изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 23:10 EEST
МОСВ ОТПРАВЯ ПОКАНА И КЪМ ДОБРИЧ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „ОКОЛНА СРЕДА”    
НовиниДо момента по нея към общините са извършени плащания за 24 млн. лв.


До края на месец септември ще бъдат отправени покани и до още 13 региона за кандидатстване по оперативна програма „Околна среда” (Бяла, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Левски, Луковит, Малко Търново Панагюрище, Плевен, Разлог, Самоков и Ямбол), а в началото на 2011 г., веднага като са готови и останалите 5 регионални системи (Пазарджик, Кочериново, Провадия, Стара Загора и Своге). Общата индикативна стойност на предвидения ресурс за тези проекти е 470 млн. лв. Това съобщиха вчера от Министерството на околната среда и водите. Оттам информираха още, че експертите на МОСВ провеждат редовни срещи с общините и оказват непрекъсната методическа помощ и консултации в хода на подготовката и изпълнението на проектите.
Плащания в размер на 24 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда” бяха извършени тази седмица. Тези средства са преведени на общините, които изпълняват инфраструктурни проекти и са в напреднал етап на строителните дейности, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. В резултат на предприетите мерки за оптимизиране на системите за управление и контрол на програмата и повишаване капацитета на структурите, отговорни за управление на оперативната програма, бе намалено времето, необходимо за одобрение на отчетите и исканията за средства, представени от общините.
От края на май до края на юни т. г. бяха сключени допълнителни споразумения към договорите за безвъзмездна финансова помощ между МОСВ и общините по над 250 проекта, които позволяват засилен контрол при провеждането на процедури за възлагане на обществени поръчки и допустимостта на извършените от бенефициентите разходи. Тези споразумения дават възможност за извършване на много от забавените през 2009 г. плащания, чрез налагане на финансови корекции при допуснати нарушения и частично възстановяване на средствата.
Основен фактор за успешното усвояване на средствата по ОП „Околна среда” е активността на общините при подготовката на проекти за изграждане и развитие на инфраструктура за отпадъчни води и управление на битовите отпадъци. Извършените от общините разходи за изпълнение на приоритетни проекти ще бъдат възстановени от програмата при условие, че са направени при спазване на изискванията на законодателството в областта на обществените поръчки, държавните помощи и опазване на околната среда.
Във водния сектор, общият размер на финансовите средства, за които общините, определени като приоритетни, са поканени от МОСВ да кандидатстват, е 1,2 милиарда лева.
МОСВ отправя покани за сектор „отпадъци” към общините, подготвящи приоритетни проекти за изграждане на регионални системи, веднага след като заявят готовност за кандидатстване. Вече са изпратени покани на 4 региона (Перник, Ботевград, Видин и Бургас) с обща индикативна стойност на предвидените за тях финансови средства в размер на 93 млн. лв.

 

 


Сходни връзки

МОСВ ОТПРАВЯ ПОКАНА И КЪМ ДОБРИЧ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „ОКОЛНА СРЕДА” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди