изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:45 EET
Прокуратурата в Силистра се обиди на Цветанов и МВР    
Ред и сигурност

Окръжният прокурор на Силистра Димитър Чолаков протестира срещу оповестяване от МВР на информация по случай, по който представителите на държавното обвинение в града работят от 2 месеца. В 7.30 сутринта във вторник, както обикновено, Цветан Цветанов обяви пред агенция  "Фокус" актуалната полицейска операция на деня, която този път бе кръстена "Каналджиите". В случая ставало дума за внос на крадени от Италия автомобили.



В следобедните часове МВР организира и специална пресконференция, за да съобщи подробности за "Каналджиите" и за продължението на операция "Килърите". Стана ясно, че в Силистра са задържани петима души. Тарторът на групата е Иво – Заспалия от Силистра, а останалите са Наско-Бомбата, Краси-Парцала, Валери и Бисер.

В края на деня обаче се оказа, че от МВР са обявили резултатите от своята операция първо пред медиите и са пропуснали да уведомят наблюдаващия прокурор, който трябва да координира и ръководи действията на полицаите. По този повод прокурор Чолаков заяви, че наблюдаващите прокурори не са били уведомени за обстановката и добави, че липсва стиковка между полицията и прокуратурата.

"От два месеца се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител за документни престъпления, свързани с регистрацията на МПС от страни от ЕС. Работата по делото е довела до днешната реализация на операцията, за която е поискано разрешение от наблюдаващия прокурор Стефка Ганчева, но тя не е уведомена за резултатите", подчерта Теодор Желев, говорител на Окръжната прокуратура в Силистра, цитиран от "Дарик".

"Не е докладвано още на наблюдаващите прокурори фактическата обстановка и тяхното мнение е, че повече информация не може да се изнася в медийното пространство", каза говорителят и добави, че "поне в прокуратурата досега не е пристигало искане за задържане, до настоящия момент". "Не казвам, че няма да има, но към момента е така", поясни Теодор Желев.

Липсва стиковка между полиция и прокуратура и това не е единствен случай, заяви окръжният прокурор Димитър Чолаков и допълни: "Ако сега главният прокурор ми поиска информация, нищо не мога да му кажа. Това не е първият случай, в който полицията не ни информира. Не мога да си го обясня".

От прокуратурата определиха опитите за нелегален трафик на автомобили през българо-румънската граница при Силистра като опит за Ренесас, предизвикан от социално-икономическите условия и припомниха, че последният канал за внасяне на крадени автомобили от ЕС в региона беше разбит през 90-те години на миналия век.

По-рано през деня от полицията се похвалиха, че са претърсили имот в силистренско село, оборудван като работилница, в която се е пренабивала рамата на автомобилите и са се пребоядисвали автомобилите по необходимост. На други адреси е била извършвана подготовката на фалшивите документи за предстоящата регистрация и продаването на автомобилите.

Групата е пререгистрирала и продавала луксозни автомобили като БМВ, "Мерцедес", "Фолксваген", "Ауди". Една от последните регистрации е на "Мазерати" от юли тази година. Този автомобил е бил обявен за откраднат през май в Италия.

По време на разследването е установено, че Иво – Заспалия си е купил апартамент в Банско, като заплаща за него с откраднат автомобил "Мерцедес" ML 320. На адреса в силистренското село, където са били "манипулирани" автомобилите, са открити и двама румънски граждани, за които се проверява дали са добросъвестни купувачи или са част от схемата за продажба на автомобили. Явно обаче те са проверявани без участието на прокуратурата. http://www.mediapool.bg/

 


Сходни връзки

Прокуратурата в Силистра се обиди на Цветанов и МВР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди