изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:16 EEST
Операция "Шейховете" хвана 11 души за кражба на гориво    
Ред и сигурностСофия. Единадесет души са задържани при операция „Шейховете” в Бургас, четирима от тях са полицаи. Последно са задържани двама души, сред които и братът на един от арестуваните служители на Министерството на вътрешните работи, съобщи министър Цветан Цветанов.


Организираната престъпна група за кражба на горива от продуктопроводи, собственост на „Лукойл”, е разбита при съвместна операция на Дирекция ”Вътрешна сигурност” МВР, специализирани полицейски сили и ОДМВР – Бургас под ръководството на заместник-окръжен прокурор Ангел Георгиев.
Около 1 часа в района на с. Росен е спрян камион с пригодена в него цистерна, съдържаща около 8 тона бензин. На място е задържан 38-годишният Георги Иванов. Той е криминално проявен, регистриран за кражби и отнемания на МПС. Камионът с маскираната цистерна е бил ескортиран от два автомобила. В единия е задържан 41-годишният Петър Милчев. Той също е криминално проявен, регистриран за кражби и отнемане на МПС, и 30-годишният Стоян Златев. Той е с 15 криминални регистрации. Задържан е 21-годишен охранител на база, Калоян Атанасов, който не е криминално проявен.
Установено е, че със съдействието на полицаи е конструирано сложно съоръжение от стар водопровод с което се е източвал бензинът. Групата е била оборудвана с прибори за нощно виждане, каза министър Цветанов за „Фокус”.
В групата за организирано източване на петролни продукти са участвали и полицаи. Те са консултирали изграждането на сложно съоръжение на базата на стар водопровод, пригоден за кражба на нафта, бензин и леко корабно гориво от петролопровода на „Лукойл”. Групата е била оборудвана с прибори за нощно виждане.
Задържани са четирима служители на МВР: Георги Богданов и Димитър Стойчев, инспектори на нефтеното пристанище. Организатори на групата са Валентин Атанасов, 46-годишен, от Транспортна полиция и Валентин Станев, на 38 години, от Първо РПУ Бургас. Задържаният по-късно днес Живко Атанасов е брат на един от организаторите - Валентин Атанасов, полицай в Транспортна полиция. Задържаният Живко Атанасов е бил диспечер в „Лукойл”, който е подпомагал групата с подаването на необходимите налягания в продуктопроводите, за да не бъдат засечени кражбите от „Лукойл”. Освен него е задържан и един криминално проявен по прякор Бълхата от Черноморец. В момента те са в ареста”, каза Цветан Цветанов.
Съвместно с НАП е започнала проверка на бензиностанцията в село Росен, където се предполага, че е пласирано открадното количество гориво.
Според събраната информация до момента, групата действала от няколко месеца. Активно съдействие на органите на МВР са оказали от фирма „Лукома”, охраняваща „Лукойл”.
Пред Агенция „Фокус” заместник-директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност” – МВР Павлин Коджахристов заяви: „Групата, която извършваше продължителна престъпна дейност, беше много професионално обработена и добре организирана от служителите на МВР. Работихме около шест месеца и задържахме групата в момента на извършването на кражба в особено големи размери. Групата използва един камион, който външно по никакъв начин не прилича на цистерна, и един водопровод, закачен към продуктопроводите на „Лукойл”, които пренасят горива – бензин и нафта. Групата е работила доста време, докато успее подходящо да свърже водопроводната инсталация с продуктопровода. В този камион, който е с вместимост около 35 тона гориво, успяха да откраднат около десет тона гориво и бяха задържани в момента на кражбата”.
Продължават процесуално-следствените действия. Извършват се повторни огледи на камиона и на мястото на кражбата. В момента следователи и прокурори от Окръжна прокуратура Бургас извършват съответните действия. Взета е мярка от 24 часа полицейско задържане на участниците в групата. Продължават действията по установяване на други лица, които подпомагат групата в престъпната й дейност.
Политиката на министерството е – подобни служители да получават съответните присъди, бе категоричен Павлин Коджахристов, заместник-директор на Дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР. www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Операция "Шейховете" хвана 11 души за кражба на гориво | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди