изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:27 EET
Соня Колтуклиева: Симеон Дянков създаде финансов октопод!    
Интервюта
"Брад Пит с очила" измислил да скрие приятелката си на високоплатена работа в крайморския Солун. Соня Колтуклиева е известен журналист и анализатор. В момента е изпълнителен директор на сайта Bulgaria-news. Специално за “ШОУ” тя прави поредния анализ на актуалната политико-икономическа ситуация в страната в типичния си директен стил от упор.



- Соня, твърдиш, че Симеон Дянков е създал финансов октопод у нас? Какви са аргументите ти?
- Да, наистина, за една година той създаде истински финансов октопод. Вицепремиерът и финансов министър назначи свои предани хора на ключови позиции в България, което му позволява да контролира важни клонове в икономиката. Най-напред Симеон Дянков извади от неизвестността Трайчо Трайков и го тропоса за шеф на мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма с „железния” аргумент, че са били състуденти и приятели. Светлият принос на Трайчо за българския туризъм е, че бившият му работодател - австрийското електроразпределително дружество EVN, предизвика леко тягостна тъмнина и хаос в Слънчев бряг, Свети Вла, Обзор, Ахелой, Несебър в разгара на летния сезон. „Носете си свещи в България”, писаха руски вестници. Според слухове в деловите среди, чешката компания CEZ възнамерявала да се оттегли от България заради подчертаното покровителство над EVN от страна на енергийния министър.

Трайчо вкара в проекта „Горна Арда” EVN още в началото на министерстването си, а после отпочна титанична 9-месечна битка да измъкне „Топлофикация-София” и да я хариже на EVN, но след като не успя, поне му остана за утеха партньорството на EVN с „Топлофикация – Пловдив”.

На среща на българската общност в Лондон с премиера Борисов на 7 февруари станах свидетелка на следната забавна сценка: зачервена жена си проби път до Генерала и притеснено отрапортува: „Аз съм Стефка Славова, новият представител на България в Европейската банка. „А-а-а, ти ли си – потупа я по рамото Бойко. –

Дянков ви избира, аз ви назначавам, ама не ви познавам…”

Славова се познава с Дянков от Световната банка, където се е трудила десет години.

От Световната банка идва и Десислава Димитрова, заместник-министър на здравеопазването и председател на Комисията по цени на лекарствените продукти към Министерския съвет. Преди да отиде при проф. Анна-Мария Борисов, 33-годишната мома работеше в Министерството на финансите. Тя самата не крие, че в София я е довел бившият й колега във Вашингтон.

Любопитна подробност е, че за публичния имидж на Симеон Дянков и Десислава Димитрова /изповядваща бахайската вяра/ се грижи известната тв продуцентка Елена Вълчева, някога имиджмейкър на вицепремиерите Александър Божков (лека му пръст ) и Лидия Шулева, наричани незлобливо „Мистър „10 процента” и „Мисис 20 процента”.

На Симеон Дянков се дължи и скандалното назначение на Димана Ранкова в Управителния съвет на Българска банка за развитие само 6 месеца, след като тя беше освободена като заместник-председател на Комисията за финансов надзор. Изискването на закона е между двете назначения да има най-малко 12 месеца, иначе се счита за остър конфликт на интереси. На 15 юли „ценният кадър” беше уреден отново за заместник-председател на Комисията за финансов надзор.

Мои приятели ми довериха, че миналата седмица се е разразил

гръмотевичен скандал в Министерски съвет.

Симеон Дянков и Томислав Дончев за малко да се хванат за гушите. Възпитаният и дипломатичен външен министър Николай Младенов едва успял да ги укроти. Спорът бил кой да управлява Кохезионния фонд – министърът на финансите или министърът по европейските фондове. Дянков удържал победата и ще се разпорежда с останалите във фонда около 2 милиарда евро, доколкото знам.

През април с протекциите на финансовия министър тихомълком е назначен в Българска фондова борса за шеф на дирекция „Търговия” Георги Български, който през 2006 година се е изучавал във Вашингтон /където по това време живее Дянков/. Наскоро той е издигнат за представител на Министерството на финансите в Управителния съвет на Българска фондова борса, без никога да е работил във финансовото ведомство!

На 2 февруари Дянков назначава за председател на Държавната комисията по хазарта бившия служител на американската застрахователна компания Ай Ен Джи Калоян Кръстев, който отскоро започна да прави спорни промени в закона за тази изключително доходоносна индустрия, и предизвика подозрението, че отново се правят лобистки поправки.

И съучениците на Дянков не остават на заден план.

Съученикът на Симеон Дянков от ловешката езикова гимназия Бисер Боев беше упорито лансиран миналото лято за министър на икономиката в бъдещия кабинет на ГЕРБ, но, провокиран в интервю в навечерието на парламентарните избори, Бойко Борисов ядосано отсече нещо от сорта: тоя пък кой е и как си прави сметки без кръчмаря. Като компенсация по-късно Бисер Боев влезе в борда на държавната фирма „Информационно обслужване”, станала скандално известна покрай високите хонорари на приближения на експремиера Сергей Станишев нежен палавник Азер Меликов с партизанско име „Червените прашки”.

Наскоро срещнах Бисер Боев, който доволно ми обясни, че успешно оцелява в кризата благодарение на два месарски магазина в София и строителна фирма в провинцията.

Другият съученик на Симеон Дянков от ловешката немска гимназия Петко Шишков беше предложен лично от финансовия министър за шеф на Българската фондова борса. Но явно някой от „лъв нагоре” даде друга команда и представителят на Министерството на финансите гласува с акциите на държавата против предложението на началника си, което беше коментирано като „безпрецедентно и шокиращо”. На някого просто му светна под шапката, че Дянковият финансов Октопод се кани да приватизира държавните миноритарни дялове в множество фирми, предимно ЕРП-та на много изгодни цени заради кризата…

- Сайтът Bulgaria News, който ти ръководиш, обаче наскоро написа в прав текст, че Дянков се оглеждал за работа в Лондон... Защо след такова мощно кадруване в държавата, се чувства несигурен?
- Явно, че Дянков въпреки всичко някак се усеща, че може да бъде поставен на точката на дузпата, както обича да се изразява неговият началник.

Наскоро бях в Лондон и там научих, че Дянков обикалял инвестиционните банки и финансовите посредници в „Мейфеър” и Сити-то да си търси работа... Мнозина се питаме: защо премиерът не разкара Дянков при очевидната му пагубна финансова политика, водеща до умъртвяване на икономиката?! Май отговорът е: защото Дянков е поредният мистификатор, който заблуждава, че „зад него стои Америка”. Дружбата с американския посланик едва ли означава, че САЩ стои зад някого. Да, може да представлява някакви лобисти, ама каква е ползата от това за България?!

Дянков няма как да се върне в Световната банка, защото бордът на директорите е дал много лоша оценка на проекта Doing Business Report – обвинили са го в изкривяване и манипулиране на информацията от страните-участнички. Явно на него му е навик да жонглира и лъже с числата, както беше изловен и от Брюксел за размера на бюджетния дефицит.

Bulgaria News получи информация, че Симеон Дянков възнамерява да изпрати на работа в Черноморската банка любимата си „съветничка” Ирина Велкова. След публикацията, че финансовият министър е завел на държавна издръжка 25-годишната незавършила право активистка на софийския младежки ГЕРБ в Брюксел на 13 юли, за да отпразнуват 40-годишнината му,

Бойко Борисов се вбесил и яко му трил сол на главата.


„Брад Пит с очила” измислил да скрие приятелката си на високоплатена работа в крайморския Солун, до който има-няма 4 часа път от София.

- Наскоро се разигра драмата в “Петрол”. Ще пострада ли банкерката Петя Славова от битката между Ершов и Димитър Събев?
- Не, не смятам, че Петя Славова ще пострада от тази междузвездна война. Не съм разбрала да е притеснена. Най-малкото нямаше да замине с приятеля си Светльо Радев, с двете си деца и бъдещия си зет на круиз. На 21 август в София красивата й дъщеря Жени Славова се омъжва за руснака Александър, чиито богати родители живеят в Германия. Двамата заедно следваха в КАС - престижен университет в Лондон. Синът на Петя Славова от нейното съжителство с Митко Събев учи в Швейцария и е доста будно момче. Много се смяхме, когато още 10-тина годишен й поиска пари да си направи фирма. Доколкото разбирам, голямата цел на Денис Ершов е да си върне контрола над „Петрол” и бензиностанциите,

които възнамерявал да продаде на „Газпром”.

Обаче нищо чудно отново да се опита да влезе в играта адвокатът Цветан Начев, един от учредителите на Международна ортодоксална банка „Свети Никола”…

- И накрая - какво мислиш за следния факт: интервюто, което направих с теб през юли със заглавие „Как Дянков със заплата 3182 лева плаща ипотека на къща за 2 милиона долара във Вашингтон?”предизвика буря от коментари. Неколцина ни обвиниха, че се занимаваме с „дребнотемие”. Дали не е така, наистина?
- Не смятам. Наскоро в Англия журналистите бурно се възмутиха, че вицепремиерът Ник Клег заминава във ваканция със съпругата си испанка за нейния роден град Олмедо и ще води двама бодигардове. Скъсаха се да питат – кой ще плати на бодигардовете, защо ги ангажира по време на ваканцията… И похвалиха премиера Дейвид Камерън, че ще почива със семейството си в Англия без никаква охрана.

В навечерието на Коледа миналата година случайно се засякохме в самолета за Австрия с Цветан Цветанов, който пътуваше със съпругата си, двете си дъщери, Веселин Маринов и жена му. Нямаше никакъв охранител около него. Когато минавахме паспортна проверка на летището във Виена, той си показа личната карта като напълно редови гражданин. Бях след него и подхвърлих на имиграционния офицер: „Знаете ли кой премина току-що?! Вицепремиерът и вътрешен министър на България”. Оня подскочи на стола…

А заради Цецка Цачева стана международен скандал в „Арбанаси” – то охрана, то паника, то пазене като Обама на посещение във вражеска държава… Извинявай, ама през май, когато кралица Елизабет Втора премина с каляската от Бъкингамския дворец до парламента, не се вдигна такава пушилка, каквато се вдига край кортежите на нашите пишман велможи…

Загубена работа!

Как е възможно по време на криза, когато безработицата стигна четвърт милион българи, само от частния сектор са освободени напоследък над 170 000 души, парламентът да отпуска 3 769 200 лева за ремонт на почивната станция на Министерски съвет във Велинград?! Бойко отказал да даде милионите, Цецка Цачева обаче се съгласила - имала „излишни” пари. Ще похарчат 420 000 за ремонт на ресторанта, 192 000 за ремонт на басейна… Какво е това разточителство, какъв е този политически цинизъм?! Почивни станции на властта има все още само в България, Русия и Северна Корея, май. Срамота!

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА

http://www.blitz.bg

Соня Колтуклиева: Цветелина Бориславова ще открие огнената любов на по-млад мъж!

Тупарев ще прави ВИП Брадър 3

Джеймс Кинг ще пее на рождения ден на Николай Банев

 


Сходни връзки

Соня Колтуклиева: Симеон Дянков създаде финансов октопод! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди