изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:34 EEST
Заради роднински скандал депутатка от ГЕРБ сдава поста    
Политика Ръководството на ГЕРБ очаква зам.-шефката на здравната комисия в парламента Геновева Алексиева сама да напусне поста си. Това станало ясно след телефонен разговор на премиера Бойко Борисов с дамата. Алексиева позвънила първо на него, за да обясни как е журирала конкурс, спечелен от дъщеря й. Случаят бе огласен в медиите и предизвика скандал. Алексиева половин час убеждавала премиера, че не е в конфликт на интереси, а написаното за нея цели ГЕРБ да бъде злепоставена.

 
Борисов обаче не останал доволен от оправданията на депутатката и настоял тя да сдаде поста си. Премиерът бил категоричен, че няма да прави компромиси с никого. Борисов припомнил, че именно той и Цветан Цветанов настояли Алексиева да стане шеф на комисията на мястото на Лъчезар иванов, докато другите гласували за Десислава Атанасова, пише "Стандарт".

Вицепремиерът и зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов също бил уведомен лично от Геновева Алексиева за казуса. Той обявил, че изпълкомът на партията ще вземе решение, както е по процедура. Изслушването на лекарката депутат, която е лидер на Жени-ГЕРБ, от съпартийците й ще стане във вторник. След това тя ще дава обяснения и пред здравната комисия в парламента.

Депутатите от ГЕРБ обаче са сигурни, че Алексиева сама ще обяви, че се оттегля от поста си. "Както досега, ще вземем принципно решение", заяви Пламен Нунев от ръководството на изпълкома на ГЕРБ.

Че Геновева си отива стана ясно и от изявлението на шефката на парламента Цецка Цачева. Тя единствена коментира случая, въпреки че не е част от партийното ръководство. "Недопустимо е в конкурс да участва някой, чийто роднина също е в него. Би било уместно да си направи отвод преди конкурса", отсече Цачев.

Според шефката на здравната комисия Десислава Атанасова колежката й вече е готова с решението си. "Изпълнителната комисия номинира и двете ни за поста председател, затова считам, че е разумно тя да я отзове. Доколкото знам, Алексиева вече е избрала да напусне сама, но така или иначе изпълнителната комисия трябва да я изслуша", заяви за "Стандарт" тя.
Пред БНР Атанасова обясни, че за нея като юрист би било редно доцентката да си направи отвод и да не журира конкурса на дъщеря си.

"На Алексиева и се събра много. Освен гафа с конкурса, тя бе обвинена от лекарската гилдия в лобизъм и това окончателно й изяде главата", смятат гербери. Алексиева бе упрекната, че е настоявала с промяна в закона лечението на амблиопия (мързеливо око) да се плаща с клинична пътека. Опонентите на депутатката твърдят, че тях никъде по света този проблем не се лекува в болница. Алексиева обаче има офталмологична клиника и ще се облагодетелства от промяната, настояват от лекарската гилдия.

От управляващата партия вече обсъждат имената на експерти, които могат да станат зам.-шефове на здравната комисия. Засега като фаворит се сочи Даниела Дариткова. "Надявам се в здравната комисия да няма други смени и който заеме зам.председателското място, да бъде до края на мандата", заключи Десислава Атанасова. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Заради роднински скандал депутатка от ГЕРБ сдава поста | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди