4 ресторанта и 2 заведения. Едновременно с това се строи и цялостната инфраструктура на бъдещия комплекс - водоеми, пречиствателна станция, водопреносна мрежа и др. Само година по-късно на 24 август 1969 година курортния комплекс Албена е тържествено открит. Лентата е прерязана пред хотел Доростор. Архивите сочат, че първите туристи, които посещават добруджанското крайбрежие, са група от 72 чехословашки младежи. Пръв във водата влиза Комох Станислав – електротехник от Чехословакия. А водното колело първо е възседнато от Елена Мюлерова.
През 1969 година в Албена летуват 8600 туристи със 103 888 нощувки. Десет години по-късно те са два пъти повече, а приходите и печалбата от стопанска дейност нараства с близо 30 пъти. 37 години по-късно Албена е една от 100-те най-големи фирми в България.
През август се пристъпва към изграждане на втория етап. Строителството се съсредоточава в изграждане на търговски център "Базар-север", три хотелски групи, седем ресторанта в близост до морския бряг. Над оригиналните бели фасади се четат историческите и легендарни имена на Добротица, Балик, Карвуна, Доростор, Калиакра.
През третия етап строителството се изнася върху зеления хълм непосредствено до международния панорамен път. Започва създаването на така наречената Горна зона и се изграждат още 8 хотела с 2580 легла и пет ресторанта.
През периода 1972-1978 година се осъществяват останалите четири строителни етапа. Проектират се влакчетата, които да свързват горна и долна зона. Те също са сред атракциите на комплекса. До кораба "Арабела" се завършва басейн с олимпийски размери.  През периода 1973 - 1974 се завършват 6 хотела на плажната ивица на комплекса. Това са "Гергана", "Славуна", "Мура", "Елица", "Нона" и "Боряна". През 1978 г. в Албена вече има 40 хотела, с 12 750 легла, къмпинг и 23 ресторанта. Същата година Албена посреща 282 552 туристи, с 2 096 653 нощувки. На 6 юли 1975 година на два километра от Албена е открито ново атракционно заведение пикник "Орехите". През 1978 година завършва първият етап от строителството на Албена. Построени са 40 хотела с 12 750 легла, къмпинги и ресторанти.
На 21 януари 1983 г започва изграждането на най-големия хотел в комплекса -"Добруджа" Той е и първата стъпка към целогодишната експлоатация на курорта, като допринася за развитието на конгресния и балнеоложки туризъм. На 25 юли 1983 "Добруджа"посреща първите си чуждестранни туристи.
Непосредствено след приключване на строителните дейности и оформянето на цялостния облик на туристическия комплекс започват да са провеждат множество културни и атрактивни мероприятия. Те поставят началото на различни конкурси и форуми, които днес са се превърнали в традиционни.
На 2 август 1970 г. на централния плаж на Албена за първи път се организира конкурс за хармонично мъжко и женско тяло. Тогава участват представители от СССР, Полша, ГДР, Чехословакия, ГФР, както и летовници от курортите Балчик, Кранево, Русалка. Титлата "Мис Албена - 70" получава българката Лидия Арахангелова. Отново в началото на 70-те години Албена е притегателен център и за любителите на спорта. Започват да се провеждат международните рали състезания, парашутизъм, турнир по бокс, шахмат, спортен бридж и конна езда. Богатата база предоставя прекрасни възможности за водни спортове като сърфове, парашути, яхти, катамарани, водни ски, моторни делтапланери, водни пързалки, басейни, тенискортове, игрища за волейбол и баскетбол, миниголф, стрелба с лък и др.
След приватизацията на комплекса, "Албена"-АД е с преобладаващо частно участие и се утвърди на международния и вътрешния пазар със завършен туристически продукт. Албена бързо се разви, като водещ и предпочитан туристически курорт в България от световно ниво. Над 25 партньори от целия свят, между които TUI, Томас Кук, ЛТУ, Май Травел и др., затвърдиха дългогодишните си контакти с курорта и дoри увеличиха пазарния му дял от световен мащаб. Всяка година Албена е посещавана от чуждестранни туристи, който са редовни гости на комплекса още от 1969 г. Техните добри впечатления и удоволетвореност от професионалното обслужване са показател за качество.
През юни 2008 г. отвори врати най-новият и луксозен петзвезден хотел в Албена – Фламинго Гранд. Същата година той бе отличен с награда за Ваканционен петзвезден хотел само три месеца след отварянето си, което говори за качество, стил, изисканост и професионализъм в сферата на туризма.
Днес запазила дългогодишните традиции в туризма Албена, разполага с около 17 000 легла, разпределени в 43 хотелски комплекса, 4 вилни селища и 1 къмпинг с категория от 2 до 5 звезди, 100 суперзаведения, конна база, 8 футболни игрища, спортна многофункционална зала. Хотелите разполагат с всички необходими удобства: кабелна телевизия, телефонни линии, ресторанти, барове, интернет зали, медицинско обслужване, конгресни зали, басейни, спортни съоръжения и др. За хората от различните възрастови групи са предвидени разнобразни развлекателни и полезни забавления. По-младите гости на комплекса могат да се потопят в множеството различни по вид заведения, в които работят най-елитните и доказали се бармани, да се забавляват в караоке клуб или пък да се уединят в някое от приказните кафенета на самия морски бряг.
За любителите на активния спорт или спортните забавления днес Албена е осигурила най-богато оборудваната спортна база в България. Професионални футболни тимове от България, Русия, САЩ, Гърция, Румъния, Словакия, Украйна, Шотландия и много други държави са се възползвали от перфектните условия на 8-те стадиона и допълнителните тренировъчни терени в Албена. Прекрасната комбинация от спортни съоръжения, между които са още конна база, закрита спортна зала, тенис кортове и др, както и прилежащата хотелска част, балнеология и прекрасна природа превръщат Албена в притегателен център не само за туристите, но и за редица световно известни спортисти. Албена е единсвения туристически комплекс в България, който разполага със стадион с отопляем терен, перфектен дори и при зимни условия. Традиционно в комплекса се провеждат редица международни турнири. Тази година сред бяха европейското първенство по борба, европейското пътвенство по модерен петобой за мъже и жени и световното първенство по модерен петобой за младежи и девойки, международния спортен турнир на "Кока Кола", международния турнир за младежи и девойки по спортни танци и др. Албена беше домакин и на олимпийските игри за журналисти "Евровизия", в които взеха участие 400 журналисти от 13 държави в Европа. Системно на стадионите в Албена се играят и мачове от националното футболно първенство на България.
В съюз между природните фактори като минерална вода, лечебни билки, разнообразни натурални продукти и професионален екип от високвалифицирани специалисти в Албена е създаден перфектно организиран медицински и балнеологичен център. Специфичният морски климат, чист въздух богат на соли, озон, бром, калций и йод се оценява достойно от специалисти от целия свят. Тук професионалистите в балнеологичния център могат да заличат както сянката на стреса, така и да се погрижат за евентуалните възникнали проблеми с физическото здраве на гостите на Албена.
За 41 години милиони туристи са посетили к.к. Албена. Между тях са и ред световно известни личности, като кубинския лидер Фидел Кастро, президентът на Австрия Бруно Крайски, Ким Ир Сен - генерален секретар на Корейската социалистическа партия, космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников, режисьорът Никита Михалков, председателят на световната организация за мир Ромеш Чандра и много др.
За неповторимите природни условия, които Албена предлага на своите гости до голяма степен допринася и резерват "БАЛТАТА". Простиращ се на 183.2 ха лонгозна гора, резерватът обхваща територията от главния път Кранево - Албена, продължава зад хотелите на комплекса и достига откритите водни площи на Черно море. Историята на резервата е една от най-драматичните в България. По предложение на двамата английски натуралисти Гай Манфорд и Ерик Хоскинг, които през 1961 година провеждат експедиция с български учени по долното течение на река Батова, БАЛТАТА е обявен за резерват на 3 юли 1962 година. През годините многократно са променяни границите и територията на Балтата, а през 1974 се достига дори до закриването му. Днес той е немислима част от Албена, като заедно предоставят неповторимо съчетание на съхранена природа и съвременен морски туристически комплекс, предлагащ разнообразни форми за отдих и екотуризъм. Именно поради тази причина екологичната политика на курорта е насочена изцяло за опазване на чистотата на околната среда. Според стандартите на Европейскта общност, в Албена са създадени и работят екипи, които системно извършват комплексни изследвания на основните екологични параметри на околната среда. По този начин се осъществява непрекъснат контрол на биологичното равновесие в района и при необходимост е възможно да се предприемат превантивни действия, които да предотвратят появата на неблагоприятни условия за живот дори само на някои от биоорганизмите в системата.
Албена е единственият български курорт, разполагащ със собствена климатична станция, оборудвана с измервателна техника за целогодишни наблюдения върху продължителността на слънчевото греене, биологичната ефективност на ултравиолетовите фактори при слънчево-въздушни процедури /измерва се с помощта на SOLAR - UV - Biometer/, температура и влажност на въздуха, количество, вид на облачността и валежите, посока и скорост на вятъра, температура на морската вода и др. Навършвайки своята 35-та годишнина Албена с гордост може да се похвали, че сред световните си партньори и гости от цял свят е изградила непоклатим авторитет на екологично чист и слънчев курорт, предлагащ туристическата услуга на високо професионално ниво.
 


Сходни връзки

АЛБЕНА - КРАСИВА И ПРИВЛЕКАТЕЛНА И НА 41-А | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди