изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:31 EEST
„НОВИТЕ ДРЕХИ” НА ПЕШЕХОДНАТА ЗОНА    
НовиниОчаква се ремонтните работи да стартират през октомври. Настилка от клинкерни плочи ще замести старите „жълти плочи”

През октомври се очаква да започнат ремонтните дейности по пешеходната зона на Добрич, каза за НДТ Ганка Пенева – главен експерт „Озеленяване” в дирекция „Програми, инфраструктура и околна среда”. Те ще се извършват по проекта „Реконструкция на бул. „25-ти Септември" - пешеходна зона" по оперативна програма "Регионално развитие". Проектът е на стойност 5 013386 лева и предвижда мащабна реконструкция на пешеходната зона от площад "Тракийски" до градски парк "Свети Георги". Община Добрич ще го съфинансира с 252 000 лева.
Пешеходната зона или така наречените "жълти плочи" не са ремонтирани от времето на тяхното изграждане през 80-те години.
За цялата зона община Добрич със собствен ресурс планира и изгради подмяната на ВиК съоръженията. Предвижда се ремонтните дейности по мащабния проект да се реализират в три зони включително и част от улица "Константин Стоилов" с прилежащи междублокови пространства и паркинги. Първата зона обхваща територията от площад "Тракийски" и бул "Добруджа" до площад Свобода и АЕМО "Старият Добрич". Втората зона, която ще се обновява, включва площта от хотел "Добруджа" до хотел "България", а третата предвижда частта от площад "Свобода" до бул "3-ти март" и градски парк "Свети Георги". Цялата площ, която ще бъде ремонтирана и благоустроена, е 40.7 дка. Ще се извърши реконструкция на над 29 000 квадратни метра пешеходна настилка. Предвижда се новата настилка да е от клинкерни плочи с размер 24 на 24 сантиметра. Цветовете са основно охра, жълто, червено и сиво-черно край решетките. Ще се запази визията, която вече е позната на добричлии от реконструираната част на центъра, между хотел „Добруджа” и площад „Тракийски”. Нов е видът на плочите. Ганка Пенева посочи, че клинкерните плочи са с по-голяма здравина и имат 30-40 години гаранция.
Основната част от разбитите вече големи жълти плочи на площада няма да се къртят, а върху тях ще се излее основа от армиран бетон, върху която ще се поставят клинкерните плочи. Ще има и участъци, където старите жълти плочи ще се махнат, добави Г. Пенева.
Проектът предвижда още върху цялата територия да се изградят детски площадки с детски съоръжения включително и такива за деца с увреждания. Ще има на три места детски кътове с люлки, клатушки и други съоръжения. Ще бъдат изградени и две детски площадки – в междублоковото пространство в района на блок „Република”, а също и в градинката ред храм „Свети Георги”.
Предвижда се да бъде обособена зона, разрешена за движение на велосипеди. Тя ще бъде обозначена с различен цвят плочки. За улеснение на велосипедистите в близост до магазини, банки и административни сгради ще бъдат  поставени стойки за велосипеди. Върху цялата зона ще бъде обособено 569 метра велотрасе и ще се монтират велостойки за велопаркинги.
Ще се създадат зелени площи и ще се засадят декоративни дървесни видове и храсти, като общо подобрената паркова среда и озеленени площи са в размер на 11 200 квадратни метра. Предвижда се да се разшири съществуващата зелена система. Повече зелени площи ще има пред магазин „Валентина”, както и на други места п пешеходната зона.
Там, където е необходимо, ще бъдат изградени рампи за хора с увреждания. Ще бъдат монтирани 89 енергоспестяващи осветителни тела, 76 пейки, 14 перголи, 865 метра градински бордюри.
Намерението на общинската администрация е работата по проекта да е организирана така, че да не се пречи на придвижването на гражданите през периода на ремонта, каза Г. Пенева. Според нея, дейностите по проекта трябва да приключат до есента на следващата година.
Целта на община Добрич с този проект е да подобри жизнената среда, социалния комфорт, достъпа на хора в неравностойно положение и да се повиши конкурентоспособността на Добрич. С тази инвестиция ще се осигури както по-добър климат за бизнес, търговия, комуникации и достъп до институциите в централна градска част, така и по - добри условия за свободно време и туризъм, отбелязват от общинската администрация.
Специалистите посочват, че Добрич има добре развита пешеходна система, която е изградена през 70-те и 80-те години на миналия век. Характерно е едромащабното формиране на един градски център, според критериите през тези години. Пространствата са лъчеобразно развити от централния площад в посоките: север, юг и запад.
През последните десетилетия обаче са настъпили съществени промени във физическото състояние и функционалните характеристики на елементите на пешеходната система. Декоративните пешеходни настилки са силно повредени, а част от тях се сменят на парче и резултатът са множество кръпки, слягане и пропадане на настилки, подпорни стени и стълбища.
През 2008-2009 г. основно с бюджетни средства на общината бе ремонтирана голяма част от северната пешеходна зона. Проектант на всички разработки е "Парк арх проект" – София, с управител л.арх. Димо Петров. Главен проектант на разработките е по част "Ландшафтна архитектура" е л.арх. Димо Петров. Разработени са подробни работни и детайлни проекти за централния площад "Свобода" и за южната пешеходна зона.
Проектите на пешеходните зони следват обща концептуална схема,обединяваща всички пешеходни пространства: съществуващи, изградени и проектни разширения. От централното пространство на площад "Свобода" е предвидено развитието на четири пешеходни направления. Те съвпадат с изградените през годините пешеходни зони и са доразвити с нови проектни предложения или уширения. По този начин по-ефективно се свързват съществуващите структури и обществените центрове на централната градска част, каквито са градският парк, производствената зона, паметници на културата, търговските зони. 
 


Сходни връзки

„НОВИТЕ ДРЕХИ” НА ПЕШЕХОДНАТА ЗОНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди