изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:54 EET
Златарска съпруга пробва бягство в чужбина    
Ред и сигурностТочно като на кино златарска съпруга се опита да забегне в чужбина с част от плячката, но бе спипана в крачка. Ден след акцията “Леярите” срещу съпруга й Цветана Говедарска се опитва да спаси поне част от семейното богатство. Предрешена с тъмни очила дамата влиза припряно в офис на Първа инвестиционна банка в Пловдив и опитва да изтегли 500 000 лева. Предупредени, служители в банката подават сигнал в полицията и така съпругата е спипана на място.



На 18 август съпругът й Иван и съучастникът му Радослав бяха задържани при спецакция под кодовото име “Леярите”. Двамата са обвинени в незаконна търговия със злато и далавери с бижута. Акцията е била подготвяна в продължение на седмици и се е провеждала при пълна секретност. Въпреки това предвидливата съпруга явно е знаела, че ченгетата са по петите на съпруга й, защото ден преди ареста му звъни в банката и предупреждава: “Предстои сключването на по-голяма сделка и ще мина да изтегля пари от семейната сметка”. Проверка на полицаите установява и още нещо – преди около месец Цветанка Говедарска се свързала с офиса на туристическа фирма и разпитвала за различни дестинации, все извън Европа. Една от версиите е, че благоверната съпруга е искала да избяга с част от семейните пари, предусещайки скандала.

Мъка

“Арестът ме съсипва физически и психически. Бил съм в казарма, но в килията е много по-лошо”, това крещи в съдебната зала 36-годишният Радослав Балджийски. Само преди дни той минава за един от най-богатите хора в Пловдив. За него работят над 50 души, известен е като Златарят и снабдява с бижута дори и Турция.

Радослав Балджийски се оказа в центъра на далавера с незаконна търговия със злато. Заедно със съдружника си Иван Говедарски е успял да спечели милиони левове през фирмата си “Сара Трейд” – една от най-големите в страната за производство на бижута.

Топ златарите на Пловдив, както наричат още двамата, го отнесоха в акция “Леярите”. Радослав Бояджийски и Иван Говедарски са задържани зрелищно по обвинение за незаконна търговия с ценни метали. При операцията на ченгета и данъчни е открита нелегална леярна, маскирана в краварник в гр. Раковски. Полицаите са действали след подаден сигнал, че Балджийски декларира 369 килограма сребро за износ за Турция.

Ченгетата причакват Радослав на летището и следва изненада. Под среброто имало платина, паладий и злато. След бляскавата находка ченгетата предпримат две паралелни акции - една в Раковски, където са офисите на Иван Говедарски, и една в центъра на Пловдив - в заложната къща на Балджийски на улица “Отец Паисий”.
Пред банков клон в Пловдив е спипан и съучастник на двамата златари. В него полицаите открили две чанти с плочки от платина и голяма сума пари. Тепърва ще се установява дали в леярната са претопявани бижута от извършени обири в златарски ателиета и магазини. Проверяват се в няколко банки, трезорите и касетите на някои от арестуваните.

Леярите участвали и в обири

По оперативни данни задържаните в акция “Леярите” са лица, които са свързани с обирите, които напоследък се извършват на златарски ателиета. На ченгетата направило впечатление, че сред потърпевшите са все конкуренти на Бояджийски и Говедарски. По време на разследването е установен и пети участник в групата – Любомир Попов, който е наемал касети в банкови трезори, където да се съхранява част от плячката на бандата.

Банкерът, както са го наричали помежду си участниците в групата, е заловен също. Той е пипнат с две чанти, в които е имало плочки с платина, които се е опитвал спешно да изкара от банковия трезор. Според ченгетата някой от предишните задържани го е спешил лично или чрез друго лице. Установява се как се е получило изтичането на информация. У Попов са открити още 2 килограма златни накити, 15 килограма сребро, 30 хиляди долара и близо 5 хиляди евро. Скъпоценни материали и бижута се предполага, че са били държани в още няколко банки.

В изба в село Дълго поле пък са намерени бидони, туби по 5 литра и пластмасови бутилки със солна киселина, амониев хлорид и други консумативи за леенето. Според разследващи е възможно да е имало и втора леярна за претопяване на крадените стоки. В процес на издирване още е “Пещерата на Аладин”, както помежду си членовете на групата са наричали склада, където са били трупани златните накити, свити при кражби в златарски ателиета.

Полулегално

Фирмата на Говедарски “Сара Трейд” бълва хиляди модели накити и зарежда някои от най-големите магазини за бижута в страната. Според клюката в Раковски бизнесът на Говедарски тръгва с търговия с турски бижута. След това той прави собствена база и в момента за него бачкат 50 ювелири. Другият арестуван Балджийски е собственик на 5 фирми, две от които са за търговия с ценни метали. В заложната му къща криминалистите са иззели златни и сребърни накити, 3 сребристи на цвят парчета сплав с тегло 651 грама и 7791 лв. От леярната в Раковски пък са иззели чувал с 12,7 кг бяло-сив метал на топчета. Леярът Йосиф Зайков се опитал да ги скрие в колата си. Освен леярната, Говедарски и жена му Цвети имат 2 магазина в градчето. Техен е може би най-известният шоурум за злато в Южна България. Той се намира под триетажната им къща. При ареста на Говедарски са иззети и половин кило метални жълти късове, 1,09 г жълт метал, 6 пръстена и 6 хил. лв. Хора от бранша обаче изразиха съмнение, че леярната в краварника може да се ползва при обработка на платина и паладий, тъй като температурата за топене на тези метали е изключително висока и за това се изискват специални пещи.

Едно денонощие преди акцията през СРС-тата е станало ясно, че поредната партида платина, маскирана под сребърно покритие, ще бъде изкарана в Турция. Там Балджийски е снабдявал престижна златарска верига с материал и готови изделия, с които собственикът на заложната се е снабдявал от апашите. По-големият обем от откраднатите бижута, както и плячка от обири на златарски ателиета, които Балджийски е поръчвал, са били претопявани в леярна в град Раковски. Тя също е открита по време на обиските. Собственик на леярната е Иван Говедарски, който е най-възрастният в групата и заедно със съпругата си държи два златарски магазина в града. Иван и жена му демонстрирали, че са от “голямото добрутро”, джиткали с хайлайфа и ръчкали скоростите на класови автомобили.

При обиските в имотите на членовете на групата са открити 60 кг злато без сертификати. В района на леярната пък е заварен Йосиф Зайков. Докато ченгетата са навлизали в имота, той се е опитал да се изниже отзад с 12 кила сребро и кило и половина злато, които е примъквал към автомобил, паркиран до сградата.

Леярната е била маскирана като краварник

Местни обаче се дивели какъв е тоя обор, в който е нямало пукнато животно и от приказките им обслужващи района ченгета са заподозрели, че там се върши нещо незаконно. Предположенията обаче са били, че там има базирана фабрика за амфетамини. Чак когато се е установило, че Говедарски е дясна ръка на Балджийски, се е стигнало до извода, че дейността там по всяка вероятност е свързана със заложния бизнес. Обектът е бил разположен в средата на стопанския двор, който не се е използвал за друго.

Първоначално нелегалната леярна била в гараж на къща в с. Дълго поле, където живеели родителите на Радослав. Заради вонята на химикали съседите се разбунтували и леярната била преместена в краварник в края на кв. "Генерал Николаево". Проверява се още дали "Леярите" имат имоти, включително и хотели на морето, които се водят на техни близки.

Камен ДИМОВ

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Златарска съпруга пробва бягство в чужбина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди