изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 03:41 EEST
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СТУДЕНТСКИ СЪЮЗ ГОСТУВА В МЕЖДУНАРОДНИЯ КОЛЕЖ    
НовиниТова бе първото посещение у нас на Берт Ванденкенделаере, който се срещна с български и чуждестранни студенти в Добрич

"Класациите на университетите не могат да дадат ясна представа за качеството в тях" - сподели Берт Ванденкенделаере, председател на Европейския студентски съюз, пред студенти във Висше училище Международен колеж. "Когато един млад човек си избира университет, в който да учи, не трябва да се доверява само на класациите, направени от различни организации. Ще ви дам пример с един Канадски университет - Университета в Осло,


който според Шанхай ранкинг през 2006 година е на 36-о място, на следващата година излиза на 80-о, а през 2008 изведнъж става 10-и, доста голяма разлика в позициите само за три години. Когато си избираш университет, е добре да го проучиш по различни пътища и показатели, според това, което искаш да учиш там"- каза председателят на Европейския студентски съюз (ESU) при посещението си във ВУМК.

Берт Ванденкенделаере бе на посещение в Добрич по покана на Студентския съвет на ВУМК. По време на визитата си той се срещна с български и чуждестранни студенти, които в момента подобряват своя английски език преди началото на учебната година, както и с академичния директор на ВУМК - д-р Станислав Иванов.

Студент номер едно на Европа е в България по покана на ръководството на Националното представителство на студентските съвети, за да изнесе лекция пред участниците в ІХ Национални летни студентски игри, които се проведоха в Албена. Темата на лекцията бе: "Болонският процес и европейското образователно пространство".

Берт Ванденкенделаере е родом от Белгия и поема председателството на Европейския студентски съюз, обединяващ всички студентски организации в Европа, през месец май тази година. "Бих искал да обърна тенденцията в Европейския съюз да вижда образованието като търговска услуга и да следва икономическата изгода, защото вече виждаме последиците от тази политика - това откъсва европейските университети от богатите културни и образователни традиции, които имаме..." - сподели водещата си цел Берт Ванденкенделаере в рамките на едногодишното председателство на ЕСС.

На въпрос какви са му впечатленията от българските студенти и какъв съвет би им дал, след прекарани няколко дни сред младежи от университети от цяла България, Берт отговори: "Това, което забелязах за този кратък период тук е, че българските студенти са много дейни и работят усилено от сутринта, дори да са били на купон предишната вечер. А съветът ми е да учат по-усилено английски език и поне още един популярен език - испански, френски, немски или друг. Не знам как стои въпросът с езиковата подготовка в университетите в България, но по време на срещата ми с българските ми колеги в Албена ми беше доста трудно да комуникирам с тях, а познанията по чужд език са изключително важни за развитието на младите, за да могат да пътуват и работят в различни точки на света. Това, което виждам тук в Международен колеж, ме изненада приятно, защото има сериозни академични връзки с университетите в Европа и, освен това, предлага обучение изцяло на английски  език по британски специалности. Това е правилният път за развитие на образованието." Председателят на Европейския студентски съюз се зарадва на това, че в Студентския съвет на ВУМК има членове от няколко националности - Германия, Румъния, Русия и Великобритания. "Чудесно е, че имате такова чуждестранно присъствие в Студентския ви съвет, важно е, защото ще можете да помагате на новите студенти, дошли да учат тук от други точки на света." - похвали студентите на ВУМК Берт Ванденкенделаере.

НДТ
 


Сходни връзки

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СТУДЕНТСКИ СЪЮЗ ГОСТУВА В МЕЖДУНАРОДНИЯ КОЛЕЖ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди