изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:35 EET
СЪСТАВ ОТ БОЛГРАДСКИ РАЙОН ИДВА ЗА "БОГОРОДИЦА"    
КултураС всяка година се увеличават желаещите за участие в Добруджанския фолклорен събор "Богородица", чието 12-о издание ще се проведе на 28 и 29 август, информират от община Генерал Тошево. На сцената ще се изявят изпълнители от Добричка, Силистренска, Варненска и Шуменска области. По традиция, в събора ще участва и фолклорен състав от Болградски район, Украйна, с който общината има дългогодишни партньорски отношения в областта на културата.


Добруджанският фолклорен събор "Богородица" в Генерал Тошево е организиран за пръв път през 1997 г. По традиция, той се провежда в края на месец август и се свързва с празнуването на християнския празник "Успение Богородично" по стар стил, откъдето произлиза и неговото име. Организатори на събора са община Генерал Тошево, която го финансира, и читалище "Светлина".
Целите за провеждането на събора са опазване, съхранение  и популяризиране на българския фолклор и осъществяване мост между духовните ценности и традиции  на различните поколения в добруджанския регион. Събитието няма конкурсен характер.
В него могат да вземат  участие всички самодейни колективи и индивидуални изпълнители на добруджански  фолклор - певци, разказвачи и инструменталисти, като песните и костюмите са характерни за съответното населено място. Няма възрастови ограничения за участниците.
В провеждането на тазгодишното издание на събора са заявили участие 69 фолклорни любителски състава - певчески, танцови, групи за автентичен фолклор и др. Ще се представят и 87 индивидуални изпълнители - певци, свирачи, разказвачи.
 


Сходни връзки

СЪСТАВ ОТ БОЛГРАДСКИ РАЙОН ИДВА ЗА "БОГОРОДИЦА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди